Τα social media χάνουν την κυριαρχία τους στο Internet

Τα social media χάνουν την κυριαρχία τους στο Internet

Όταν ένας από τους σημαντικότερους venture capitalists λέει πως η φάση των social media φτάνει στο τέλος της, καλά θα κάνουμε να τον ακούσουμε.

Τα social media είναι παντού γύρω μας και τα χρησιμοποιούμε κάθε μέρα. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως είναι ούτε η κυρίαρχη, ούτε η κινητήριος δύναμη του Internet.

Ο 54χρονος Fred Wilson είναι συνιδρυτής της Union Square Ventures, μας εταιρείας VC με βάση τη Νέα Υόρκη η οποία έχει επενδύσει σε εταιρείες όπως οι Twitter, Tumblr, Foursquare, Zynga, Kickstarter και 10gen. Διέγνωσε από νωρίς την τάση προς τα social media και κέρδισε από αυτήν. Τώρα δηλώνει πως αυτή η τάση είναι μάλλον στάσιμη και δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα άλλο.

Σε ένα post στο προσωπικό του blog με τίτλο «Τι μόλις συνέβη» αναλύει τα συμπεράσματά του από το 2014 συνοψίζοντας τα στα εξής:

Η φάση των social media στο Internet έληξε. Αυτό ξεκίνησε να συμβαίνει πριν χρόνια, αλλά το 2014 η τάση έγινε σαφής. Φυσικά και οι entrepreneurs και οι developers φτιάχνουν ακόμα εφαρμογές και εμείς τις χρησιμοποιούμε. Αλλά δεν υπάρχει καμία καινοτομία πια, οι πλατφόρμες είναι ώριμες και η θέση τους ασφαλής.

Το messaging είναι τα νέα social media. Οι οικογένειες χρησιμοποιούν το Whatsapp αντί για το Facebook. Τα παιδιά μπαίνουν στο Snapchat αντί στο Instagram. Η απόκτηση του Whatsapp από το Facebook είναι η καλύτερη απόδειξη αυτής της τάσης.

Το «μοιράζομαι» σημαίνει νοικιάζω. Δεν υπάρχει sharing economy, κανείς δεν μοιράζεται. Όλοι θέλουν να βγάλουν χρήματα, τόσο απλά. Η τεχνολογία έκανε εύκολο και απλό το να βρίσκουμε αυτοκίνητο ή σπίτι και η Uber και η Airbnb είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι. Θα υπάρξουν και άλλοι.

Το crowdfunding εξαπλώνεται. Σε αυτό προσχωρούν πια και οι αγορές κεφαλαίων που χρησιμοποιούν το Internet για να βρουν και να συνδεθούν με εκατομμύρια άλλους ανθρώπους. Δεν γνωρίζω το ακριβές ποσό που συγκεντρώθηκε συνολικά σε όλους τους τομείς, αλλά είμαι βέβαιος πως είναι δεκάδες δισ. δολάρια.

Το δυοπώλιο των mobile OS έχει εδραιωθεί. Ναι μεν το Android είναι η κυρίαρχη δύναμη, όμως μόλις τώρα άρχισαν να εμφανίζονται παίκτες εκτός Google που χρησιμοποιούν Android. Επιπλέον, το 2014 ήταν η χρονιά της Xiaomi που αναδείχτηκε σε μεγάλο παίκτη στην Κίνα. Αν αποφασίσει να επεκταθεί στις ΗΠΑ, τα πράγματα θα αποκτήσουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι μια νέα και καλύτερη Samsung.

To mobile και το messaging μπαίνουν στις επιχειρήσεις. Όλο και περισσότερες τα χρησιμοποιούν για την εσωτερική τους λειτουργία. Το Slack είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα.

Το Youtube είναι πια τεράστιο. Πάντα ήταν. Όμως το 2014 εδραιώθηκε ως βασικός προορισμός διασκέδασης για οποιονδήποτε κάτω των 16 ετών. Και όσο αυτοί μεγαλώνουν τόσο το Youtube θα γίνεται ο βασιλιάς και η βασίλισσα και ο πρίγκιπας του Internet video.

Το τέλος των αρχείων. Επιτέλους, τα ξεφορτωθήκαμε. Υπηρεσίες όπως Dropbox, Google Drive, SoundCloud, Spotify, Netflix, HBO GO, Youtube, Wattpad, Kindle και άλλες, μας έκαναν να μην χρειαζόμαστε τα mp3, mov, doc και xls. Παρακολουθήστε γύρω σας τι χρησιμοποιούν οι νέοι. Δεν έχουν πια ούτε ένα τραγούδι αποθηκευμένο στο κινητό τους.

Η ουδετερότητα του Internet είναι σημαντική. Δεν είναι ακόμα βέβαιο πώς ακριβώς θα λυθεί αυτή τη διχογνωμία, αλλά οι πολίτες μίλησαν δυνατά και καθαρά: το Internet πρέπει να παραμείνει ανοιχτό στην καινοτομία και δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους μονοπωλιακούς παρόχους και τις εταιρείες πρόσβασης να το βάλουν σε κίνδυνο.

Το κυβερνοέγκλημα εξαπλώνεται. Η ασφάλεια των δεδομένων και το χάκινγκ είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και το 2014 αυτό έγινε ξεκάθαρο. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πλέον, αυτός είναι ο κόσμος που ζούμε πια. Το «πέσιμο» του Internet στη Βόρεια Κορέα πριν από λίγες μέρες και η ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ ότι «ατυχήματα συμβαίνουν» είναι στιγμές που πρέπει να θυμόμαστε στο μέλλον.