Τα στραβά μάτια κάνουν Μέρκελ και Σόιμπλε

Τα στραβά μάτια κάνουν Μέρκελ και Σόιμπλε

«Δεν υπάρχει λόγος αναπροσαρμογής του ελληνικού προγράμματος» αναφέρει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ «αδειάζοντας» τη Bundesbank

To απόρρητο έγγραφο που απέστειλε η Bundesbank προς το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), όπως αποκάλυψε δημοσίευμα του Spiegel, άναψε φωτιές στην Γερμανία.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο διάσωσης το 2014, ενώ οι μεταρρυθμίσεις της δεν είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ με καθυστέρηση μιας μέρας έσπευσε να διαψεύσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο: «Δεν υπάρχει λόγος αναπροσαρμογής του ελληνικού προγράμματος».

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου τονίζει ότι μόλις πρόσφατα η τρόικα είχε εξετάσει εμπεριστατωμένα την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και είχε αποφανθεί ότι η Ελλάδα εκπληρώνει όλα τα κριτήρια.

«Γι΄ αυτό το υπουργείο Οικονομικών δεν βλέπει λόγο συζήτησης για οποιαδήποτε προσαρμογή ή αλλαγή» δηλώνει η εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα όπως αυτό έχει συμφωνηθεί. Υπενθυμίζει, ωστόσο, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν ήδη υποσχεθεί περαιτέρω υποστήριξη προς την Ελλάδα.

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους φαίνεται να επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση λίγες εβδομάδες πριν από τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές. «Σύντομα η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια» εκτιμά ο διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (και πρώην στέλεχος της ΕΚΤ) Μαρσέλ Φράτσερ. «Φαίνεται ότι δεν ήταν και πολύ σωστοί οι υπολογισμοί της τρόικα, εάν αποδειχθεί ότι χρειάζονται και πάλι περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα» γράφει ο αναλυτής της Commerzbank Λουτς Κάρποβιτς σε σχόλιό του για το πρακτορείο Reuters.

«Όλοι μιλούν για κούρεμα, εκτός από το Βερολίνο» σχολιάζει η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού οικονομικού περιοδικού Wirtschaftswoche. Σε ρεπορτάζ για την ελληνική οικονομία σημειώνεται η συνεχής άνοδος της ανεργίας, αλλά και η εντυπωσιακή ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού για το 2013, η οποία όμως, όπως επισημαίνει το περιοδικό, δεν μπορεί ούτε να εκσυγχρονίσει τις απαρχαιωμένες δομές της οικονομίας ούτε να αναπληρώσει την καθίζηση της εσωτερικής ζήτησης.

Διαβάστε επίσης: Τελικά ποιος λέει την αλήθεια για το χρέος;