Τελειώνει η κάμψη στη ζήτηση δανείων της Ευρωζώνης; – Παραμένουν «σφιχτές» οι τράπεζες

Τελειώνει η κάμψη στη ζήτηση δανείων της Ευρωζώνης; – Παραμένουν «σφιχτές» οι τράπεζες
27 May 2021, Bavaria, Augsburg: One-euro coins and 100-euro banknotes lie on a table. (to dpa "ECB briefing on the international role of the euro with ECB Executive Board member Fabio Panetta") Photo: Karl-Josef Hildenbrand/dpa (Photo by KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΚΤ, 2 μέρες πριν από τις αποφάσεις της ευρωτράπεζας για το ύψος των επιτοκίων της.

Την τάση για αναστροφή της κάμψης στη ζήτηση δανείων εντός της Ευρωζώνης -την πρώτη μετά από 2 χρόνια- φανερώνουν στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον δανεισμό στις χώρες του ευρώ που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό, η πτώση της διάθεσης για επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια ήταν μικρότερη το τέταρτο τρίμηνο του 2023 από ό,τι τους τρεις προηγούμενους μήνες. Οι δανειστές αναμένουν μάλιστα μια μικρή αύξηση αυτό το τρίμηνο – την πρώτη από τις αρχές του 2022.

Ωστόσο, οι τράπεζες συνέχισαν να αυστηροποιούν τα πιστωτικά πρότυπα, αν και με πιο ήπιο ρυθμό, ο οποίος είναι πιθανό να μειωθεί περαιτέρω τους πρώτους μήνες του 2024, ανέφερε η ΕΚΤ.

Οι αξιωματούχοι της Φρανκφούρτης αξιολογούν κατά πόσο η επίδραση της πρωτοφανούς αύξησης των επιτοκίων τους είναι ακόμη αισθητή, μετέδωσε το Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο τραπεζικός δανεισμός είναι ένας βασικός δίαυλος μέσω του οποίου η ΕΚΤ θέλει να «παγώσει» την οικονομία και να επαναφέρει και να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%, χωρίς το ρίσκο πρόκλησης μιας ύφεσης στην Ευρωζώνη.

Η τριμηνιαία έρευνα, η οποία ξεκίνησε το 2003, πραγματοποιείται μόλις δύο ημέρες πριν από τον επόμενο καθορισμό της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Την Πέμπτη η ευρωτράπεζα αναμένεται ευρέως ότι θα διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε αναμονή στο 4% για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση και είναι πιθανό να πιέσει περαιτέρω ενάντια στα στοιχήματα των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων ήδη από τον Απρίλιο.

Οι προσδοκίες της αγοράς για χαλαρότερη πολιτική ενδέχεται να έχουν ήδη μεταδοθεί στην οικονομία. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα ενυπόθηκα δάνεια χαλάρωσαν ακόμη και στο τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ

«Η καθαρή χαλάρωση στην κατηγορία των στεγαστικών δανείων δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη μείωση των περιθωρίων δανεισμού και ακολούθησε επτά τρίμηνα σύσφιξης» σημείωσε η τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com