Ταυτοποιήθηκαν έξι ακόμη θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι

ΑΠΕ-ΜΠΕ

76 σοροί έχουν πλέον αναγνωριστεί, ενώ ο επίσημος αριθμός των αγνοουμένων είναι 8 άτομα. 

Έξι νέες ταυτοποιήσεις από τα απανθρακωμένα πτώματα που είχαν περισυλεγεί από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, ολοκληρώθηκαν σήμερα, από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των απανθρακωμένων σορών που έχουν ταυτοποιηθεί από την έρευνα γενετικού υλικού, είναι 76.

Μαζί με τους τέσσερις τραυματίες που άφησαν την τελευταία τους πνοή, ο συνολικός αριθμός των αναγνωρισμένων νεκρών από την τραγωδία ανέρχεται πλέον στους 80, ενώ συνεχίζεται το μακάβριο έργο της ταυτοποίησης και των υπολοίπων σορών, που έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο.

Μετά τις νέες ταυτοποιήσεις οι αγνοούμενοι, πλέον, υπολογιζόμενοι με βάση την υποβολή επισήμων δηλώσεων από τα οικεία τους πρόσωπα, ανέρχονται σε οκτώ άτομα.

Ξεκίνησε σήμερα η υποβολή αιτήσεων για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ξεκίνησε σήμερα η υποβολή αιτήσεων για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων. Από το πρωί δικαιούχοι του επιδόματος προσέρχονται για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας (δίπλα από το δημαρχείο), στο Κλειστό Γυμναστήριο Μαραθώνα (στην αφετηρία έναρξης της μαραθώνιας διαδρομής), στο ΚΑΠΗ Κινέτας (56,5 χλμ. Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών- Κορίνθου) και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε, Παπάγου). Μαζικό κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών καθώς και εργαζόμενοι της τοπικής αυτοδιοίκησης βρίσκονται από τις 8.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ στα σημεία υποδοχής προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σήμερα και αύριο θα προσέρχονται όσοι το επίθετό τους αρχίζει από Α έως Ι, την Πέμπτη 2 και Παρασκευή 3 Αυγούστου θα καταθέτουν τις αιτήσεις τους όσοι τα επίθετά τους αρχίζουν από Κ έως Μ, Σάββατο 4 και Κυριακή 5 Αυγούστου από Ν έως Π, ενώ τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Αυγούστου θα υποβάλλουν αιτήσεις οι δικαιούχοι με επίθετο που αρχίζει από Ρ έως Ω. Χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό, καθώς όπως ανέφεραν εργαζόμενοι του υπουργείου, εξυπηρετούνται ακόμη και δικαιούχοι που το επίθετό τους δεν αντιστοιχεί στην ορισμένη ημέρα υποβολής αιτήσεων.

«Αυτό συμβαίνει για να μην υπάρξει συνωστισμός και καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γγ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Θάνος Βούρδας, και προσέθεσε: «Πιστεύω ότι με τη ροή που έχει η διαδικασία, σταδιακά το πρώτο 8ημερο, θα καλύψουμε το μεγαλύτερο τμήμα των δικαιούχων, όσοι δηλαδή έχουν παραλάβει ήδη τα δελτία των αυτοψιών που έχουν ολοκληρωθεί. Και παράλληλα οι μηχανικοί του υπουργείου, όπου διαπιστώνονται είτε προβλήματα στα δελτία είτε ζητήματα που δεν ήταν παρόντες οι ιδιοκτήτες και δεν έχουν παραλάβει το δελτίο τους, επανέρχονται στο συγκεκριμένο οίκημα για να γίνει ο επανέλεγχος και να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλοι οι πολίτες».

«Όλος ο υπηρεσιακός μηχανισμός του υπουργείου έχει διαταχθεί προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί αυτή τη διαδικασία. Με τους μηχανικούς που κάνουν τις αυτοψίες και τον έλεγχο των αιτήσεων στο τεχνικό τους κομμάτι, ενώ έχει διατεθεί από όλες τις γενικές διευθύνσεις του υπουργείου συγκεκριμένος αριθμός διοικητικών υπαλλήλων οι οποίοι έχουν κατανεμηθεί στα 4 κέντρα υποδοχής των αιτήσεων κι από τους εποπτευόμενους φορείς αντίστοιχα έχουν διατεθεί διοικητικοί υπάλληλοι γι αυτή τη διαδικασία. Έχουμε και έκφραση εθελοντικής προσφοράς καθώς έχουμε εντάξει κι εθελοντές σε αυτή τη διαδικασία αφού πρώτα γίνεται ένα σχετικό σεμινάριο στο υπουργείο για το πώς πρέπει να εξυπηρετούμε τους πολίτες», σημείωσε επίσης ο κ. Βούρδας.

Στο πνευματικό κέντρο Ραφήνας πολίτες που οι κατοικίες τους ή οι επιχειρήσεις τους έχουν υποστεί ζημιές, συμπληρώνουν με τη βοήθεια των εργαζομένων τις αιτήσεις, ενώ παράλληλα έξω από το κτίριο βρίσκονται κινητές μονάδες των Γιατρών του Κόσμου, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε όποιους τις έχουν ανάγκη.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η παιδίατρος κι εθελόντρια των Γιατρών του Κόσμου, Αλεξάνδρα Μιχαηλίδου, υπάρχουν γιατροί από τις 9.00 πμ μέχρι τις 9.00 μμ. «Έχουμε μία κινητή μονάδα που πηγαίνει περιπολία στα σπίτια. Εκεί αντιμετωπίζουμε οποιοδήποτε πρόβλημα. Παρέχουμε οποιαδήποτε κοινωνιοψυχολογική υποστήριξη, ιατρική, φαρμακευτική, περιποίηση εγκαυμάτων, τραυματισμών. Οργανώνουμε και το ISOBOX με δύο ιατρεία που θα αντιμετωπίζουμε όλα τα περιστατικά κι αν υπάρχει κάποιο βαρύ περιστατικό είτε θα το παραπέμπουμε στο Κέντρο Υγείας είτε στο νοσοκομείο, αναλόγως. Έχουμε παιδίατρο. … Κυρίως έχουμε περιστατικά με τραύματα, αλλαγές, αναπνευστικά, αλλά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα, καθώς το σοκ που έχουν υποστεί οι άνθρωποι είναι μεγάλο. Με τις μονάδες μας θα παραμείνουμε όσο χρειαστεί, μέχρι οι άνθρωποι να ξαναβρούν τους ρυθμούς τους θα είμαστε εδώ».

Σημειώνεται ότι όσοι δεν προλάβουν τις ανωτέρω ημερομηνίες υποβολή αιτήσεων, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου κατάθεσης, και έως τις 30 Οκτωβρίου 2018.

Δείτε ακόμη: 

Προκαταρκτική εξέταση για την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές της Ανατολικής Αττικής

Τα 15 επιστημονικά συμπεράσματα για τις πυρκαγιές στην Αττική 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη χωρίς παραιτήσεις

Μαξίμου σε Μητσοτάκη: Να μη γίνονται οι ανθρώπινες ζωές αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης