Τέλος εποχής για την Apple- Αλλάζει επεξεργαστές στους υπολογιστές της

Τέλος εποχής για την Apple- Αλλάζει επεξεργαστές στους υπολογιστές της
This handout released and taken on November 10, 2020 by Apple inc. shows Apple's vice president of Hardware Engineering John Ternus introducing three new Macs, kicking off the company's transition to its own custom silicon for the Mac during a special event at Apple Park in Cupertino, California. (Photo by Handout / Apple Inc. / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /Apple Inc. " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Τερματίζει, έτσι, μια 14ετή εξάρτηση από την Intel για τους επεξεργαστές της σειράς Macintosh.

του Aaron Pressman

Η Apple την Τρίτη παρουσίασε τρεις νέους υπολογιστές που δεν φαίνονται πολύ διαφορετικοί από τους υπολογιστές που πουλάει εδώ και χρόνια. Αλλά στο εσωτερικό τους, οι νέοι υπολογιστές τροφοδοτούνται από έναν επεξεργαστή σχεδίασης της Apple, τερματίζοντας μια 14ετή εξάρτηση από την Intel για τους επεξεργαστές της σειράς Macintosh.

Ο νέος επεξεργαστής, που ονομάζεται M1, είναι παρόμοιος με τους επεξεργαστές στα iPhone και iPad που έχει σχεδιάσει η Apple την τελευταία δεκαετία και βασίζονται σε βασικά σχέδια από την ARM και κατασκευάζονται από την Taiwan Semiconductor. Η Apple παρουσίασε δύο φορητούς υπολογιστές, ενημερωμένες εκδόσεις του MacBook Air και τον 13 ιντσών MacBook Pro, καθώς και έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, μια ενημέρωση του Mac Mini, που όλα χρησιμοποιούν τον επεξεργαστή M1.

This handout released and taken on November 10, 2020 by Apple inc. shows Apple's vice president of Hardware Engineering John Ternus unveiling M1, the first chip designed specifically for the Mac during a special event at Apple Park in Cupertino, California. (Photo by Handout / Apple Inc. / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /Apple Inc. " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP

Οι επεξεργαστές στους νέους υπολογιστές είναι περίπου τρεις φορές πιο γρήγοροι από τα προηγούμενα μοντέλα που διαθέτουν επεξεργαστές Intel με έξι φορές ταχύτερη απόδοση γραφικών, δήλωσε η Apple. Οι δύο νέοι φορητοί υπολογιστές έχουν επίσης μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μπαταρίας περίπου 50% έως 100% από τα μοντέλα με επεξεργαστή Intel, ανάλογα με τις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται.

Η επαλήθευση αυτών των ισχυρισμών για την απόδοσή τους θα απαιτήσει χρόνο. Το λογισμικό πρέπει να ξαναγραφεί για να εκτελείται εγγενώς στους νέους Mac ή να λειτουργεί μέσω πιο αργών προγραμμάτων μετάφρασης. Η Apple είπε ότι μερικά δημοφιλή προγράμματα, όπως το πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφίας Lightroom της Adobe, θα είναι διαθέσιμα σύντομα, αλλά άλλες εφαρμογές, όπως το Adobe Photoshop, δεν θα είναι έτοιμες μέχρι το επόμενο έτος.

Το νέο MacBook Air έχει τιμή εκκίνησης ίδια με την προηγούμενη έκδοση των 999 δολαρίων. Το νέο MacBook Pro ξεκινά από τα 1.299 δολάρια, επίσης το ίδιο με την προηγούμενη έκδοση. Και το νέο Mac Mini ξεκινά από τα 699 δολάρια, 100 δολάρια φθηνότερα από το προηγούμενο. Τα μοντέλα είναι διαθέσιμα για προπαραγγελία την Τρίτη και θα αρχίσουν να παραδίδονται την επόμενη εβδομάδα.

Τα τρία μοντέλα που παρουσιάστηκαν την Τρίτη αντιπροσωπεύουν τα βασικά μοντέλα των υπολογιστών Mac της Apple, τόσο σε απόδοση όσο και σε τιμή. Η Apple είπε ότι θα αλλάξει και τα πιο ισχυρά και ακριβά μοντέλα της, όπως το Mac Pro των 5.000 δολαρίων, ώστε να χρησιμοποιούν τους δικούς της επεξεργαστές τα επόμενα χρόνια.

Η τιμή των μετοχών της Apple, η οποία είχε ήδη αυξηθεί περίπου κατά 60% φέτος, παρέμεινε σχετικά αμετάβλητη μετά την παρουσίαση. Η τιμή των μετοχών της Intel, η οποία είχε προηγουμένως μειωθεί κατά 23%, έμεινε επίσης σταθερή.