Tέλος εποχής για το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ε.Ε.

Tέλος εποχής για το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ε.Ε.
epa09069130 A Thai nurse prepares a syringe drawing from a vial of vaccine against COVID-19 developed by AstraZeneca after the cancelation and postponement of the vaccinate program for the Prime Minister and cabinet ministers due to the reports of side effects of the vaccine against COVID-19 developed by AstraZeneca, at Bamrasnaradura Infectious Diseases Institute in Nonthaburi province, Thailand, 12 March 2021. Thai Prime Minister and his cabinet ministers abruptly postponed their vaccination against COVID-19 with AstraZeneca vaccine due to the reports on blood clots after inoculation. EPA/RUNGROJ YONGRIT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε συμβόλαιο αγοράς 1,8 δισ. δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech έως το 2023.

H Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει τέλος στο εμβόλιο της AstraZeneca αφού δεν θα ανανεώσει τα συμβόλαια με τη φαρμακοβιομηχανία μετά τον Ιούνιο. Ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, επισήμανε ότι η ανικανότητα της φαρμακοβιομηχανίας να παραδώσει τα εμβόλια που είχαν συμφωνηθεί στις αρχές της χρονιάς ήταν το βασικό αίτιο βραδυπορίας του εμβολιαστικού προγράμματος της Ε.Ε., ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι τα 27 κράτη-μέλη θα επικεντρωθούν στη χρήση των άλλων εμβολίων, εξηγώντας ωστόσο ότι οι υπάρχουσες δόσεις AstraZeneca θα διατεθούν κανονικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε συμβόλαιο αγοράς 1,8 δισ. δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech έως το 2023.

Την ίδια στιγμή η αρμόδια επιτροπή της Νορβηγίας για τους εμβολιασμούς πρότεινε την αφαίρεση από το πρόγραμμα της χώρας τόσο του εμβολίου της AstraZeneca όσο και του μονοδοσικού της Johnson & Jonhson εξαιτίας των σπανιότατων παρενεργειών τους. Στην Τοσκάνη της Ιταλίας μια 23χρονη γυναίκα έλαβε, εξαιτίας σφάλματος της νοσηλεύτριας, έξι δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Οι μελέτες για την υπερδοσολογία της φαρμακοβιομηχανίας έχουν φτάσει μέχρι τις τέσσερις δόσεις. Η νεαρή γυναίκα παραμένει στο νοσοκομείο για χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών και παρακολούθηση, αλλά φαίνεται ότι είναι καλά.

Σταδιακά, ολόκληρη η Γηραιά Ήπειρος επιστρέφει στην κανονικότητα. Στη Γαλλία, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν ανακοίνωσε ότι τα μπαρ και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους θα ανοίξουν στις 19 Μαΐου. Στη Γερμανία αίρονται οι περιορισμοί για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Την ίδια στιγμή στην Ισπανία η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης την Κυριακή, που είχε επιβληθεί από τον Οκτώβριο, οδήγησε χιλιάδες πολίτες στους δρόμους των αστικών κέντρων όπου χορεύαν, τραγουδούσαν και διασκέδαζαν μέχρι το πρωί. Πολλοί το έριξαν έξω χωρίς μάσκα ή τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ηδη οι ειδικοί ανησυχούν για πιθανή αναζωπύρωση της πανδημίας, με την κυβέρνηση να καλεί τους πολίτες να επιδείξουν υπευθυνότητα καθώς ο κίνδυνος ελλοχεύει.

Τέλος, ο επιστημονικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου δρ Αντονι Φάουτσι δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΝΒC ότι τα επόμενα χρόνια οι πολίτες μπορεί να επιλέξουν να φορούν μάσκα κάποιες περιόδους του χρόνου, μετά την αποτελεσματικότητά τους στην αποτροπή των αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως της εποχικής γρίπης.