Τελεσίγραφο της Κίνας στις ΗΠΑ: Αν δεν κοπούν ορισμένοι δασμοί δεν προχωρά καμία συμφωνία

Τελεσίγραφο της Κίνας στις ΗΠΑ: Αν δεν κοπούν ορισμένοι δασμοί δεν προχωρά καμία συμφωνία
Photo: pixabay.com
Το Πεκίνο έθεσε τον βασικό του όρο για να συνεχίσει τις συνομιλίες με στόχο να θέσει τέλος στον εμπορικό πόλεμο με την Ουάσινγκτον.

Πρέπει να περικοπούν κάποιοι δασμοί εάν η Κίνα και οι ΗΠΑ θέλουν να καταλήξουν σε μια ενδιάμεση συμφωνία για το εμπόριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, εμμένοντας στη θέση του ότι πρέπει να αρθούν κάποιοι αμερικανικοί δασμοί για τη «φάση 1» μιας συμφωνίας.

«Η κινεζική πλευρά πιστεύει ότι εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν στη φάση 1 της συμφωνίας, θα πρέπει αντίστοιχα να μειωθούν οι δασμοί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γκάο Φενγκ, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε στενή επικοινωνία.

Η ολοκλήρωση της ‘φάσης 1’ της συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αναμενόταν αρχικά τον Νοέμβριο, ενόψει της επιβολής νέου γύρου αμερικανικών δασμών που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου και που αναμένεται να καλύψει κινεζικές εισαγωγές αξίας περίπου 156 δισεκ. δολαρίων.

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών για θέματα εμπορίου βρίσκονται σε συνομιλίες για «βασικά ζητήματα ενδιαφέροντος», με τις αυξανόμενες διμερείς εντάσεις για μη εμπορικά ζητήματα –όπως οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και η μεταχείριση από το Πεκίνο της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων– να σκιάζουν τις προοπτικές για μια άμεση συμφωνία που θα τερματίσει τον εμπορικό τους πόλεμο.

Η Κίνα προειδοποίησε σήμερα ότι τα αμερικανικά νομοθετήματα, που ζητούν πιο αυστηρή απάντηση στη μεταχείριση των Ουιγούρων από το Πεκίνο στην περιοχή Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας, θα επηρεάσουν τη διμερή συνεργασία.

Αλλά «δεν υπάρχει λόγος πανικού», καθώς οι συνομιλίες δεν σταμάτησαν, δήλωσε σήμερα στο Reuters Κινέζος αξιωματούχος που συμβουλεύει το Πεκίνο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις και που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Και οι δύο ηγέτες μίλησαν για την επίτευξη μιας συμφωνίας και οι αξιωματούχοι ολοκληρώνουν τώρα τις εργασίες αυτές», δήλωσε η πηγή, που θεωρεί απίθανο η Κίνα να ανταπαντήσει στα αμερικανικά νομοθετήματα δημοσιεύοντας τη λεγόμενη «λίστα με αναξιόπιστες οντότητες» που στόχο έχει να τιμωρήσει εταιρίες που θεωρούνται ότι ζημιώνουν τα κινεζικά συμφέροντα.

Ερωτηθείς εάν η Κίνα θα δώσει τη λίστα στη δημοσιότητα φέτος, ο Γκάο δήλωσε ότι δεν έχει άλλες πληροφορίες επί του παρόντος.

Κινεζική κυβερνητική πηγή είχε δηλώσει στο Reuters τον Οκτώβριο ότι Πεκίνο μπορεί να καθυστερήσει τη δημοσίευση της λίστας έως ότου κορυφωθεί η ένταση στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Χθες, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα προχωρούν «πολύ καλά», με τα σχόλιά του να ακούγονται πιο θετικά σε σχέση με τις δηλώσεις τους μια ημέρα νωρίτερα όταν είπε ότι η συμφωνία ίσως πρέπει να καθυστερήσει έως μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020.