Τασούλας προς Αλαμουντίν: «Δεν πάμε ακόμη σε δίκη για τα Γλυπτά»

Τασούλας προς Αλαμουντίν: «Δεν πάμε ακόμη σε δίκη για τα Γλυπτά»

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού με τους Βρετανούς νομικούς - Ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, είχε η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ, η οποία βρίσκεται από προχθές βράδυ στην Αθήνα προκειμένου να προσφέρει στην ελληνική κυβέρνηση νομικές συμβουλές για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

«Το αίτημα της Ελλάδας είναι δίκαιο και το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να το αναγνωρίσει», δήλωσε η δικηγόρος Αμάλ Αμαλουντίν, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ξεναγήθηκε νωρίτερα.

«Καλωσόρισα σήμερα στη χώρα μας και στο υπουργείο Πολιτισμού μια ομάδα διακεκριμένων νομικών του Λονδίνου που πιστεύουν ακράδαντα το δίκαιο αίτημα της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η κα. Αμάλ Κλούνεϊ και οι κ.κ.  Νόρμαν Πάλμερ και  Τζέφρι Ρόμπερτσον, συνοδευόμενοι από τον κύριο Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρο Διεθνούς Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, μας υπέβαλλαν νομικές προτάσεις και γνώμες με στόχο τη νομική διεκδίκηση των Μαρμάρων. Όπως ξέρετε το θέμα της επανένωσης και επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα τέθηκε από τη χώρα μας ενώπιον της Unesco και πρόσφατη απόφαση του Παγκόσμιου αυτού Οργανισμού καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να προσέλθει στη διαδικασία της διαμεσολάβησης που είχε ζητήσει η Ελλάδα. Πρόκειται για μια σταθερή και διαχρονική διεκδίκηση της χώρας μας για την οποία οφείλουμε με πίστη, αισιοδοξία και σοβαρότητα να κάνουμε το παν. Κάθε πρόταση, κάθε ιδέα, κάθε υποστήριξη όταν μάλιστα προέρχεται από διεθνείς προσωπικότητες στο μεγάλο αυτό ζήτημα είναι καλοδεχούμενη», είπε ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας.

«Δεν πάμε ακόμη σε δίκη, μην προτρέχετε», προσέθεσε ο κ. Τασούλας. «Αποφασίσαμε να εξαντλήσουμε τη διαδικασία στην UNESCO, με τη διαμεσολάβηση την οποία αποδέχτηκε ο διεθνής οργανισμός ως προς το ελληνικό αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, έχοντας στο πλευρό μας εκτός από Έλληνες, και ξένους νομικούς για συμβουλές, όπως οι τρεις διακεκριμένοι δικηγόροι».

«Το θέμα της επανένωσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι μοναδική περίπτωση και απαιτείται η επανένωσή τους» δήλωσαν μεταξύ άλλων οι τρεις νομικοί από τη Βρετανία, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να υποβάλουν νομικές προτάσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Επίκεντρο της συνάντησης ήταν η διερεύνηση της καλύτερης δυνατής νομικής φόρμουλας για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. Στη συνάντηση συμμετείχαν η γενική γραμματέας του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, ο διευθυντής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και ιδιωτικών αρχαιολογικών συλλογών, Ελένη Κόρκα και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Χριστόφορος Αργυρόπουλος.

Η ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης
«Το τραγικό της ιστορίας είναι πως το μισό της ζωφόρου είναι αυτό που βλέπουμε εδώ και το άλλο μισό στο εξωτερικό», είπε ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ στην Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ, καθώς η ξενάγησή της στο Μουσείο της Ακρόπολης συνεχιζόταν στην αίθουσα του Παρθενώνα, στον τρίτο όροφο του Μουσείου.

Στη διάρκεια της ξενάγησης που κράτησε μισή ώρα η δικηγόρος, τράβηξε τα βλέμματα των επισκεπτών και φυσικά τα φώτα όλων των ελληνικών και ξένων τηλεοπτικών συνεργείων που είχαν συρρεύσει από νωρίς έξω από το Μουσείο Ακρόπολης. H λιβανέζικης καταγωγής 36χρονη Αλαμουντίν-Κλούνεϊ στάθηκε αρκετή ώρα μπροστά στις αρχαϊκές κόρες, παρατηρώντας τις λεπτομέρειες και την πολύχρωμη διακόσμηση των ενδυμάτων. Η επιφανής επισκέπτρια φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην υψηλή τους τέχνη και άγγιξε φευγαλέα τη «Χιώτισσα», τη μικρή κόρη που ανασηκώνει χαριτωμένα τον ιωνικό της χιτώνα με το αριστερό της χέρι και φέρει περίτεχνη κόμμωση.

Η ξενάγηση συνέχισε με μια στάση μπροστά στο άγαλμα του γυμνού εφήβου «Παιδί του Κριτίου» και σε άλλα αριστουργήματα της αίθουσας με τα αρχαϊκά έργα, συνέχισε στη «Νίκη Σανδαλιζομένη» -τμήμα πλάκας που παριστάνει μια Νίκη που σκύβει να τακτοποιήσει το σανδάλι του ανασηκωμένου δεξιού ποδιού της ενώ η ίδια στρέφεται προς τα αριστερά με τα φτερά της απλωμένα πίσω της.

Ο Δ. Παντερμαλής και ο Κ. Τασούλας ξενάγησαν επίσης την ομάδα των προσκεκλημένων στις Καρυάτιδες, πριν από την τελική άνοδο στην αίθουσα του Παρθενώνα. Στη συνέχεια δόθηκε συνέντευξη Τύπου.

Πηγή: News247.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ