«Τελευταία στιγμή βρέθηκαν τα χρήματα για τις συντάξεις»

«Τελευταία στιγμή βρέθηκαν τα χρήματα για τις συντάξεις»

«Δεν υπήρχαν τα λεφτά για όλες τις συντάξεις- Δικαιολογίες τα περί προβλήματος στο σύστημα ΔΙΑΣ» αναφέρουν οι FT.

«Η οκτάωρη περίπου καθυστέρηση που υπήρξε στην καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ δεν είναι αποτέλεσμα προβλήματος στο σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών ΔΙΑΣ, όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά στο γεγονός ότι την τελευταία στιγμή διασφαλίστηκε το απαραίτητο ρευστό για να πληρωθούν οι συντάξεις», αναφέρουν σήμερα οι Financial Times. Η εφημερίδα αναφέρεται στη δήλωση του υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη, ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε ένα τεχνικό πρόβλημα με το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών.

Επικαλούμενο όμως…αξιωματούχο που γνωρίζει την ταμειακή κατάσταση της Γενικής Κυβέρνησης το ρεπορτάζ της εφημερίδας τονίζει ότι δεν υπήρξε τεχνικό πρόβλημα και ότι μέχρι την περασμένη Τρίτη το πρωί υπολείπονταν αρκετά εκατομμύρια ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις.

Μάλιστα δεύτερος αξιωματούχος δηλώνει ανώνυμα πως υπήρξαν εισροές 500 εκατ. ευρώ χθες, κάτι που βελτίωσε την κατάσταση, ενώ άλλα 300 εκατ. ευρώ ήταν να μπουν στα συνταξιοδοτικά Ταμεία σήμερα.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην εφημερίδα «φαίνεται ότι θα τα καταφέρουμε αυτό το μήνα».

Τραπεζική πηγή διαβεβαίωσε τους FT σήμερα πως έγινε η καταβολή των συντάξεων.

Το γεγονός, σύμφωνα με την εφημερίδα καταδεικνύει, την οριακή κατάσταση των διαθεσίμων στην Ελλάδα.

«Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύθηκε να πληρώσει συντάξεις και μισθούς του Δημοσίου τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο, αφού δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές, ξεκλειδώνοντας κεφάλαια στήριξης 7,2 δισ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άρχισαν εκ νέου στις Βρυξέλλες, με νέα διαπραγματευτική ομάδα από την Ελλάδα, της οποίας ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο ευθαρσής υπουργός Οικονομικών, παραμερίστηκε στις αρχές της εβδομάδας. Η Ελλάδα στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις χρηματοδότησης από τον Αύγουστο, λόγω του παρατεταμένου αδιεξόδου με τους πιστωτές αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπου περιλαμβάνονται περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις, αύξηση του ΦΠΑ και πλήρης απελευθέρωση της αγοράς εργασίας».