Τεχνητή νοημοσύνη: Ο Έλον Μασκ θέλει τη δική του αυτοκρατορία – H Nvidia… διαθέσιμη, για 12 δισ. δολάρια

Τεχνητή νοημοσύνη: Ο Έλον Μασκ θέλει τη δική του αυτοκρατορία – H Nvidia… διαθέσιμη, για 12 δισ. δολάρια
Photo: pixabay.com
Πιθανότατα η xAI θα κινηθεί για το B200, που είναι μέρος σειράς τσιπ επόμενης γενιάς Blackwell της Nvidia.

Η Nvidia έχει ήδη κερδίσει από το σχέδιο του Έλον Μασκ να κατασκευάσει τη δική του «αυτοκρατορία» τεχνητής νοημοσύνης. Η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ θα μπορούσε να έχει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla επιβεβαίωσε την Κυριακή (με ανάρτηση του στο X) τα σχέδια της νεοφυούς επιχείρησής του, xAI, για τη δημιουργία υπολογιστικής υποδομής για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιώντας 100.000 τσιπ H100 της Nvidia, τα οποία, όπως είπε, θα είναι σε λειτουργία «σε λίγους μήνες».

Ο ίδιος έδωσε μια εικόνα για το τι μπορεί να ακολουθήσει, όπως μετέδωσε το MarketWatch.

O Μασκ είπε πως πιθανότατα η xAI θα κινηθεί για το B200, που είναι μέρος σειράς τσιπ επόμενης γενιάς Blackwell της Nvidia, τα οποία αναμένεται να αρχίσουν να αποστέλλονται σε όγκο το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, δήλωσε ότι οι μονάδες επεξεργασίας γραφικών Blackwell κοστίζουν 30.000 έως 40.000 δολάρια η καθεμία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με βάση αυτό, τα σχέδια του Μασκ θα κόστιζαν μεταξύ 9 και 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως σε αυτό το ενδεχόμενο θα μπορούσαν να υπάρξουν εκπτώσεις για τόσο μεγάλες ποσότητες και οι τιμές μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τα πρόσθετα εξαρτήματα που αγοράζει ο πελάτης. Δεν υπάρχει επίσης καμία εγγύηση ότι ο Μασκ θα προχωρήσει με το εν λόγω σχέδιο.

H xAI συγκέντρωσε 6 δισεκατομμύρια δολάρια -σε επενδυτικό γύρο που πραγματοποίησε πρόσφατα- γεγονός που υποδηλώνει ότι επί του παρόντος δεν θα ήταν σε θέση να χρηματοδοτήσει το σύνολο μιας τέτοιας επένδυσης από τους δικούς της πόρους.

Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής της Nvidia δήλωσε μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο ότι μέχρι το 2026 αναμένει ότι τα κέντρα δεδομένων θα αρχίσουν να έχουν εκατομμύρια GPU συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Τα κέντρα δεδομένων αυτής της κλίμακας θα αντιμετώπιζαν σημαντικά εμπόδια στην ψύξη και την παροχή ενέργειας και θα αποτελούσαν ένα μεγάλο βήμα μπροστά ακόμη και από τις μεγαλύτερες δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: