Με τατουάζ και σκουλαρίκια στη δουλειά;

Με τατουάζ και σκουλαρίκια στη δουλειά;

Η Starbucks, η Wal-Mart και η PetSmart διερωτώνται αν η πιο ανεπίσημη ενδυμασία θα κρατήσει ή θα τρομάξει τους πελάτες.

του Τζον Κελ

Αν ο πωλητής στα Starbucks είχε τατουάζ στο χέρι, θα σας απέτρεπε από το να παραγγείλετε το καθημερινό σας espresso;

Μάλλον όχι, αλλά η Starbucks, τουλάχιστον για την ώρα, δεν θα επιτρέψει στους πωλητές να έχουν τατουάζ που είναι ορατά στους πελάτες. Η εταιρεία όμως εξετάζει τη χαλάρωση του ενδυματολογικού κώδικα τις επόμενες εβδομάδες, αναγνωρίζοντας ότι οι προτιμήσεις στη μόδα έχουν αλλάξει.

Η Starbucks είναι μέρος μιας ομάδας εταιρειών που έχουν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα ότι οι υπάλληλοι και οι πελάτες τους έχουν τατουάζ, piercing και αισθάνονται άνετα φορώντας ανεπίσημα ρούχα. Για παράδειγμα, η PetSmart άρχισε πρόσφατα να επιτρέπει στους εργαζόμενους να δείχνουν τα τατουάζ τους στην εργασία, ενώ ο γίγαντας του λιανικού εμπορίου Wal-Mart θα αφήσει σύντομα τους εργαζομένους να φορούν μαύρο παντελόνι και όχι μόνο χακί.

Οι ενδυματολογικοί κώδικες απαιτούν μια λεπτή εξισορρόπηση για τις εταιρείες παροχής λιανικών υπηρεσιών και τροφίμων, οι οποίες προσπαθούν να προβάλουν μια εικόνα προς τους πελάτες, αλλά όχι τόσο αυστηρή ώστε να παραιτηθούν οι εργαζόμενοι. Για παράδειγμα, οι καταναλωτές στα καταστήματα Home Depot μπορούν εύκολα να ξεχωρίσουν τους εργαζόμενους που φορούν πορτοκαλί ποδιές, οι οποίες επίσης βοηθούν στην ενίσχυση του χρώματος στην εργασία.

Όμως οι πολύ αυστηρές πολιτικές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μαζική φυγή εργαζομένων. Ο κύκλος εργασιών είναι ήδη υψηλός στα καταστήματα λιανικής και τα εστιατόρια, κάτι που αυξάνει το κόστος πρόσληψης. Η έρευνα δείχνει ότι το κόστος της αντικατάστασης των εργαζομένων μπορεί να φτάσει μέχρι το 50% έως 60% του ετήσιου μισθού τους, λόγω της επιπλέον εκπαίδευσης και του χρόνου που απαιτείται, σύμφωνα με μια έκθεση από την Εταιρεία Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η Starbucks λέει ότι εξετάζει αλλαγές σε διάφορες πολιτικές που αφορούν το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου του κώδικα ντυσίματος, των αμοιβών, και του προγραμματισμού των διακοπών. Η αναθεώρηση της πολιτικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές στις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε ένας εκπρόσωπος.

«Συμμετέχουμε πάντα ενεργά σε συζητήσεις με τους εταίρους μας για να καθορίσουμε τον τρόπο που θα κάνουν την εμπειρία τους καλύτερη και πιο πολύτιμη,» δήλωσε ο Ζακ Χάτσον, εκπρόσωπος της Starbucks. Στην εταιρική γλώσσα, «εταίροι» είναι οι εργαζόμενοι.

Ο Χάτσον είπε ότι η διατήρηση των εργαζομένων παίζει «σημαντικό ρόλο σε όλες τις εργασίες που κάνουμε για να δημιουργήσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία για τους ανθρώπους μας,» και πρόσθεσε ότι το ποσοστό διατήρησης εργατικού δυναμικού της εταιρείας είναι περίπου το μισό του μέσου όρου του κλάδου (η Starbucks αρνήθηκε να αποκαλύψει το ακριβές νούμερο).

Οι εταιρείες από χρόνια είχαν ενδυματολογικούς κώδικες που άλλαζαν με τον καιρό. Δεκαετίες πριν, ορισμένες επιχειρήσεις απαγόρευαν τα μούσια, κάτι που λίγοι άνθρωποι θεωρούν πρόβλημα σήμερα. Στο άλλο άκρο, κάποιες σύγχρονες εταιρείες λιανικής πώλησης δεν φαίνεται να ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη πολιτική εκτός από τη χρήση μιας εταιρικής μπλούζας.

Η πολιτική της PetSmart να επιτρέψει ορατά τατουάζ ξεκίνησε νωρίτερα μέσα στο έτος. Αλλά η πιο φιλελεύθερη αυτή πολιτική έχει κάποιες προϋποθέσεις, όπως ότι τα τατουάζ πρέπει να είναι κατάλληλα – να μην περιέχουν βωμολοχίες ή γυμνό. Η Peet’s Coffee & Tea, η οποία επίσης επιτρέπει ορατά τατουάζ, έχει επίσης μια πολιτική ότι δεν πρέπει να απεικονίζουν κάτι προσβλητικό.

Η Wal-Mart ζήτησε τη γνώμη των εργαζομένων όταν ανανέωσε τον ενδυματολογικό της κώδικα, αλλά η αλλαγή – ιδίως η προσθήκη ενός απαραίτητου μπλε γιλέκου – ήταν απαραίτητη για να βοηθήσει τους πελάτες να ξεχωρίζουν τους εργαζόμενους. Ο νέος ενδυματολογικός κώδικας, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ στις 29 Σεπτεμβρίου σε όλα τα μεγάλα καταστήματα της εταιρείας στις ΗΠΑ, επιτρέπει στους εργαζόμενους να φορούν μαύρο παντελόνι και όχι μόνο χακί.

Η διατήρηση των εργαζομένων δεν ήταν σημαντικό κίνητρο για τη νέα πολιτική στον ενδυματολογικό κώδικα της Wal-Mart, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας. Αντ ‘αυτού, η εστίαση φαίνεται να είναι περισσότερο στην εμπειρία του πελάτη, αν και η Wal-Mart λέει ότι τα νέα γιλέκα της – τα οποία επανεμφανίζονται στην εταιρεία μετά από μια πολυετή διακοπή – έτυχαν θερμής υποδοχής.

«Υπήρχε πραγματικά ανάγκη να βοηθήσουμε τους συνεργάτες μας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών κάνοντάς τους πιο εύκολα αναγνωρίσιμους μέσα στο κατάστημα,» δήλωσε η εκπρόσωπος της Wal-Mart, Κόρι Λούντμπεργκ.