Τι θα έκανε τη Γερμανία να πληρώσει τις πολεμικές αποζημιώσεις

Τι θα έκανε τη Γερμανία να πληρώσει τις πολεμικές αποζημιώσεις

Αναφορά του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα δια στόματος Μανώλη Γλέζου.

«Το αίτημά μας σήμερα είναι ένα: Υπογραφή συνθήκης ειρήνης με τη Γερμανία που αποφεύγουν να υπογράψουν οι πάντα νομότυποι Γερμανοί, γιατί μόνο τότε θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τις οφειλές τους στην Ελλάδα», τόνισε ο Μανώλης Γλέζος, βουλευτής και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη στην ΕΣΗΕΑ.

Αφορμή για τη συνέντευξη Τύπου στάθηκε η συγγνώμη που ζήτησε ο Γερμανός Πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ -κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις αρχές Μαρτίου στο χωριό Λιγκιάδες της Ηπείρου- από τις οικογένειες των θυμάτων για τις θηριωδίες που διέπραξαν οι ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρουσία προέδρων Πανελλήνιων Αντιστασιακών Οργανώσεων, μελών του Εθνικού Συμβουλίου και βουλευτών, επιχειρήθηκε ένας απολογισμός της επίσκεψης του κ. Γκάουκ στην Ελλάδα και της συνολικής παρέμβασης του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης και άσκηση πίεσης για την άμεση συγκρότηση και ενεργοποίηση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

«Είναι εύκολο να ζητήσει κάποιος συγγνώμη, αν δεν θέλει να αναλάβει τις συνέπειες και να πάρει αποφάσεις», είπε στο μήνυμά του ο Κριστόφ Σμικ-Γκουστάβους, καθηγητής της Ιστορίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, ο οποίος τεκμηρίωσε και ανέδειξε το Ολοκαύτωμα στους Λιγκιάδες, σημειώνοντας πως χωρίς πίεση από την Ελλάδα στο θέμα των διεκδικήσεων η κατάσταση δεν θα αλλάξει ποτέ.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr