Θ. Πλεύρης: «Δεν λαμβάνουμε εύκολα πολιτικά μέτρα, όμως είναι απαραίτητα για την τήρηση της δημόσιας υγείας»

Θ. Πλεύρης: «Δεν λαμβάνουμε εύκολα πολιτικά μέτρα, όμως είναι απαραίτητα για την τήρηση της δημόσιας υγείας»
(Ξένη Δημοσίευση) Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλά στην ημερίδα της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα: «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19», Αθήνα, Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, οι φόβοι για 5ο κύμα και η υπερφορολόγηση των φαρμακευτικών εταιρειών.

Μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της Υγείας, αλλά και για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στην αναχαίτιση του κορωνοϊού έδωσε ο Υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης μιλώντας σε Διάσκεψη με θέμα «Επιχειρηματικότητα 2.0 για την Ελλάδα 2.0» που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών.

«Θεωρώ ότι έχουμε φτάσει στην κορύφωση του 4ου κύματος, όμως είναι απαραίτητη η τρίτη, η αναμνηστική δόση που μας προστατεύει τόσο από την Δέλτα, όσο και από την μετάλλαξη Όμικρον. Οι εμβολιασμοί τον τελευταίο μήνα έχουν αυξηθεί κατά 10% και θεωρούμε ότι θα έχει εμβολιαστεί το 80% του ενήλικου πληθυσμού».

Σε ό,τι αφορά τους φόβους για  την έλευση ενός πέμπτου κύματος πανδημίας, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως η πανδημία έχει δυναμικό χαρακτήρα και, όπως είναι φυσικό, πολλές φορές μας έχει εκπλήξει αρνητικά, επομένως οποιαδήποτε πρόβλεψη θα ήταν  άστοχη. «Βρεθήκαμε στο τέταρτο κιμά όχι με την εμβολιαστική κάλυψη που θα θέλαμε. Η πιο δύσκολη περίπτωση διαχείρισης ήταν αυτή της Θεσσαλονίκης. Η Αθήνα πιέστηκε λιγότερο καθώς από νωρίς είχε καλή εμβολιαστική κάλυψη. Οι εμβολιασμοί, σε συνδυασμό με τις νέες θεραπείες και τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, θεωρούμε ότι θα συμβάλλουν θετικά. Δεν είναι εύκολα πολιτικά μέτρα όμως είναι απαραίτητα για την τήρηση της δημόσιας υγείας» υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.

Σχολιάζοντας τις ακρότητες από μέρους των ανθρώπων που αρνούνται να εμβολιαστούν και οργανώνουν συγκεντρώσεις καίγοντας βιβλία ο κ. Πλεύρης ήταν κάθετος.

«Θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για το ιατρικό προσωπικό. Δεν θα δεχτώ δικηγόρους να λειτουργούν εκβιαστικά απέναντι σε γιατρούς. Όποια κουβέντα για διάκριση με VIP κλίνες ΜΕΘ είναι προσβλητική. Η διαδικασία ακολουθείται με αμιγώς ιατρικά κριτήρια. Ανοχές καψίματος βιβλίων και προπηλακισμών ανήκουν σε άλλες εποχές» είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, αναφορά έγινε και στον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΠΠΥ, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του. «Ο ΕΟΠΥΥ προς το παρόν λειτουργεί με κριτήρια ικανοποίησης των παροχών, ενώ από δω και μπρος θα λειτουργεί με όρους ασφαλιστικού τομέα. Πράγμα που σημαίνει ότι όσοι δεν πληρούν τα standard δεν θα έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΠΥ. Θα τεθούν συγκεκριμένοι ποιοτικοί δείκτες. Τις επόμενες ημέρες θα βγει το νομοσχέδιο που είναι έτοιμο προς δημόσια διαβούλευση. Μιλάμε για μία μεταρρύθμιση η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο του 2022 και θα έχει μπει σε πλήρη εφαρμογή από το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Σ.Φ.Ε.Ε., Ολύμπιος Παπαδημητρίου μίλησε για την υπέρμετρη φορολογία που επιβαρύνει τους ισολογισμούς των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους.

«Ενημερώθηκα για τις υποχρεωτικές επιστροφές του ά εξαμήνου του 2021 και διαπιστώσαμε ότι το 59% αυτών των πωλήσεων πρέπει να επιστραφεί στην Πολιτεία. Με αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει επιχειρηματικότητα ούτε και κέρδη για τις επιχειρήσεις. Είναι κοινή διαπίστωση ότι τα τελευταία χρόνια τα δημόσια budgets στον κλάδο παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα όταν οι ανάγκες διαρκώς αυξάνονται».

Ο κ. Πλεύρης υπενθύμισε ότι το clawback, τόσο το νοσοκομειακό όσο και το έξω-νοσοκομειακό αγγίζει τα 1,5 δις ευρώ, ενώ στάθηκε στις διαθρωτικές κινήσεις στις οποίες προβαίνει το Υπουργείο για την εξομάλυνση της κατάστασης.

«Την προηγούμενη εβδομάδα πήραμε μέτρα κι αυτό που θα πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι πρέπει πρώτα να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα για να περάσουμε στη συνέχεια στην χρηματοδότηση του κλάδου. Οι φαρμακευτικές δεν πρέπει να ξεχνούν ότι έχουν και έναν προστατευτικό κόφτη 7%. Δυστυχώς στην Ελλάδα αρκετά φάρμακα είναι πιο ακριβά από τις χαμηλότερες τιμές της ΕΕ που θα έπρεπε να έχουν, ενώ καταγράφεται και μεγάλη κατανάλωση στην χώρα. Εάν δεν πετύχουμε το μέτρο αυτό ο κόφτης δεν θα υπάρχει. Πιστεύω ότι με καλή συνεργασία, πέρα από τις πυροσβεστικές, θα βρούμε και τις διαρθρωτικές λύσεις» κατέληξε.