Τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία 72 ωρών στη Λωρίδα της Γάζας

Τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία 72 ωρών στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟHE Μπαν Κι-μουν καλωσόρισε τη νέα εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, ύστερα από πρωτοβουλία της Αιγύπτου. 

Η εκεχειρία 72 ωρών στην Λωρίδα της Γάζας για την οποία συμφώνησαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι χθες στο Κάιρο τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), καθώς μπήκε η 33η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2.000 ανθρώπους.

Διπλωματικές αντιπροσωπείες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων συμφώνησαν χθες σε μια αιγυπτιακή πρόταση για μια τριήμερη εκεχειρία, η οποία θα τους επιτρέψει να διαπραγματευθούν για να επιτευχθεί μια πιο μακρόχρονη κατάπαυση του πυρός.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν καλωσόρισε την Κυριακή τη νέα εκεχειρία 72 ωρών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, προτρέποντας τις δύο πλευρές να εργαστούν για μια πιο μακροπρόθεσμη εκεχειρία.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ εξέφρασε την «ισχυρή ελπίδα ότι δίνεται και στα δύο μέρη άλλη μια ευκαιρία για εκεχειρία διαρκείας προς όφελος του άμαχου πληθυσμού και υπάρχει επίσης ένα σημείο εκκίνησης για τις δύο πλευρές να εκφράσουν τα παράπονά τους», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ «συνεχίζει να παροτρύνει τους πρωταγωνιστές να εργαστούν εποικοδομητικά σε αυτή τη διαδικασία και να αποφευχθεί μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε μια επιστροφή στη βία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι-μουν.