Τετ α τετ Στουρνάρα με τραπεζίτες για τα stress test

Τετ α τετ Στουρνάρα με τραπεζίτες για τα stress test
Ο Δκτής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας μιλά στη 2η Ευρώ-Αραβική Σύνοδο "EU Arab World Summit" στο Μέγαρο Μουσικής, Αθήνα, Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα stress test και η πρόοδος κόκκινων δανείων στο επίκεντρο της συνάντησης του Γιάννη Στουρνάρα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Τα stress test και η πρόοδος στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να απασχολήσει μεταξύ άλλων τη σημερινή συνάντηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν τα stress test των τραπεζών και θα ολοκληρωθούν στις αρχές Μαΐου. Έτσι, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου οι τράπεζες θα οριστικοποιήσουν τους ισολογισμούς 2017. Έως την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) το σύνολο των στοιχείων για το βασικό και το δυσμενές σενάριο της άσκησης.

Η EBA θα προχωρήσει σε παρατηρήσεις και βάσει αυτών οι τράπεζες θα υποβάλουν, εκ νέου, το σύνολο των στοιχείων για το βασικό και το δυσμενές σενάριο της άσκησης ως τις 19 Μαρτίου. Θα ακολουθήσει αξιολόγηση των στοιχείων από την ΕΚΤ, όπου θα δοθούν κατευθύνσεις και με βάση αυτές οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν τα οριστικά τους στοιχεία στις 2 Απριλίου.

Την Παρασκευή 4 Μαΐου θα συνεδριάσει το Εποπτικό Συμβούλιο του SSM το οποίο θα εξετάσει τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης και θα οριστικοποιήσει τα ευρήματα των stress test.

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, όπου πλέον σημειώνεται πρόοδος από πλευράς τραπεζών, η ΤτΕ θα ζητήσει από τις διοικήσεις τους να προχωρήσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες και να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων, με έμφαση την επιτάχυνση των ενεργειών αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων και τον εντοπισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών.