Η τελευταία δόση της Ιρλανδίας

Η τελευταία δόση της Ιρλανδίας
Photo: REUTERS

Το μνημόνιο της χώρας τελείωσε και τώρα καλείται να κερδίσει το δικό της στοίχημα.

Η Ευρωζώνη έδωσε σήμερα την τελευταία δόση στην Ιρλανδία στο πλαίσιο του δανείου ύψους 67,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβε η χώρα στο τέλος του 2010 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η συμφωνία στήριξης ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους.

Το ποσό που δόθηκε σήμερα είναι 2,27 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύνολο 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

«Το πρόγραμμα βοήθειας της Ιρλανδίας ήταν το πρώτο που δόθηκε από το ΕΤΧΣ. Είμαι ευχαριστημένος που είχε επιτυχή κατάληξη», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ επικεφαλής του ΕΤΧΣ.

Διαβάστε ακόμη: «Βλέπει» έξοδο στις αγορές η Πορτογαλία το 2014

Τα ποσά που δόθηκαν στο Δουβλίνο «το βοήθησαν να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό του και να προχωρήσει στην επιτυχημένη αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού του τομέα», πρόσθεσε ο Ρέγκλινγκ.

Η Ιρλανδία αναμένεται να βγει από το πρόγραμμα βοήθειας της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στις 15 Δεκεμβρίου χωρίς να λάβει προληπτικά επιπλέον βοήθεια. Θα είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που έλαβε οικονομική βοήθεια και καταφέρνει να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα.

Η Ιρλανδία έχει επίσης συνάψει διμερή δάνεια με τη Βρετανία, τη Σουηδία και τη Δανία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο