Τέσσερα πράγματα που πρέπει να αναμένουμε από τη Fed

Τέσσερα πράγματα που πρέπει να αναμένουμε από τη Fed
Photo: AFP

Την πρώτη της συνέντευξη Τύπου στο «τιμόνι» της Ομποσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει σήμερα η Τζάνετ Γέλεν.

Η πρώτη σύσκεψη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ με την Τζάνετ Γέλεν στο τιμόνι της πλησιάζει.

Αυτές είναι οι τέσσερις πρώτες προτεραιότητές της , όπως εκτιμά το CNN Money.

1. Ο περιορισμός αγοράς ομολόγων (tapering) θα συνεχιστεί
Η κεντρική τράπεζα αγοράζει τρισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα από τα τέλη του 2008 σε μια προσπάθεια να μειώσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια. Ο στόχος: η τόνωση της οικονομίας μέσω φτηνότερου δανεισμού.

Όμως, η Fed είναι πλέον πεπεισμένη ότι πρέπει σταδιακά αυτό το πρόγραμμα να αρχίσει να φτάνει προς το τέλος του. Από τον Δεκέμβριο η κεντρική τράπεζα έχει αρχίσει να ελαττώνει τις αγορές ομολόγων σε κάθε της συνάντηση, σε μια διαδικασία που έχει ονομαστεί ‘tapering’. Προηγουμένως, η Fed αγόραζε 85 εκατ. δολάρια σε ομόλογα κάθε μήνα, αλλά τον Ιανουάριο το ποσό μειώθηκε στα 75 εκατ. δολάρια και τον Φεβρουάριο στα 65 εκατ. δολάρια.

Η ίδια η Γέλεν δήλωσε σε μια επιτροπή του Κογκρέσου: «Αναμένουμε ότι θα συνεχιστεί η ελάττωση των ρυθμών αγοράς, βήμα-βήμα».

2. Τα «γκολπόστ» θα μετακινηθούν
Η Fed έχει διατηρήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σε περίπου μηδενικά επίπεδα από το 2008, σαν έναν τρόπο για την τόνωση των δαπανών. Οι επενδυτές έχουν συνηθίσει στα χαμηλά επιτόκια, αλλά αναζητούν σημάδια που να δείχνουν πότε η Fed θα αυξήσει τελικά τα επιτόκια καθώς η οικονομία ισχυροποιείται.

Μέχρι τώρα, η κεντρική τράπεζα έχει πει ότι θέλει να δει πτώση του ποσοστού ανεργίας περίπου στο 6.5% ή αύξηση του πληθωρισμού στο 2.5% προτού αυξήσει τα επιτόκια. Το πρόβλημα είναι ότι τον Φεβρουάριο η ανεργία προσέγγισε τον στόχο με 6.7%, αλλά η Γέλεν πιστεύει ακόμα ότι η οικονομία είναι πολύ αδύναμη. Ίσως προτιμήσει να εγκαταλείψει τους ποσοτικούς στόχους και να εστιάσει αντιθέτως σε ποιοτικά χαρακτηριστικά. Όπως δήλωσε τον προηγούμενο μήνα στη Γερουσία, «ο δείκτης ανεργίας δεν επαρκεί στατιστικά για τη μέτρηση της υγείας της αγοράς εργασίας».

3. Ο άσχημος καιρός αναγκάζει τη Fed να κρατά στάση αναμονής
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ο βαρύς χειμώνας σε ένα μεγάλο μέρος των ΗΠΑ επηρέασαν τα οικονομικά δεδομένα των τελευταίων μηνών, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο το σχηματισμό μιας ξεκάθαρης εικόνας της ανάκαμψης. Οι τιμές λιανικής, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αγορά κατοικίας και η μεταποίηση έχουν επηρεαστεί, και παραμένει ασαφές κατά πόσο αυτή η επιβράδυνση ήταν προσωρινή.

«Το ερώτημα είναι ποιο μέρος αυτής της δραστηριότητας θα επανέλθει την άνοιξη, και πόσο η επιβράδυνση θα αντικατοπτριστεί σε άλλους παράγοντες», έγραψε η Τζούλια Κορονάντο, οικονομολόγος της BNP Paribas.

4. Η Γέλεν δίνει ακόμα έμφαση στις θέσεις εργασίας
Το πιθανότερο είναι ότι στη σημερινή συνέντευξη Τύπου η Γέλεν θα τονίσει την ανησυχία της σχετικά με τις αδυναμίες στην αγορά εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Τον Φεβρουάριο, 3,8 εκατομμύρια Αμερικανοί ήταν άνεργοι για τουλάχιστον έξι μήνες, και 7,2 εκατομμύρια ήταν παγιδευμένοι σε θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, παρόλο που θα προτιμούσαν ωράριο πλήρους απασχόλησης. Και κανένας απ’ τους δύο αυτούς δείκτες απασχόλησης δεν φαίνεται να έχει βελτιωθεί πολύ πρόσφατα.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed. Επομένως η Γέλεν μάλλον δεν θα επιδείξει ιδιαίτερη ανησυχία για την όποια άνοδο των τιμών.

Διαβάστε ακόμη:

Αμετάβλητα τα επιτόκια της Fed

Η σίγουρη και αισιόδοξη κυρία της Fed

«Ατελής» η οικονομική ανάπτυξη, λέει το απερχόμενο αφεντικό της Fed

Τα «μετρημένα βήματα» της Τζάνετ Γέλεν