Τα σημαντικά επιχειρηματικά διδάγματα που πολλοί ηγέτες αγνοούν

Τα σημαντικά επιχειρηματικά διδάγματα που πολλοί ηγέτες αγνοούν

Και ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες.

του Άινταν Φιτζπάτρικ για το Fortune

Στο πέρασμα των χρόνων έχω στήσει μια σειρά δικών μου επιχειρήσεων, κι αυτό το ταξίδι με έχει διδάξει μερικά πολύτιμα πράγματα. Συχνά, οι συμβουλές προς τους επιχειρηματίες είναι μια σειρά από απόλυτες καταφάσεις, του στυλ «κάνε αυτό», «μην κάνεις εκείνο», αλλά εγώ έχω καταλάβει ότι η αλήθεια είναι πιο πολυδιάστατη.

Ιδού τα πολυτιμότερα διδάγματα που έχω αντλήσει μέχρι σήμερα από το ταξίδι μου στον κόσμο των επιχειρήσεων:

Οι συμβουλές δεν βοηθάνε πάντα

Υπάρχουν χιλιάδες καταπληκτικών βιβλίων και ιστολογίων σε σχέση με ποικίλες πτυχές της οικοδόμησης μιας επιχείρησης. Όμως, οι συμβουλές που τέτοια μέσα ή άλλοι επιχειρηματίες θα σας δώσουν ίσως να μην ταιριάζουν πάντα στις ανάγκες σας. Εν τέλει, το να μάθετε μόνος σας είναι πιο πολύτιμο μακροπρόθεσμα.

Μια σειρά μεγάλων εταιρειών έχουν προγράμματα που προσφέρουν συμβουλές από το προσωπικό τους απευθείας σε startup. Όμως, διαδικασίες που λειτουργούν καλά σε μία εταιρεία ίσως να μην ταιριάζουν σε μια άλλη, και ιδιαίτερα σε κάποια εταιρεία που βρίσκεται σε διαφορετική φάση ανάπτυξης. Μην αναζητάτε, με άλλα λόγια, εύκολες και άμεσες απαντήσεις.

Οι επιχειρηματίες δεν είναι ένα διαφορετικό «είδος»

Δεν έχω γεννηθεί με το «επιχειρηματικό γονίδιο». Όπως πολλοί άλλοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, νόμιζα ότι η επιχειρηματικότητα ήταν για άλλους. Αίσθησή μου ήταν ότι οι επιχειρηματίες είναι αυταρχικές προσωπικότητες. (Μάλλον έβλεπα περισσότερη τηλεόραση απ’ ό,τι έπρεπε). Πλέον, πιστεύω ότι πολλοί μελλοντικοί επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν ακόμα τις δυνατότητές τους. Το να κατανοήσετε ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει επιχειρηματίας θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε τι είστε σε θέση να πετύχετε.

Οι σχέσεις με μη ανταγωνιστικούς ομοίους σας μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμες

Η επιχειρηματικότητα είναι ένα μοναχικό ταξίδι, και δεν είναι πάντα εύκολο να έχεις κατάλληλη οπτική όταν είσαι αντιμέτωπος με ένα νέο πρόβλημα. Οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν συνεχώς προκλήσεις, που αφορούν τομείς όπως η στρατηγική, η διοίκηση, η χρηματοδότηση, και το ηθικό του προσωπικού. Οι φίλοι ή οι συγγενείς σπανίως είναι ουδέτεροι, ενώ συχνά είναι πρόθυμοι να δώσουν συμβουλές. Βεβαίως, είναι εύκολο να δίνεις συμβουλές όταν δεν λαμβάνεις εσύ την τελική απόφαση και δεν είσαι υπόλογος για τις συνέπειές της.

Αυτό που πραγματικά αποδείχθηκε χρήσιμο για μένα ήταν η επαφή με άλλους επιχειρηματίες που βρίσκονταν στην ίδια φάση με μένα, μέσω της συμμετοχής σε εθελοντικές ομάδες εκμάθησης. Με αυτούς τους ομοίους μου, μοιράζομαι πλέον τόσο τις επιτυχίες όσο και τις απογοητεύσεις, ενώ ορίζω και στόχους τους οποίους κοινοποιώ σ’ αυτούς. Για μένα, αυτό έχει υπάρξει μια βασική πηγή έμπνευσης.