Τέσσερις λόγοι για να πείτε «όχι» σε αλλαγή εργασίας

Τέσσερις λόγοι για να πείτε «όχι» σε αλλαγή εργασίας

Θέλετε να αλλάξετε δουλειά και έχετε την ευκαιρία. Είναι όμως προς όφελός σας;

Στο σημερινό δύσκολο εργασιακό περιβάλλον, οι περισσότεροι άνθρωποι με σταθερή δουλειά ενδιαφέρονται περισσότερο να κρατήσουν τη θέση τους παρά να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες. Όμως τι κάνουν στην περίπτωση που έχουν κάποια πρόταση μετακίνησης;

Η πιο συνηθισμένη περίπτωση αφορά σε εργαζόμενους που, για διάφορους λόγους -αλλαγή προϊσταμένου, αλλαγή καθηκόντων, μείωση μισθού κ.ά- δεν είναι πια ευχαριστημένοι από την εργασία τους και ψάχνουν την ευκαιρία να μετακινηθούν σε άλλη εταιρεία. Όμως δεν εξαρτάται μόνο από τους ίδιους. Σύμφωνα με την εταιρεία coaching ClearRοck, και λαμβάνοντας υπόψη την ελληνική πραγματικότητα, αυτοί είναι οι τέσσερις λόγοι που πρέπει να λάβετε υπόψη προτού προχωρήσετε στο επόμενό σας μεγάλο βήμα.

Συνέντευξη για δουλειά; Μην αγχώνεστε!

1. Η τρέχουσα περίοδος οφελεί τους εργοδότες
Με την ανεργία στην Ελλάδα να έχει φτάσει το 27% (σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ), κάθε θέση εργασίας είναι περιζήτητη και οι εταιρείες γνωρίζουν πως μπορούν να αποκτήσουν εξαιρετικά ταλαντούχους και εξειδικευμένους εργαζόμενους με πολύ λιγότερα χρήματα από ότι θα έκαναν πριν μερικά χρόνια (στη διετία ο μέσος μισθός έπεσε από το 84% στο 74% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ). Συνεπώς, ακόμα και αν έχετε πρόταση για εργασία, οι απολαβές σας δεν θα είναι και τόσο ελκυστικές.

2. Όλοι έχουν μεγάλες απαιτήσεις από τους νεοπροσληφθέντες
Η «περίοδος προσαρμογής» είναι έννοια προς εγκατάλειψη. Οι εταιρείες προσλαμβάνουν κάποιον και περιμένουν να κάνει τη διαφορά αμέσως είτε ανεβάζοντας τις πωλήσεις, είτε μειώνοντας τα κόστη είτε αυξάνοντας την παραγωγικότητα. Το παραδοσιακό εξάμηνο μέσα στο οποίο «συστήνονταν» εργαζόμενος και εταιρεία έχει γίνει λιγότερο από τρίμηνο. Προτού, λοιπόν, αποδεχτείτε οποιαδήποτε πρόταση, βεβαιωθείτε για τις προθέσεις και τις προσδοκίες της εταιρείας και αν εσείς μπορείτε να τις ικανοποιήσετε.

3. Τελευταίος μέσα, πρώτος έξω
Οι περικοπές είναι πολύ ευκολότερο να πλήξουν όσους δεν έχουν προλάβει να εγκλιματιστούν, να γίνουν πλήρη και απαραίτητα μέλη μιας ομάδας ή όσους, απλώς, θα λάβουν τη μικρότερη αποζημίωση. Στις μέρες μας, που οι εταιρείες αποφασίζουν πολύ ταχύτερα τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς η οικονομία είναι σαν κινούμενη άμμος, όποιος δείχνει έστω και αμυδρά ότι δεν ταιριάζει είναι και ο πρώτος υποψήφιος για αποχώρηση.

4. Δεν είναι κάθε αλλαγή προς το καλύτερο
Οι έρευνες δείχνουν πως αρκετές παραιτήσεις είναι αποτέλεσμα μεμονωμένων περιστατικών (π.χ. ένας καβγάς με τον προϊστάμενο) ή μίας και μόνο αρνητικής αξιολόγησης, παραιτήσεις που οι εργαζόμενοι συνήθως μετανιώνουν. Αν το πρόβλημά σας είναι ο συγκεκριμένος προϊστάμενος ή μια ομάδα συναδέλφων στην οποία δεν ταιριάζετε, η λύση μπορεί να βρίσκεται σε μια μετακίνηση εντός της εταιρείας, με παραπλήσια ή νέα καθήκοντα.

Διαβάστε ακόμη: Εταιρικά «παιχνίδια» αποδοτικότητας