Ταφόπλακα για τις Κυπριακές αερογραμμές

Ταφόπλακα για τις Κυπριακές αερογραμμές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να χαρακτηρίσει ως μη συνάδουσες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία τις κρατικές ενισχύσεις.

Ίσως πρόκειται για την τελευταία πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου, σήμερα αναμένεται η απόφαση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία θα χαρακτηριστούν ως μη συνάδουσες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν από την Κυβέρνηση στις Κυπριακές Αερογραμμές, ύψους €104 εκατ. το 2012.

Πρόκειται για δύο κρατικές ενισχύσεις, για τις οποίες αναμένεται διαφορετικό σκεπτικό απόρριψης. Η πρώτη, ύψους €31 εκατ. δόθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 με αύξηση κεφαλαίου που κρίθηκε ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις και η δεύτερη ως «δάνειο» ύψους €73 εκατ. τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου

Αν παρθεί αυτή η απόφαση θα πρόκειται ουσιαστικά για ταφόπλακα για τον κρατικό αερομεταφορέα της Κύπρου.

Η Επιτροπή κίνησε προκαταρκτική έρευνα τον Φεβρουάριο του 2012. Αμυδρές πιέσεις προς τις Βρυξέλλες, για αναβολή δημοσιοποίησης της απόφασης, δεν φέρνουν αισιοδοξία.
Στη χθεσινή συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου μεταφέρθηκαν οδηγίες του υπουργού Οικονομικών ότι πρέπει η εταιρεία να κηρύξει απόψε αναστολή πτητικού προγράμματος για λόγους ασφάλειας –όπως έγραψε χθες ο «Φ». Για τον λόγο αυτό μάλιστα, με οδηγίες του Χάρη Γεωργιάδη και πάλιν, καθορίστηκε έκτακτη νυκτερινή συνεδρία του Δ.Σ. για απόψε, παρά τη νομική συμβουλή που έλαβαν χθες τα μέλη του συμβουλίου να μη βιαστούν, αλλά να λάβουν αποφάσεις αφού μελετήσουν προσεκτικά την απόφαση των Βρυξελλών.

Το σημερινό πτητικό πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί κανονικά, ενώ μάλιστα αυτές τις μέρες παρατηρείται σημαντικά αυξημένη πληρότητα σε όλες τις πτήσεις. Σήμερα προβλέπεται να πραγματοποιηθούν 16 πτήσεις, με τελευταία αυτή από την Αθήνα λίγο μετά τις 9:00 το βράδυ. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, αν επιτύχει, προβλέπει να ανακοινωθεί αναστολή πτήσεων αμέσως μετά. Η πρώτη επόμενη πτήση είναι προγραμματισμένη για τις 8:00 το Σάββατο προς το Παρίσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο κυβερνητικός σχεδιασμός που έχει από εβδομάδες καθοριστεί, προβλέπει κλείσιμο της εταιρείας, με κήρυξη πτώχευσης, με «συνοπτικές διαδικασίες».

Ωστόσο, αναμένεται έντονη αντίδραση τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, από τους εργαζόμενους όπως και από πιστωτές και από αρκετές χιλιάδες κατόχους εισιτηρίων, εκ των οποίων αρκετές εκατοντάδες θα μείνουν σε ξένα αεροδρόμια με τα εισιτήρια στο χέρι. Σε μια τέτοια περίπτωση έντονων πιέσεων και αντιδράσεων, υπάρχει κυβερνητικό «σχέδιο Β», που προβλέπει ότι θα γίνει επίκληση ανεπάρκειας ασφάλειας πτήσεων.

Σημειώνεται ότι η έκδοση της απόφασης από τις Βρυξέλλες, δεν σημαίνει αυτόματο κλείσιμο της εταιρείας, αλλά θεωρείται ξεκάθαρο ότι με βάση το κοινοτικό κεκτημένο δίνεται χρόνος δύο συν δύο μήνες για τις απαραίτητες ρυθμίσεις.

Πηγή: Φιλελεύθερος