Τα βραβεία της 64ης Μπερλινάλε

REUTERS

Η ταινία «Black Coal, Thin Ice» του Κινέζου σκηνοθέτη Ντιάο Γινάν ήταν ο μεγάλος «νικητής» της βραδιάς.

Την τιμητική του είχε στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ο ασιατικός κινηματογράφος, αφού την υψηλότερη διάκριση του φεστιβάλ, την Χρυσή Άρκτο, απέσπασε η ταινία Black Coal, Thin Ice του Κινέζου σκηνοθέτη Ντιάο Γινάν. Για την ταινία που περιγράφει τη σχέση ανάμεσα σε έναν πρώην αστυνομικό που ερευνά σειρά φόνων και μία γυναίκα, βραβεύθηκε και πρωταγωνιστής Κινέζος Λιάο Φαν, στον οποίο απονεμήθηκε η Αργυρή Άρκτος Ανδρικής Ερμηνείας.

Η Αργυρή Άρκτος Γυναικείας Ερμηνείας απονεμήθηκε στη Γιαπωνέζα Χάρου Κουρόκι για τον ρόλο της στην ταινία του Γιόζι Γιαμάντα The Little House.

Με την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας βραβεύθηκε ο Αμερικανός Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ για το Boyhood που παρακολουθεί τη ζωή μιας αμερικανικής οικογένειας. Γυρίστηκε σε τριάντα εννέα ημέρες σε μία περίοδο δώδεκα ετών (!) με τους ίδιους ηθοποιούς και γοήτευσε τους κριτικούς, τους δημοσιογράφους και το κοινό της Μπερλινάλε.

Με το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής τιμήθηκε ο Αμερικανός σκηνοθέτης Γουές Αντερσον για το The Grand Budapest Hotel.

Αναλυτικά τα υπόλοιπα βραβεία:

Αργυρή Άρκτος Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος: Tui Na (Blind Message) του Λου Γε (Κίνα)

Αργυρή Άρκτος Καλύτερου Σεναρίου : Kreuzwg των Αννα και Ντίτριχ Μπρύγκεμαν (Γερμανία)

Βραβείο Αλφρεντ Μπάουθερ Aimer, Boire, Chanter του Αλέν Ρενέ (Γαλλία)

Βραβείο της Καλύτερης Πρώτης ταινίας : Gueros του Αλόνσο Ρουισπαλάσιος (Μεξικό)

Χρυσή Άρκτος καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους : Tant Qu’ Il Nous Reste Des Fusils A Pompe, των Καρολίν Πογκί και Ζοναθάν Βινέλ (Γαλλία)

Αργυρή Άρκτος για ταινία μικρού μήκους, Ειδικό βραβείο της Επιτροπής: Laborat

Τιμητική Χρυσή Άρκτος: Κεν Λόουτς (Βρετανία)

Διαβάστε ακόμη: Οι ελληνικές συμμετοχές στην 64η Μπερλινάλε