«Τελειώνετε με την αξιολόγηση»…

«Τελειώνετε με την αξιολόγηση»…
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos walks past Lithuanian counterpart Rimantas Sadzius (R) and European Economic and Financial Affairs Commissioner Pierre Moscovici (L) during an euro zone finance ministers meeting in Brussels, Belgium, July 11, 2015. REUTERS/Francois Lenoir - RTX1JZXM

Το μήνυμα των θεσμών προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup – Τι ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό.

Η αξιολόγηση δεν κλείνει με ευχολόγια. Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απευθυνόμενοι στον Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε μία ενδιάμεση έκθεση των θεσμών για την μέχρι τώρα πρόοδο των συζητήσεων, ωστόσο, αυτό που έγινε σαφές είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, εάν θέλει να κλείσει εγκαίρως η αξιολόγηση.

Το βασικότερο θέμα προς επίλυση είναι αυτό του Ασφαλιστικού, με τους εταίρους να τάσσονται ήδη κατά της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών και να επιμένουν στην περικοπή συντάξεων και για τους υπάρχοντες συνταξιούχους, καθώς θεωρούν ότι μόνο με τον τρόπο αυτό μπορεί να μειωθεί άμεσα η συνταξιοδοτική δαπάνη.

Το δεύτερο ζήτημα είναι τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να πάρει η Αθήνα για το 2017-2018 και ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ. Η δέσμευση της κυβέρνησης υπάρχει στον φετινό Προϋπολογισμό και τα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν τώρα, ακόμη κι αν εφαρμοστούν την επόμενη διετία.

Οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα θορυβημένοι από τη μαζική φυγή των ξένων επενδυτών από το ελληνικό χρηματιστήριο και τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές και για το λόγο αυτό οι δηλώσεις θα είναι πολύ προσεκτικές, ώστε να μην πυροδοτήσουν νέα κρίση. Ωστόσο, η προσπάθεια της κυβέρνησης για πολιτική συζήτηση επί των μέτρων πέφτει για άλλη μια φορά στο κενό, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποδεικνύουν ως αρμόδιους τους θεσμούς.

Δυσαρέσκεια υπάρχει ακόμη και για τις κυβερνητικές διαρροές, που πήραν και επίσημη μορφή μετά τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, περί νέας προσφυγής στις κάλπες, σε περίπτωση που πιεστεί από τις αντιδράσεις ή από τους δανειστές. Σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσινγκτον το κλίμα είναι βαρύ και εκτιμούν ότι «εάν δεν πρόκειται για ένα επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο».

Πάντως, οι επικεφαλής του κουαρτέτου, όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα, πριν πάρουν το πράσινο φως από τα τεχνικά κλιμάκια ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει «αξιόπιστες» προτάσεις.