Τεχνητή Νοημοσύνη και ρομπότ έρχονται για να πάρουν τις θέσεις των υπεύθυνων προσλήψεων

Τεχνητή Νοημοσύνη και ρομπότ έρχονται για να πάρουν τις θέσεις των υπεύθυνων προσλήψεων
Photo: pixabay.com
Ο διευθύνων σύμβουλος της Indeed θέλει να δημιουργήσει υπαλλήλους προσλήψεων “cyborg” που θα αξιοποιούν τις ικανότητες τόσο των ανθρώπων όσο και της τεχνητής νοημοσύνης.

Χάρη στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη και μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT, οι εργοδότες μπορούν να δημιουργούν ακριβείς περιγραφές θέσεων εργασίας, να σαρώνουν βιογραφικά και να βρίσκουν τον καλύτερο υποψήφιο με το πάτημα ενός κουμπιού. Για τους ανθρώπους που εργάζονται ως υπεύθυνοι προσλήψεων, αυτό σημαίνει ότι οι απολύσεις δεν είναι απλώς μια διαφαινόμενη απειλή στον ορίζοντα.

Πάρτε για παράδειγμα την πλατφόρμα εύρεσης εργασίας Indeed με έδρα τις ΗΠΑ. Νωρίτερα φέτος, η πλατφόρμα – η οποία απαριθμεί περισσότερες από 30 εκατομμύρια θέσεις σε περισσότερες από 60 χώρες – πραγματοποίησε τον πρώτο γύρο απολύσεων από την κυκλοφορία της το 2004.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Chris Hyams, αποκάλυψε πρόσφατα στο Bloomberg ότι το τμήμα προσλήψεών του επλήγη σοβαρά από τις απολύσεις, με αποτέλεσμα 2.200 άτομα (ή το 15% του εργατικού δυναμικού) να χάσουν τη δουλειά τους. «Δεν κόψαμε σχεδόν τίποτα από την ομάδα τεχνητής νοημοσύνης μας», είπε. «Κάναμε μεγαλύτερες περικοπές στις προσλήψεις».

Καθώς η τεχνολογία προχωρά, δεν θα περάσει πολύς καιρός προτού τα ρομπότ αρχίσουν να διαπραγματεύονται τον μισθό και ίσως ακόμη και να διεξάγουν συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο με υποψηφίους, αφήνοντας τους ανθρώπους που εργάζονται ως υπεύθυνοι προσλήψεων περισσότερο εκτεθειμένους σε απολύσεις.

Τώρα, λοιπόν, ο Hyams θέλει να δημιουργήσει μια νέα «φυλή» προσωπικού “cyborg” όπου η τεχνητή νοημοσύνη και οι άνθρωποι θα εργάζονται αρμονικά για να θωρακίσουν στο μέλλον τους ρόλους εκείνων που θα παραμείνουν στο τμήμα προσλήψεων της Indeed.

Πρώτον, δοκιμάζουν ένα νέο προϊόν που ονομάζεται Indeed Hire, μια υπηρεσία πλήρους εξυπηρέτησης που βοηθά άλλες εταιρείες να κάνουν προσλήψεις, στην οποία έχουν ήδη μεταφέρει 50 υπαλλήλους προσλήψεων.

Αλλά μην φοβάστε – δεν θέλει να δημιουργήσει κυριολεκτικά μια ομάδα εργαζομένων cyborg με βιονικά εμφυτεύματα, όπως έχει προτείνει ο Elon Musk.

«Χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη για να κάνουμε αυτόν τον ρόλο πιο αποτελεσματικό», είπε στο Bloomberg, ενώ πρόσθεσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει πτυχές της δουλειάς που είναι επαναλαμβανόμενες και ενοχλητικές.

«Το βλέπω σαν το μοντέλο cyborg – όπου μηχανές και άνθρωποι συνεργάζονται», προσέθεσε. «Δεν προσπαθούμε να τους αντικαταστήσουμε με ρομπότ. Θέλω να φτιάξω την ‘στολή’ του Iron Man για τους υπεύθυνους προσλήψεων».

Κάνοντας περαιτέρω σύγκριση με τον ήρωα ταινιών της Marvel που θυσιάστηκε για το καλό των υπολοίπων στην ταινία Avengers: Endgame, κατέληξε: «Έσωσε τους πάντες, έτσι δεν είναι; Πέθανε για να μπορέσουμε να ζήσουμε. Και η στολή του συνεχίζει να υπάρχει».

Η Indeed δεν είναι η πρώτη εταιρεία που εξερευνά φουτουριστικές εναλλακτικές.

Νωρίτερα φέτος, η διαδικτυακή πλατφόρμα ηλεκτρονικών παιχνιδιών Roblox λάνσαρε ένα εικονικό κέντρο καριέρας. Οι υποψήφιοι που υποβάλλουν αίτηση για δουλειά στην εταιρεία μπορούν να μπουν μέσω εικονικής πραγματικότητας στα κεντρικά της γραφεία για να δουν μόνοι τους πώς θα ήταν να εργάζονται εκεί.

Εντωμεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της IBM, Arvind Krishna, έχει επαναλάβει στο παρελθόν τις ιδέες του Hyams σχετικά με τους ρόλους της τεχνητής νοημοσύνης, βοηθώντας τους υπαλλήλους να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα αντί να τους αντικαθιστούν εντελώς.

Ο ίδιος είπε στο CNBC ότι η τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα έχουν τη δυνατότητα να «κάνουν κάθε επιχειρηματική διαδικασία πιο παραγωγική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: