Τέλη Κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ και ασφάλιστρα θα φέρουν 1,1 δισ. στα ταμεία του κράτους

Τέλη Κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ και ασφάλιστρα θα φέρουν 1,1 δισ. στα ταμεία του κράτους

Έως 31/12 η αποπληρωμή των οφειλών.

Μερικά εικοστετράωρα έχουν απομείνει έως το τέλος του 2015 και οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αποχαιρετούν το έτος πληρώνοντας υπέρογκες οφειλές, ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν νόμιμα τα οχήματά τους και το 2016.

Πιο αναλυτικά, έως και τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τα τέλη κυκλοφορίας, από τα οποία το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να αντλήσει 1,087 δισ. ευρώ, ενώ από τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ τα αντίστοιχα έσοδα ανέρχονται σε 15 εκατ., ενώ για το 2016 τα αντίστοιχα έσοδα υπολογίζονται σε 55 εκατ. €, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Real.

Ειδική αναφορά γίνεται στον προϋπολογισμό και για τα ανασφάλιστα οχήματα, καθώς για φέτος το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως θα εισπράξει 40 εκατ., ενώ για το επόμενο έτος τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα σε μόλις 5 εκατ. ευρώ.

Πρώτη φορά καταβολή τελών κυκλοφορίας με capital controls

Τελευταία στιγμή κάθε χρόνο το οικονομικό επιτελείο δίνει ολιγοήμερη παράταση στην εξόφληση των τελών κυκλοφορίας, η οποία συμπαρασύρει και την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το οικονομικό επιτελείο έχει διαμηνύσει πως δεν προτίθεται να δώσει καμία παράταση στην εξόφληση των τελών κυκλοφορίας, αλλά είναι πολύ πιθανό λόγω της μεγάλης προσέλευσης πολιτών στις τράπεζες να δοθεί τελικά και φέτος η ολιγοήμερη παράταση.

Ωστόσο, φέτος για πρώτη φορά οι εξόφληση των τελών κυκλοφορίας πραγματοποιείται εν μέσω capital controls, οπότε η ηλεκτρονική τραπεζική συναλλαγή έχει την τιμητική της και πολλοί ιδιοκτήτες ΙΧ έχουν επιλέξει να καταβάλλουν online το τίμημα των τελών.

Από την άλλη μεριά, η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας έως και 12 άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών, επίσης, αποτελεί δέλεαρ για πολλούς ιδιοκτήτες ΙΧ. Οπότε και φέτος όλα θα κριθούν στο παρά πέντε και ανάλογα με τον φόρτο εργασίας των τραπεζών.

Πάντως, να υπενθυμίσουμε πως πάνω από 928.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων κυκλοφορούν τα οχήματά τους χωρίς να έχουν καταβάλλει τα τέλη κυκλοφορίας του 2015, γεγονός που σημαίνει πως 1 στα 4 οχήματα που στόλου κυκλοφορούντων αυτοκινήτων κυκλοφορεί χωρίς να έχουν καταβληθεί τα τέλη…

Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει εξοφλήσει τα τέλη κυκλοφορίας έως και τις 31/12 ή την ημερομηνία της πιθανής παράτασης, τότε θα πιστώνεται, μέσω Taxisnet, στον ιδιοκτήτη του οχήματος το διπλάσιο ποσό που αναλογεί στα τέλη κυκλοφορίας του οχήματός του…

ΚΤΕΟ: Ερχεται το πρόστιμο των 150 ευρώ

Η έλευση της νέας χρονιάς φέρνει μαζί της και το πρόστιμο των 150 ευρώ για όσους δεν περάσουν από ΚΤΕΟ έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Υπολογίζεται πως πάνω από 1,5 εκατ. οχήματα δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο και οι ιδιοκτήτες τους έχουν μόλις 4 ημέρες από τη Δευτέρα 28/12, ώστε να περάσουν από ΚΤΕΟ, για να γλιτώσουν το πρόστιμο των 150 ευρώ…

Ανασφάλιστα ΙΧ

Οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, επίσης, έχουν ελάχιστες ημέρες στη διάθεσή τους, για να ασφαλίσουν τα οχήματά τους, καθώς στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική διασταύρωση και να επιβληθούν τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι το παράβολο για ανασφάλιστο όχημα έχει κόστος 250 ευρώ. Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων δεν «υπακούσουν», κινδυνεύουν με αφαίρεση πινακίδων και αδειών από 10 μέρες έως και για τρία χρόνια, με τις βαρύτερες ποινές να προβλέπονται για όσους εμπλέκονται σε ατυχήματα ή υποτροπιάζουν.

Επιπλέον, προβλέπεται και φυλάκιση δύο μηνών, καθώς και η επιβολή και χρηματικού προστίμου που ανέρχεται σε 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.