Ταχύτερη επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, δείχνει το ράλι στα ομόλογα

Ταχύτερη επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, δείχνει το ράλι στα ομόλογα
In this photo illustration a Greek flag is displayed on a smartphone on March 24, 2020 in Athens, Greece. (Photo illustration by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η προσοχή πλέον στρέφεται στην αξιολόγηση του διεθνούς οίκου Fitch Ratings ο οποίος διατηρεί τη χώρα ένα μόλις βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής θέτει την Ελλάδα σε καλό δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, πιθανότατα πριν από το τέλος του έτους, εκτιμά ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence στο Λονδίνο, σε δημοσίευμα του Bloomberg για τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση.

Όπως σημειώνει, “παρότι αυτή η αναβάθμιση έχει ήδη αποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους επενδυτές, θα είναι μια σημαντική στιγμή καθώς άρει το στίγμα που τη βαραίνει από τα τέλη του 2010”.

Θετικό μήνυμα με αφορμή το αποτέλεσμα των εκλογών στέλνει από την πλευρά της και η Moody’s Investors Service, η οποία όπως υπενθυμίζει το Bloomberg αξιολογεί το αξιόχρεο της Ελλάδας με Ba3 -τρεις βαθμίδες υψηλότερα από την κατηγορία «σκουπίδια»- καθώς χαρακτηρίζει την ισχυρή επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και την πιθανότητα να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στις επόμενες εκλογές ως «credit positive»(πιστωτικά θετική), σε σημείωμά της μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας.

Η προσοχή πλέον στρέφεται στην αξιολόγηση του διεθνούς οίκου Fitch Ratings ο οποίος διατηρεί τη χώρα ένα μόλις βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα. Η επόμενη έκθεση του αναμένεται στις 9 Ιουνίου.

Στο μεταξύ μειωμένες κατά 11 μονάδες βάσης, στο 3,948%, ήταν το πρωί της Δευτέρας οι αποδόσεις 10ετών ελληνικών ομολόγων, στον απόηχο της εκλογικής επικράτησης της Ν.Δ.

Η διαφορά μεταξύ της απόδοσης των ελληνικών και των γερμανικών 10ετών τίτλων (spread) μειώθηκε κατά 4 μ.β. στις 146 μ.β.

Σχολιάζοντας το ράλι των ελληνικών μετοχών και ομολόγων το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει πως η «εντυπωσιακή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές εκλογές» προκάλεσε αισιοδοξία λόγω των προοπτικών για φιλικές στις αγορές μεταρρυθμίσεις.

Όπως σημειώνεται, αν και η ΝΔ δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στις χθεσινές εκλογές, οι αναλυτές είναι βέβαιοι ότι αυτό θα συμβεί σε έναν περίπου μήνα, όταν θα διεξαχθούν νέες εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Διαβάστε ακόμη:

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς: Νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου

Χρηματιστήριο: Έκρηξη τιμών και συναλλαγών, σε νέα υψηλά 9 ετών η αγορά – Οι εκτιμήσεις των αναλυτών (Upd)

Πώς επηρεάζει χρηματαγορές και επενδυτές το εκλογικό αποτέλεσμα