Τα σοσιαλιστικά Χριστούγεννα του κυρίου Μαδούρο

Τα σοσιαλιστικά Χριστούγεννα του κυρίου Μαδούρο

Εν όψει των επικείμενων εκλογών, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, μετακίνησε... τη γέννηση του Χριστού!

Ο Νικολάς Μαδούρο κάνει ό,τι μπορεί, αλλά είναι προφανές πλέον ότι ακόμη κι αν έχει ηγετικό ανάστημα και όραμα, δεν το δείχνει.

Έχοντας ήδη συμπληρώσει έξι μήνες στην προεδρία της Βενεζουέλας, μπροστά στα συσσωρευμένα αδιέξοδα, τα μόνα κόλπα που έχουν απομείνει στο σεντούκι του, είναι η επίκληση του φαντάσματος του Τσάβεζ και οι γελοίοι αιφνιδιασμοί του λαού του.

Στο λεγόμενο «Σοσιαλιστικό Χριστουγεννιάτικο Πανηγύρι», που διοργανώνει η κυβέρνηση στο Καράκας, ο Μαδούρο βρήκε την ευκαιρία να ανακοινώσει την «έκπληξη», μεταθέτοντας την έναρξη των χριστουγεννιάτικων γιορτών την 1η Νοεμβρίου, διότι, όπως είπε, θέλει… «ευτυχία για όλο τον κόσμο»!

Η διακήρυξη-έκπληξη έγινε μια εβδομάδα μετά τη δημιουργία του Υφυπουργείου Ανώτατης Ευτυχίας, άλλης μια πρωτοπορίας της κυβέρνησης, που χαιρετίστηκε με μπόλικη δόση ειρωνίας από τον κόσμο. Όχι άδικα, οι επικριτές του τον κατηγόρησαν, αμέσως, ότι με τέτοιες «πρωτοτυπίες» επιδιώκει να ξεγελάσει τον πόνο του κόσμου που αντιμετωπίζει καθημερινά μια θλιβερή πραγματικότητα λόγω της οικονομικής κρίσης, των ελλείψεων στα τρόφιμα και της αυξανόμενης εγκληματικότητας.

Η εφημερίδα El Universal έσπευσε να υπολογίσει ότι με το νέο «εορταστικό χρονοδιάγραμμα» η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει το χριστουγεννιάτικο δώρο μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι όταν ο λαός θα πάει να ψηφίσει στις δημοτικές εκλογές της 8ης Δεκεμβρίου, θα έχει «γεμάτες» τις τσέπες και φαγητό στο τραπέζι. Είχαν προηγηθεί κι άλλες μάλλον γελοίες δηλώσεις, όπως ότι το πρόσωπο του μεγάλου Ούγκο Τσάβεζ εμφανίστηκε σε τούνελ του μετρό. «Ο Τσάβεζ βρίσκεται παντού», συμπέρανε ενθουσιασμένος ο νεόκοπος ηγέτης της Βενεζουέλας, ποντάροντας προφανώς το πολιτικό του μέλλον, στο φάντασμα του μέντορα και προκατόχου του.

Διαβάστε ακόμη: Θα «χορέψει» ο Ομπάμα…σάλσα;

Στο μέσον, λοιπόν, αυτής της… πρώιμης «εορταστικής» περιόδου, ξέσπασαν νέες κρίσεις, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να σπρώξει λίγο τη δημοφιλία της, «καταλαμβάνοντας» στην ουσία αλυσίδα ηλεκτρονικών καταστημάτων το Σάββατο.

Ο στόχος αυτής της εξαιρετικά προβεβλημένης επιχείρησης, όπως ανακοινώθηκε αρμοδίως, ήταν να καταπολεμηθεί η χειραγώγηση των τιμών από τους επιχειρηματίες – μια στρατηγική πλουτισμού, που βάζει τρικλοποδιές στην οικονομία της χώρας. Ακολουθούμενες από τις κάμερες, οι αρχές συνέλαβαν διευθυντικά στελέχη των πέντε καταστημάτων της αλυσίδας Daka, που απασχολούν 500 υπαλλήλους, έστειλαν στρατιώτες στα μαγαζιά και υποχρέωσαν την εταιρεία να αρχίσει άμεσα να πουλάει τα προϊόντα της πολύ φθηνότερα. Η είδηση μεταδόθηκε αστραπιαία και πλήθη καταναλωτών κατευθύνθηκαν προς τα εκεί αναζητώντας «ευκαιρίες», προκαλώντας και λεηλασίες τουλάχιστον σε ένα από τα καταστήματα.

Ο Μαδούρο, που κατηγορεί τους πλούσιους επιχειρηματίες της Βενεζουέλας και τους υποστηριζόμενους από την Ουάσινγκτον δεξιούς πολιτικούς αντιπάλους του, ότι έχουν κηρύξει «οικονομικό πόλεμο» εναντίον του, προειδοποίησε ότι η «κατάληψη» της αλυσίδας ηλεκτρονικών είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου» στην επιχείρηση κατά των κερδοσκόπων.

Σε διάγγελμα του προς το έθνος, το Σάββατο, ο ηγέτης της Βενεζουέλας, καταδίκασε μεν τις λεηλασίες, υποστήριξε όμως ότι ήταν μεμονωμένα επεισόδια και επετέθη σφόδρα στους αληθινούς «κακούς» της ιστορίας, τους ασυνείδητους επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται τον λαό.

1/6

Διαβάστε ακόμη: Μια φθηνή πτήση στον Άρη

«Αυτοί που λεηλατούν την Βενεζουέλα, είστε εσείς παράσιτα της μπουρζουαζίας!», είπε μαινόμενος και απείλησε ευθέως: «Θα χτενίσουμε όλη την χώρα τις επόμενες ημέρες. Αυτή η ληστεία του λαού πρέπει να σταματήσει. Δεν έχετε δει τίποτε ακόμα», διακήρυξε και για να πείσει τον κόσμο ότι τα εννοεί αυτά που λέει, είπε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του άρχισαν να κλείνουν και ιστοσελίδες που διακινούσαν δολάρια στη μαύρη αγορά.

Η αλήθεια είναι ότι ο Μαδούρο δεν έχει ιδέα τι πρέπει να κάνει για να θεραπεύσει την οικονομία, υποστηρίζουν οι επικριτές του, αποδίδοντας στην κακοδιαχείρηση και τις «σοσιαλιστικές πολιτικές του», τον εκτός ελέγχου πληθωρισμό, που τρέχει φέτος με ρυθμούς 54%!

Ο Μαδούρο εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη μεγάλου μέρους του πληθυσμού, ειδικά των πλέον φτωχών που επωφελούνται από τα μαζικά κρατικά προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και που παραμένουν πιστοί στην επιθανάτια επιθυμία του «θεού» τους Τσάβεζ, να στηρίξουν τον εκλεκτό του διάδοχο.

Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα, ωστόσο, σε αυτήν την χώρα του ΟΠΕΚ, που διαθέτει τα μεγαλύτερα γνωστά πετρελαϊκά αποθέματα στον κόσμο, έχουν αρχίζει να πλήττουν τα ποσοστά της δημοτικότητας του, τα οποία σημείωσαν πτώση 10 μονάδων τους τελευταίους μήνες και κυμαίνονται στο 41%.

Τα προβλήματα της οικονομίας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι το νούμερο ένα θέμα στο μυαλό των ψηφοφόρων, όταν θα προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη δημοτικών αρχόντων τον Δεκέμβριο, μια εκλογή που θα είναι το πρώτο τεστ για τον ίδιο τον Μαδούρο, μετά την προεδρική αναμέτρηση του Απριλίου, όταν νίκησε με μερική διαφορά τον αντίπαλο του Ενρίκε Καπρίλες.

Διαβάστε ακόμη: Μπορεί το Παγκόσμιο Κύπελλο να σώσει τον τουρισμό της Βραζιλίας;