Τέλος εποχής για το Φαρμακείο Μαρινόπουλου

Τέλος εποχής για το Φαρμακείο Μαρινόπουλου

Μετά από 120 χρόνια το ιστορικό φαρμακείο της Ομόνοιας αποχωρεί από το κέντρο.

Το Φαρμακείο Μαρινόπουλου, που υπήρξε η επιχειρηματική αρχή της οικογένειας Μαρινόπουλου -μίας από τις ελάχιστες στην Ελλάδα που να έχει καταφέρει να δραστηριοποιείται στον επιχειρηματικό στίβο σε τρεις διαφορετικούς αιώνες- κλείνει ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιό του. Αυτό της παρουσίας του στο κέντρο, καθώς με απόφαση της διοίκησης από το φθινόπωρο θα μετεγκατασταθεί στο Carrefour Αλίμου.

Το τελευταίο διάστημα το πάλαι ποτέ φαρμακείο στις αρχές της Πατησίων με την έντονη κινητικότητα, υπολειτουργεί, καθώς έχουν διακόψει τη λειτουργία του τα περισσότερα τμήματα με το σύνολο της δραστηριότητας να συγκεντρώνεται σε ένα μικρό τμήμα του ισογείου.

Πληροφορίες του Fortunegreece.com αναφέρουν ότι η ιστορική αυτή απόφαση πάρθηκε από την διοίκηση καθώς η συγκεκριμένη μονάδα ήταν μεν ζημιογόνα, ωστόσο, η ανάγκη συνέχισης λειτουργίας της συγκεκριμένης δραστηριότητας επέβαλε τη μεταφορά σε ένα πιο οικονομικό χώρο. Ενδιαφέρον έχει αν η συγκεκριμένη κίνηση αποτελέσει και μοντέλο ανάπτυξης και στα υπόλοιπα υπερμάρκετ του ομίλου.

Ο Βέλγος που θέλει να κάνει τους Έλληνες τυροκόμους

Ιστορία 120 χρόνων
To Φαρμακείο Μαρινόπουλου ξεκίνησε από τον Δημήτρη Μαρινόπουλο τον Νοέμβριο του 1893 στη Νεάπολη Εξαρχείων.

Κάνοντας μία μικρή στάση στη Ζωοδόχου Πηγής το 1900, θα κατηφορίσει στη διασταύρωση Πανεπιστημίου και Πατησίων το 1908 όπου στη δουλειά μπαίνει και ο αδελφός του Δημήτρη, Πάνος.

Ήταν ένα από τα ελάχιστα φαρμακεία που υπήρχαν σε όλη την πρωτεύουσα -αξίζει να σημειωθεί ότι το Φαρμακείο Μπακάκου άνοιξε τις πόρτες του χρόνια αργότερα, το 1917- και υπήρξε ένας πολύβουος χώρος, καθώς η εικόνα του δεν είχε καμία σχέση με αυτή των σημερινών φαρμακείων. Ήταν ένα μείγμα μικροβιολογικού κέντρου και παρασκευαστηρίου φαρμάκων με δεκάδες υπαλλήλους. Για δεκαετίες υπήρξε σημείο αναφοράς όλων των τάξεων της ελληνικής κοινωνίας με το διακριτικό «κύρους» της εποχής εκείνης: «Προμηθευτής της ΑΜ του Βασιλέως και του Διαδόχου».

Η επιστροφή του θρυλικού ΜΙΝΙΟΝ

Το Φαρμακείο αποτέλεσε την απαρχή της αυτοκρατορίας που δημιουργήθηκε στη συνέχεια, καθώς από το λιανεμπόριο τα δυο αδέλφια επεκτάθηκαν στην παραγωγή μέσω της ΦΑ.ΜΑΡ. το 1944, η οποία σήμερα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής φαρμάκων για λογαριασμό τρίτων στον κόσμο.

Τον Μάρτιο του 1981 το Φαρμακείο Μαρινόπουλου στα Χαυτεία κάηκε ολοσχερώς μετά από πυρκαγιά. Έπεσε και αυτό θύμα των εμπρησμών-σημείων αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας (Μινιόν, Κατράτζος, Κλαουδάτος, Κ. Μαρούσης, Λαμπρόπουλος), με αποτέλεσμα να μεταφέρει τις δραστηριότητες του στο διπλανό κατάστημα στις αρχές της Πατησίων, όπου θα λειτουργεί για λίγες ημέρες ακόμη.

Ομόνοια ως προς την αποχώρηση
Η απόφαση της διοίκησης της Φαρμακεία Μαρινόπουλος έρχεται να προστεθεί σε αυτές που έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια από διοικήσεις άλλων επώνυμων αλυσίδων από την ιστορική πλατεία-σύμβολο του εμπορίου.

Συγκεκριμένα, στον τομέα της εστίασης οι μόνοι που απομένουν είναι τα Everest και Γρηγόρης, καθώς τους τελευταίους μήνες έχουν αποχωρήσει KFC και McDonald’s. Τα τελευταία μάλιστα για δεύτερη φορά, αφού μετά το νεοκλασικό που έστεκε ανάμεσα στο, εδώ και χρόνια κλειστό, ΝΕΟΝ και στο Φαρμακείο Μαρινόπουλου, δοκίμασαν ανεπιτυχώς την τύχη τους σε μικρότερο κατάστημα. Οι παραπάνω αποχωρήσεις ήρθαν να προστεθούν στην αποχώρηση των Goody’s από το 2010.

Public: Εγκαίνια κάθε 17 ημέρες

Αντίστοιχα, στον χώρο της ένδυσης η τελευταία που επιμένει είναι η οικογένεια Χόντου με το πολυκατάστημα Hondos, καθώς σε ισπανική υποχώρηση υποχρεώθηκε στα τέλη του 2011 η Zara, οποία είχε έρθει με τυμπανοκρουσίες στον χώρο που φιλοξενούσε για σχεδόν έναν αιώνα το φαρμακείο Μπακάκου.

Από το  2011 η Ομόνοια δεν εκπροσωπείται και στον ξενοδοχειακό χάρτη, καθώς τρία ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 800 κλινών έβαλαν λουκέτο (Fashion house hotel και Ακροπόλ διαχείρισης του ομίλου Δασκαλαντωνάκη και το La Mirage).

Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς real estate, η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα ενός δύσπεπτου κοκτέιλ με βασικά συστατικά την ύφεση, την απαξίωση της πλατείας και την άρνηση ιδιοκτητών να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω τα ενοίκια των καταστημάτων τους. Οι τελευταίοι είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην αναζωογόνηση της «καταραμένης» πλατείας από την έλευση του Υπουργείου Πολιτισμού στο Μινιόν, σχέδιο που ματαιώθηκε πριν από λίγους μήνες.

Τελευταίο «καλό» χαρτί αποτελεί το σχέδιο ανάπλασης του Ιδρύματος Ωνάση που προβλέπει την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, το οποίο αν υλοποιηθεί, βάσει χρονοδιαγράμματος θα ολοκληρωθεί το 2016.