Tεχνητή νοημοσύνη μέσω Facebook για την επόμενη δημοφιλή σας εφαρμογή

Tεχνητή νοημοσύνη μέσω Facebook για την επόμενη δημοφιλή σας εφαρμογή
Photo:

Μέσω του Facebook μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη για να κατασκευάσετε την επόμενη δημοφιλή εφαρμογή.

του Jonathan Vanian

Το Facebook προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε ένα μέρος της τεχνητής νοημοσύνης που η πλατφόρμα χρησιμοποιεί για να ενθαρρύνει τους χρήστες να ποστάρουν και να κάνουν chat πιο συχνά.

Πλέον, οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία συγγραφής κώδικα Horizon του κολοσσού της κοινωνικής δικτύωσης για να δημιουργήσουν το δικό τους λογισμικό που θα μπορεί να μπορεί να μαθαίνει να επιτελεί καθήκοντα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Για παράδειγμα, μία εξωτερική προγραμματίστρια που δουλεύει στο γκαράζ της θα μπορεί να χρησιμοποιεί την εκλεπτυσμένη αυτή τεχνολογία για να αναπτύξει την επόμενη εθιστική εφαρμογή.

«Ένας χομπίστας ή μια μαθήτρια λυκείου θα μπορεί να ‘τρέξει’ τη συγκεκριμένη τεχνολογία σε έναν φορητό υπολογιστή ή σε χιλιάδες μηχανήματα στο cloud» είπε ο Jason Gauci, επικεφαλής μηχανικός του Facebook για το Horizon.

Το Facebook, το οποίο ανακοίνωσε τη διαθεσιμότητα του εργαλείου την περασμένη Πέμπτη, έχει χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να «διδάξει» τους υπολογιστές του να εντοπίζουν σε ποιες ειδοποιήσεις είναι πιθανότερο να αντιδράσουν οι χρήστες.

Για παράδειγμα, ένας χρήστης μπορεί να κάνει κλικ σε μια ειδοποίηση που θα του λέει ότι στη μαμά του άρεσε πολύ η τελευταία του ανάρτηση, και στη συνέχεια να απαντήσει στην ειδοποίηση αυτή. Αυτός ο ίδιος χρήστης, όμως, είναι λιγότερο πιθανό να αντιδράσει στους δεκάδες άλλους χρήστες που έκαναν like στην ανάρτησή του, με τους οποίους αλληλεπιδρά ελάχιστα στην υπηρεσία.

Τα εργαλεία Horizon βασίζονται σε ένα υποσύνολο των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης που αποκαλείται ενισχυτική μάθηση (reinforcement learning), την οποία ερευνούν και εφαρμόζουν εταιρείες όπως η Google. Η Google έχει χρησιμοποιήσει την ενισχυτική μάθηση στα κέντρα δεδομένων της, ώστε οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές της να μάθουν να προσαρμόζουν τα συστήματα ψύξης με στόχο τη μείωση της χρήσης ενέργειας.

Η χρήση της ενισχυτικής μάθησης από το Facebook καταδεικνύει πώς οι γίγαντες της τεχνολογίας χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που παλαιότερα βρίσκονταν μόνο σε ερευνητικά εργαστήρια.