Το ΤΑΙΠΕΔ κάνει απολογισμό

Το ΤΑΙΠΕΔ κάνει απολογισμό

Πόσα έργα έκλεισαν, πόσα χρήματα εισπράχθηκαν από το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. 

Τον απολογισμό του δημοσίευσε το ΤΑΙΠΕΔ για το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2014, σύμφωνα με τον οποίο οι ζημιές του διαμορφώθηκαν για τη συγκεκριμένη περίοδο σε 426 χιλιάδες ευρώ έναντι ζημιών 1,01 εκατ. ευρώ.

Για το σύνολο της οικονομικής χρήσης 2013-2014 οι ζημιές ανέρχονται σε 454 χιλιάδες ευρώ, ενώ το σύνολο των εσόδων από αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του τριμήνου Απριλίου-Ιουνίου 2014 ανήλθε σε 309 εκατ.

Επίσης, για την οικονομική χρήση 2013-14 τα έσοδα ανέρχονται σε 1,3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικά έσοδα να ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ.
Ακόμη το σύνολο των ολοκληρωμένων (για τις οποίες δεν έχει ακόμη εισπραχθεί το τίμημα συμφωνίας) συναλλαγών από την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ ανέρχεται σε 4,9 δισ. ευρώ.

Πώς υπολογίζονται τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΤΑΙΠΕΔ, τα οικονομικά αποτελέσματα δεν αντικατοπτρίζουν την αποτελεσματικότητα των εργασιών. Και αυτό επειδή τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ, και συγκεκριμένα η προμήθεια του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 0,2% επί του τιμήματος της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων υπολογίζεται επί του βεβαιωμένου τιμήματος, και όχι επί του συνόλου των ολοκληρωμένων συναλλαγών.
Ταυτόχρονα, τα μεγέθη επιβαρύνονται με το κόστος λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αφορά την προετοιμασία και τη διαχείριση αποκρατικοποιήσεων σε εξέλιξη, καθώς και επικείμενων αποκρατικοποιήσεων, όπως σημειώνεται.

Αποκρατικοποιήσεις
Όσον αφορά στα νέα έργα ιδιωτικοποιήσεων, εγκρίθηκαν τα τεύχη του διαγωνισμού για την πώληση δύο αεροσκαφών τύπου Airbus 340. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει όταν μεταφερθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας από το Δημόσιο.

Παράλληλα εγκρίθηκε το τελικό σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης για την αξιοποίηση της πρώτης ομάδας τουριστικών λιμένων (Άλιμος, Πόρος, Ύδρα, Νέα Επίδαυρος). Εγκρίθηκε το πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού σε μια φάση, για την αξιοποίηση του ακινήτου Ξενία στον Καρτερό Ηρακλείου Κρήτης, ο οποίος θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα. Το Ξενία Καρτερού, έργο του Αρχιτέκτονα Άρη Κωσταντινίδη, το οποίο κτίστηκε το 1966, παραμένει εγκαταλελειμμένο από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ενώ έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο. Το ακίνητο είναι συνολικής έκτασης 315 τρεμμάτων και γειτνιάζει με την πόλη και το αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Η αξιοποίηση προβλέπει την ανάπτυξη του ακινήτου για τουρισμό και αναψυχή ενώ αναμένεται να υλοποιηθεί επιπλέον επένδυση που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση και περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον ΟΛΠ με την έγκριση των αρχικών σχεδίων της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών και Συμφωνίας Μετόχων.

Τα 8 επενδυτικά σχήματα για τον ΟΛΘ
Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε και τα οκτώ επενδυτικά σχήματα που υπέβαλαν ενδιαφέρον για να εισέλθουν στη Β’ φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.:
α. APM Terminals B.V.
β. Deutsche Invest Equity Partners GmbH
γ. Duferco Participations Holding S.A.
δ. International Container Terminal Services Inc.
ε. Mitsui & Co. Ltd.
στ. P&O Steam Navigation Company (DP World)
ζ. Russian Railways JSC/GEK TERNA S.A.
η. Yilport Holding Inc.

Σε συνέχεια της προεπιλογής των ενδιαφερομένων επενδυτών, ξεκίνησε η Β΄ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον ΟΛΘ με την έγκριση των αρχικών σχεδίων της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών και Συμφωνίας Μετόχων.

Επίσης, επιτυχής κατάληξη είχε ο διαγωνισμός αξιοποίησης των δύο ακινήτων στην περιοχή της Αφάντου στη Ρόδο, με τη ανακήρυξη ως Πλειοδότες του διαγωνισμού την εταιρία M.A. Angeliades Inc. με προσφορά ύψους €26,9 εκατ. για το ακίνητο Golf – Βόρειο Αφάντου και την εταιρία T.N. Aegean Sun.