Τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν τον χαμό του Γιώργου Μπαλταδώρου

Τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν τον χαμό του Γιώργου Μπαλταδώρου

Η χαμηλή νέφωση και η αντίδραση του δεύτερου πιλότου και το χαμένο στίγμα του πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου.

“Φως” στα αίτια της νέας τραγωδίας στο Αιγαίο θα επιχειρήσει να ρίξει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συνέστησε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, προκειμένου να βρεθούν απαντήσεις στα ερωτήματα αναφορικά με τους λόγους που προκάλεσαν τη συντριβή του μοιραίου Mirage και τον τραγικό θάνατο του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου.

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου κηρύχθηκε “τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον ήρωα Σμηναγό Γεώργιο Μπαλταδώρο που έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος”.

Κανείς δεν έχει ακόμη σαφή άποψη για το τι οδήγησε το υπερσύγχρονο αεροσκάφος να πέσει στο Αιγαίο, 9 ν.μ βορειοανατολικά της Σκύρου και τον 34χρονο έμπειρο σμηναγό πιλότο – με 960 ώρες πτήσεις – στο θάνατο.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το ζευγάρι των ελληνικών μαχητικών είχε απογειωθεί από την Σκύρο με σκοπό να αναχαιτίσουν Τουρκικά μαχητικά στο βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου.

Η αναγνώριση και αναχαίτιση δεν έγινε ποτέ καθώς τα δυο τουρκικά εξήλθαν του ελληνικού FIR, με αποτέλεσμα τα δυο ελληνικά Mirage 2000-5 να επιστρέφουν στη βάση τους, την Σκύρο.

Όπως αναφέρει το news247.gr, κατά την προσέγγισή τους, όμως και παρόλο που οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές, έκρυβαν παγίδες όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι Έλληνες πιλότοι όλων των μαχητικών. Υπήρχε νέφωση, θόλωση κατά την ορολογία των ιπτάμενων και κατά την κάθοδό τους μπήκαν εντός της… θόλωσης. Η ορατότητα είναι περιορισμένη και αυτό που κάνουν οι χειριστές με την εντολή του αρχηγού του σχηματισμού είναι να κατέβουν πιο χαμηλά.

Το αεροσκάφος του 33χρονου Γιώργου Μπαλταδώρου, μετά από λίγα δευτερόλεπτα χάθηκε ακαριαία, με το “νούμερο 2” να αναφέρει πως έχασε την επαφή με το “νούμερο 1” και τράβηξε το πηδάλιό του για να πάρει ύψος ελπίζοντας να επικοινωνήσει εκ νέου με τον αρχηγό του σχηματισμού.

Σύμφωνα με το newsit.gr, όταν ο πιλότος του δεύτερου Mirage επέστρεψε στην 135 Σμηναρχία Μάχης ήταν ακόμα ταραγμένος. Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του Epsilon στη Σκύρο, ο πιλότος εξετάστηκε αμέσως από τον γιατρό της βάσης. Οι συνάδελφοί του, σοκαρισμένοι κι εκείνοι με τα όσα είχαν συμβεί, τον ρώτησαν τι έγινε. Τους αποκάλυψε τον διάλογο που είχε με τον αρχηγό της αποστολής, τον Γιώργο Μπαλταδώρο.

«Νο 1 εδώ, ακολούθα με να βγούμε από την ομίχλη», του είπε ο 34χρονος σμηναγός. Και εκείνος του απάντησε: «βλέπω από το όργανο ότι είμαστε κοντά στη θάλασσα. Εγώ ανεβαίνω». Ήταν η τελευταία τους συνομιλία. Μετά, έχασε την επαφή με το Mirage του άτυχου σμηναγού. Η απόφασή του να κάνει ανάβαση, ήταν εκείνη που, την τελευταία στιγμή, του έσωσε τη ζωή.