Τεχνητή νοημοσύνη και εκλογές: Γιατί η Google βάζει… χαλινάρι στο Gemini

Τεχνητή νοημοσύνη και εκλογές: Γιατί η Google βάζει… χαλινάρι στο Gemini
ANKARA, TURKIYE - MARCH 1: In this photo illustration, the logos of Gemini is displayed on a computer screen in Ankara, Turkiye on March 1, 2024. Ismail Aslandag / Anadolu (Photo by Ismail Aslandag / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Η περίπτωση της Ινδίας, ο «φασίστας» Μόντι και η επίδραση στο AI chatbot.

Σε περιορισμό των απαντήσεων που θα δίνει το AI chatbot της Google, Gemini, για τις εκλογικές αναμετρήσεις παγκοσμίως προχωρά ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός, μετά από ανησυχίες για τη χρήση που μπορεί να έχει η τεχνητή νοημοσύνη στον επηρεασμό των εκλογών.

Σύμφωνα με το TechCrunch, η Google έχει αρχίσει να περιορίζει τα ερωτήματα που γίνονται στο Gemini για τις εκλογικές διαδικασίες, σε οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου αυτές διεξάγονται.

Το δημοσίευμα προσθέτει πως το σχετικό update ήδη «τρέχει» στις ΗΠΑ και έχει αρχίσει να επεκτείνεται στην Ινδία και σε όλες τις μεγάλες χώρες όπου διεξάγονται εκλογές τους επόμενους μήνες.

Η αλλαγή αυτή αναδεικνύει όχι μόνο τον ρόλο που έχει παίξει και έχει τη δυνατότητα να παίξει η γενεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη στην εκλογική διαδικασία, αλλά και την ανησυχία της Google για το πώς η υπηρεσία μπορεί να γίνει όπλο, καθώς και να παράγει ανακριβείς ή παραπλανητικές απαντήσεις.

Τα ερωτήματα σχετικά με πολιτικά κόμματα, υποψηφίους, πολιτικούς επιστρέφουν τώρα ένα προκαθορισμένο μήνυμα.

Όταν υποβάλλεται ερώτημα σχετικά με ένα συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα ή υποψήφιο, το Gemini απαντά «ακόμα μαθαίνω πώς να απαντώ σε αυτή την ερώτηση. Εν τω μεταξύ, δοκιμάστε την αναζήτηση στο Google».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το Gemini μπορεί ακόμα να παραποιηθεί.

Το TechCrunch διαπίστωσε ότι το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης έδειχνε απαντήσεις όταν περνούσε σε ερωτήματα με τυπογραφικά λάθη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η περίπτωση της Ινδίας και «φασίστας» Μόντι

Η ενημέρωση κυκλοφόρησε λίγο πριν από την ανακοίνωση των γενικών εκλογών στην Ινδία. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Νέο Δελχί εξέδωσε συμβουλευτική προς τις εταιρείες τεχνολογίας περιορίζοντάς τες από το να κυκλοφορούν τα νέα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους στη χώρα χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης.Αφού αντιμετώπισε κάποιες αντιδράσεις από παγκόσμιους επενδυτές και ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων AI, η ινδική κυβέρνηση διευκρίνισε ότι ο περιορισμός αφορούσε «σημαντικές» εταιρείες τεχνολογίας και όχι νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η συμβουλή ακολούθησε ένα μίνι σκάνδαλο σχετικά με τη Gemini και την ινδική κυβέρνηση τον περασμένο μήνα.

Το εργαλείο AI, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ήταν φασίστας, απάντησε ότι ο Μόντι είχε κατηγορηθεί για την εφαρμογή πολιτικών που κάποιοι είχαν χαρακτηρίσει φασιστικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: