Τα stress tests αγχώνουν τις τράπεζες

Τα stress tests αγχώνουν τις τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν από αυστηρά κριτήρια για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

Η επόμενη μέρα του τραπεζικού συστήματος περνάει μέσα την κατάρτιση των business plan αλλά και την επικείμενη δοκιμασία των νέων τεστ κοπώσεως.

Οι διοικήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων ετοιμάζονται πυρετωδώς για τα επιχειρηματικά σχέδια της επόμενης μέρας, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, με την προθεσμία υποβολής τους να παίρνει παράταση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου από την τρόικα.

Παράλληλα τα νέα αυστηρότερα stress tests θα αναδείξουν το βαθμό θωράκισης των τραπεζών, με στόχο τη διατήρηση κεφαλαιακής επάρκειας τουλάχιστον στα επίπεδα του 9%. Ενδεικτικό της σημασίας τους είναι, ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χ. Αλμούνια δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα, πως οι τράπεζες που δεν θα περάσουν τον επόμενο γύρο των stress tests και θα πρέπει να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση, δεν θα έχουν περεταίρω πρόσβαση σε δημόσια κεφάλαια.

Διαβάστε: Το χρέος ανεβαίνει, τα έσοδα υστερούν

«Εάν υπάρχουν τράπεζες που είναι στα πρόθυρα της πτώχευσης, θα πρέπει να εκκαθαρίζονται, σύμφωνα με τους νέους κανόνες» δήλωσε ο κ. Αλμούνια.

Τα stress tests σχεδιάζουν η Tράπεζα της Ελλάδoς (ΤτΕ) σε συνεργασία με την ΕΒΑ και την Blackrock και οι τράπεζες στο σύνολο τους θα περάσουν αυστηρά κριτήρια για τις επισφάλειες (τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια).

Σε κάθε περίπτωση η πετυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης τις βρίσκει ενισχυμένες μπροστά σε αυτή τη πρόκληση.