Τα Σκόπια «σφραγίζουν» οριστικά τα σύνορα με την Ελλάδα

Τα Σκόπια «σφραγίζουν» οριστικά τα σύνορα με την Ελλάδα

Χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων σημειώνουν ότι η χώρα θα οριστικοποιήσει το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα και θα απαγορεύσει τη διέλευση προσφύγων, μετά τις χθεσινοβραδινές αποφάσεις της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Σερβίας να θέσουν νέους περιοριστικούς όρους, «σφραγίζοντας» στην ουσία τον βαλκανικό διάδρομο.

Προς επίρρωσιν των παραπάνω, Σκοπιανός αξιωματούχος της αστυνομίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τα σύνορα είναι πλέον εντελώς κλειστά».

Ακόμη, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι «τα Σκόπια θα πράξουν ανάλογα με τις αποφάσεις που λαμβάνονται από άλλες χώρες της βαλκανικής οδού», εννοώντας τις Σλοβενία, Κροατία και Σερβία, κάτι που ενισχύει τη δήλωση του αξιωματούχου της αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του περασμένου έτους μέχρι και σήμερα περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες μετακινήθηκαν προς χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης μέσω του βαλκανικού διαδρόμου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στα Σκόπια, ο βαλκανικός διάδρομος θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 17 και 18 Μαρτίου.

Από την πλευρά του, π υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι η χώρα θα εναρμονίσει τη θέση της σχετικά με τη διέλευση προσφύγων από το βαλκανικό διάδρομο, με τις όποιες αποφάσεις της Ε.Ε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πόποσκι άφησε αιχμές κατά της Ελλάδας για το γεγονός ότι στην Ειδομένη έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες άτομα, αποδίδοντας στην Αθήνα πρόθεση αύξησης της πίεσης προς τα Σκόπια.

Παράλληλα, πάνω από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και αρκετές ημέρες στο Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, καθώς οι σερβικές αρχές δεν τους επιτρέπουν την είσοδο στο σερβικό έδαφος, κάτι που προκαλεί τριβές στις σχέσεις των δύο χωρών.