Τα σχόλια μίσους νίκησαν το Twitter

Τα σχόλια μίσους νίκησαν το Twitter

Η Ευρώπη λέει ότι η εταιρεία δεν τα πάει καλά με την απομάκρυνση της ρητορικής μίσους.

 

Το Twitter αποτυγχάνει αναφορικά με την αφαίρεση της ρητορικής μίσους από την πλατφόρμα του.

Αυτό, τουλάχιστον, συμπεραίνει η κορυφαία εποπτική αρχή της Ευρώπης. Βάσει στοιχείων που δημοσιοποίησε χθες, Πέμπτη, το Twitter δεν «έπιασε» τον στόχο της αφαίρεσης τουλάχιστον 50% των αναρτήσεων που περιέχουν ρητορική μίσους, παρόλο που γνωστοποιήθηκε ότι οι αναρτήσεις αυτές ήταν απαράδεκτου περιεχομένου.

Οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές πιέζουν τα κοινωνικά μέσα να αφαιρούν εγκαίρως από τις πλατφόρμες τους ρατσιστικές αναρτήσεις ή αναρτήσεις που ενθαρρύνουν πράξεις βίας. Αυτό βεβαίως έχει ρίξει λάδι στη φωτιά της κουβέντας γύρω από τα όρια της ελευθερίας του λόγου στο διαδίκτυο.

To Facebook,  το Twitter, η Microsoft και η Google έχουν συμφωνήσει να κάνουν περισσότερα προς την κατεύθυνση αυτή. Μάλιστα, τον περασμένο Μάιο δεσμεύτηκαν να αναθεωρούν εντός 24 ωρών την πλειοψηφία των αναρτήσεων που επισημαίνονται ως αναρτήσεις ρητορικής μίσους από τους χρήστες και να αφαιρούν το παράνομο περιεχόμενο.

Ύστερα από έναν χρόνο από την έναρξη της συγκεκριμένης συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι το Facebook και το YouTube, η οποία ανήκει στη Google, κατάφεραν να αφαιρέσουν 66% της ρητορικής μίσους που επισημάνθηκε.

Αντιθέτως, το ποσοστό αφαίρεσης του Twitter ήταν μόλις 38%. Το ποσοστό αυτό υπολείπεται από τον στόχο της Επιτροπής, αλλά συνιστά σίγουρα πρόοδο σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η πλατφόρμα αφαιρούσε μόλις 19% της ρητορικής μίσους.

Η Κάρεν Γουάιτ, ανώτερο στέλεχος του Twitter, δήλωσε ότι η εταιρεία έχει εισάγει νέα εργαλεία και πολιτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Συγκεκριμένα, έχει κάνει ευκολότερη για τους χρήστες την επισήμανση ρητορικής μίσους ενώ παράλληλα έχει απαγορέψει σε χρήστες που επισημάνθηκαν να δημιουργήσουν νέους λογαριασμούς.

«Το έργο μας δεν τελειώνει ποτέ» προσέθεσε η Γουάιτ.

Το Twitter, επίσης, είναι πιο αργό σε σχέση με τους αντιπάλους του, Facebook και YouTube, αναφορικά με την αναθεώρηση περιεχομένου. Συγκεκριμένα, η εποπτική αρχή είπε ότι το Facebook ελέγχει εντός 24 ωρών το περιεχόμενο που έχει επισημανθεί στο 58% των περιπτώσεων, το YouTube το κάνει στο 43% των περιπτώσεων, ενώ το Twitter μόλις στο 39% των επίμαχων αναρτήσεων. Στόχος της Επιτροπής είναι ο έλεγχος να γίνεται εντός 24ώρου στο 50% των περιπτώσεων.