Θα εκτοξεύσει τα επιτόκια σε επίπεδο ρεκόρ η ΕΚΤ, παρά τον κίνδυνο ύφεσης;

Θα εκτοξεύσει τα επιτόκια σε επίπεδο ρεκόρ η ΕΚΤ, παρά τον κίνδυνο ύφεσης;
epa07669818 Christine Lagarde, Managing Director and Chairman of the International Monetary Fund, gestures during a press conference in Kuala Lumpur, Malaysia, 24 June 2019. Lagarde, who is in Malaysia for a two-day official visit, is scheduled to meet Prime Minister Mahathir Mohamad, Finance Minister Lim Guan Eng and Bank Negara governor Nor Shamsiah Mohd Yunus, among others. EPA/FAZRY ISMAIL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα περιθώρια ελιγμών στενεύουν επικίνδυνα, όσο ο πληθωρισμός και η ακρίβεια αρνούνται να υποχωρήσουν.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει την Πέμπτη εάν θα προχωρήσει στην αύξηση του βασικού της επιτοκίου σε επίπεδα ρεκόρ με στόχο να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ή αν θα κάνει ένα διάλειμμα στις συνεχόμενες αυξήσεις των τελευταίων μηνών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα. Έπειτα από 9 συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων, οι τιμές έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και ο στόχος του πληθωρισμού στο 2% μοιάζει πολύ μακρινός, με τους υπολογισμούς να κάνουν λόγο για 2 ακόμη χρόνια παρεμβάσεων στην οικονομία.

Όμως τα εξαιρετικά υψηλά κόστη δανεισμού σε συνδυασμό με την προβληματική πορεία της κινεζικής οικονομίας, φτιάχνουν ένα επικίνδυνο οικονομικό κοκτέιλ το οποίο απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

Οι υπολογισμοί του 2024 όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται σταθερά πάνω από το 5%, δείχνουν ότι ο κίνδυνος σταθεροποίησης σε τόσο υψηλά επίπεδα είναι εξαιρετικά υπαρκτός.

Σε δημοσκόπηση του Reuters στις αρχές Σεπτεμβρίου, οικονομολόγοι είπαν ότι αναμένουν από την ΕΚΤ να συγκρατήσει αυτήν την εβδομάδα τα επιτόκια, αλλά όσο περνούσαν οι μέρες αυτή η πρόβλεψη δείχνει να αλλάζει.

Αντίθετα, από την πλευρά της αμερικανικής Fed τα νερά είναι εντελώς αχαρτογράφητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια πιθανή αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ θα τα φέρει στο επίπεδο του 4%, για πρώτη φορά μετά το 1999. 14 μόλις μήνες πριν, το νούμερο αυτό βρισκόταν στο 0.5%…

Υποστηρικτές της αύξησης επιτοκίων δυσκολεύονται πλέον να τεκμηριώσουν την άποψή τους πως αποτελούν όπλο κατά του αυξανόμενου πληθωρισμού, καθώς η πορεία του παραμένει ασταμάτητη έπειτα από τις πρόσφατες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας.

Με τον κατασκευαστικό κλάδο να αναζητά απεγνωσμένα ρευστότητα για να λειτουργήσει, ο δανεισμός σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχει «πέσει από το παράθυρο».

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, με τη βιομηχανία της να αδυνατεί να αντιδράσει κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Πάντως, όταν και όποτε οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ σταματήσουν, θεωρείται από τους αναλυτές σχεδόν βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζες θα στρέψει το βλέμμα της προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης για να «σκουπίσει» μέρος της ρευστότητας που τους είχε διοχετεύσει την τελευταία δεκαετία.

Πάντως καμία τέτοια απόφαση δεν πρόκειται να παρθεί αυτήν την εβδομάδα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: