Οι τεχνολογικές προβλέψεις του Eric Schmidt

Οι τεχνολογικές προβλέψεις του Eric Schmidt

Ο πρόεδρος της Google αποκαλύπτει ποιες είναι οι τάσεις που θα επικρατήσουν στην αγορά.

Την πλήρη κυριαρχία του mobile στον αγώνα με το «παραδοσιακό» computing ανακοίνωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google σε συνέντευξή του σε οικονομικό δίκτυο πριν από λίγες ημέρες. Ο Eric Schmidt, που πριν από λίγο καιρό είχε επισκεφθεί την Ελλάδα και είχε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα μας τη δικτύωση των δημιουργικών ανθρώπων μέσω της τεχνολογίας, προέβλεψε ότι μέσα στο 2014 σχεδόν όλοι πια θα έχουν από ένα smartphone, γεγονός που θα κάνει ευκολότερη την εξάπλωση των mobile εφαρμογών που θα είναι ακόμα πιο «έξυπνες» και θα επιτελούν όλο και περισσότερες λειτουργίες.

«Δεν μιλάμε πια για τάση, μιλάμε για ολοκληρωτική νίκη», τόνισε. «Υπάρχουν πια περισσότερες ταμπλέτες και smartphones από ότι προσωπικοί υπολογιστές και όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι, στην ουσία, διασυνδεδεμένοι με έναν παγκόσμιο υπερ-υπολογιστή που λέγεται Internet και τον χρησιμοποιούν για εφαρμογές διασκέδασης, εκπαίδευσης, κοινωνικών επαφών κ.α.». Δεν σχολίασε, ωστόσο, ότι αυτή η νίκη πλήττει και την ίδια τη Google η οποία έχει επενδύσει πάρα πολλά στους προσωπικούς υπολογιστές που τρέχουν το λειτουργικό σύστημα Chrome.

Διαβάστε ακόμη: Οι τεχνολογίες που θα γίνουν πράξη το 2014

Επίσης μίλησε και για τα μαζικά δεδομένα (big data) προβλέποντας ότι οι εταιρείες θα βελτιώσουν τους τρόπους που έχουν να τα συγκεντρώνουν και να τα αναλύουν, οδηγώντας σε προϊόντα που θα προβλέπουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας.

Στο πεδίο της γενετικής και της πολυσυζητημένης χαρτογράφησης του γονιδίων, ο Schmidt  δηλώνει αβέβαιος για το πώς θα εξελιχθεί φέτος. Αναγνωρίζει, ωστόσο, πως ο απώτερος στόχος αυτής της έρευνας -οι προσωποποιημένες θεραπείες και η καταπολέμηση σοβαρών ανίατων ασθενειών- θα επιτευχθεί.

Κάνοντας την αυτοκριτική του, ο Eric Schmidt αναγνώρισε πως η Google δεν προέβλεψε τη διάδοση και την «έκρηξη» του social networking ώστε να προσαρμοστεί εγκαίρως. «Η μόνη δικαιολογία που έχουμε είναι πως ασχολούμασταν με άλλα σημαντικά project».