Τεχνολογική «στροφή» στις γυναίκες

Τεχνολογική «στροφή» στις γυναίκες

Ένας ανδροκρατούμενος χώρος φαίνεται ότι ξεκίνησε να αλλάζει συνήθειες.

Τους τελευταίους 12 μήνες ο χώρος της τεχνολογίας έκανε 60.000 προσλήψεις εκ των οποίων οι 36.000 -ποσοστό 60%- ήταν γυναίκες, σύμφωνα στατιστικά του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ.

Συνήθως οι άνδρες αποτελούν το 70% με 80% των νέων προσλήψεων αλλά σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας η τάση αυτή αντιστράφηκε πέρυσι.

«Αποτελεί έκπληξη να παρατηρούμε τέτοια αύξηση και, φυσικά, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε αν υπάρχει τάση», είπε ο Σάβραν Γκόλι, πρόεδρος της Dice.com. «Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στις επιχειρήσεις για να ενθαρρύνουν την ποικιλομορφία και επιπλέον υπάρχουν και τα παραδείγματα της Σέριλ Σάντμπεργκ και της Μαρίσα Μάιερ – νομίζω ότι όλα αυτά συντελούν στο να προσελκύουν περισσότερες γυναίκες στο χώρο της τεχνολογίας απ’ ότι στο παρελθόν».

Διαβάστε ακόμη: Η γυναικεία απουσία των διοικητικών συμβουλίων

Φυσικά, οι γυναίκες ακόμα έχουν δρόμο μέχρι να αποτελέσουν το 50% των εργαζομένων του κλάδου. Οι προσλήψεις ανδρών κυριαρχούσαν επί χρόνια και συνολικά οι γυναίκες αποτελούν λιγότερο από το ένα τρίτο των εργαζομένων στο χώρο της τεχνολογίας.

Επιπλέον, οι αριθμοί δεν προσδιορίζουν τις θέσεις εργασίας. Είναι πολύ πιθανό οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν γυναίκες γραμματείς και κυρίως άνδρες μηχανικούς.

Σε εταιρείες όπως η Cisco, η Dell, το eBay και η Intel υπήρχε μόνο ένα τμήμα όπου οι γυναίκες αποτελούσαν τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων: το τμήμα γραμματειακής υποστήριξης. Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στους τομείς των πωλήσεων, της διοίκησης και των τεχνικών εργασιών.