Τέλος στην Οδύσσεια των εγκλωβισμένων στην Ανταρκτική

Κινέζικο ελικόπτερο μετέφερε τους 52 επιστήμονες σε αυστραλιανό πλοίο (βίντεο).

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η επιχείρηση απομάκρυνσης με ελικόπτερο των 52 επιβατών του ρωσικού πλοίου που είχε εγκλωβιστεί στους πάγους της Ανταρκτικής για πάνω από μια εβδομάδα.

Οι αυστραλιανές αρχές θαλάσσιας διάσωσης (Amsa) ανακοίνωσαν ότι «οι 52 επιβάτες του MV Akademik Chokalskii βρίσκονται τώρα στο αυστραλιανό πλοίο Aurora Australis».

Η επιχείρηση απομάκρυνσής τους από το πλοίο είχε ξεκινήσει νωρίτερα σήμερα από ένα κινέζικο ελικόπτερο, το οποίο είχε καταφέρει να φτάσει στην περιοχή λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν.

Το ελικόπτερο πραγματοποίησε πολλές 45λεπτες πτήσεις μεταξύ του ρωσικού και του αυστραλέζικου πλοίου για να μεταφέρει τους επιβαίνοντες σε ομάδες των δώδεκα. Αυτοί αποβιβάζονταν σε ένα νησάκι από πάγο, κοντά στο αυστραλέζικο πλοίο.

Διαβάστε ακόμη: Καυτός… πάγος!

Οι επιβάτες του ρωσικού πλοίου, τουρίστες και Αυστραλοί, Νεζοζηλανδοί και Βρετανοί επιστήμονες, βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε αυτό από τις 24 Δεκεμβρίου.

Στο MV Akademik Chokalskii επέβαιναν επίσης 22 μέλη πληρώματος, τα οποία παρέμειναν στο πλοίο.

Ο επικεφαλής της αποστολής Κρις Τέρνι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της επιχείρησης.

«Καταφέραμε να φτάσουμε στο Aurora Australis σώοι και αβλαβείς. Ένα τεράστιο ευχαριστώ στους Κινέζους και στην υπηρεσία της αυστραλιανής κυβέρνησης που είναι επιφορτισμένη για θέματα Ανταρκτικής για την σκληρή δουλειά τους», έγραψε στο Twitter ο Τέρνι. Παράλληλα ανέβασε στον λογαριασμό του και βίντεο από την διάσωση των συναδέλφων του:

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο