Θα γίνουν πράγματι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο;

Θα γίνουν πράγματι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο;
epa08434884 (FILE) - The Olympic Rings monument in front of the Japan Olympic Committee headquarters in Tokyo, Japan, 24 March 2020 (reissued 21 May 2020). International Olympic Committee President Thomas Bach said on 20 May that the postponed Tokyo 2020 Games shall be cancelled if they cannot be held in 2021 due to the coronavirus pandemic. EPA/FRANCK ROBICHON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον Ιανουάριο, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Suga Yoshihide είπε στους συμμετέχοντες ότι οι αναβληθέντες θερινοί αγώνες θα χρησιμεύσουν ως «απόδειξη της νίκης της ανθρωπότητας έναντι του ιού». Το θέμα είναι ότι αυτός ο θρίαμβος δεν έχει συμβεί ακόμα.

του Eamon Barrett

Το Τόκιο είναι αποφασισμένο να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2020 φέτος, αφού η πανδημία ανάγκασε την πόλη να αναβάλει τους Αγώνες πέρυσι, επαναπρογραμματίζοντάς τους για τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου 2021.

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον Ιανουάριο, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Suga Yoshihide είπε στους συμμετέχοντες ότι οι αναβληθέντες θερινοί αγώνες θα χρησιμεύσουν ως «απόδειξη της νίκης της ανθρωπότητας έναντι του ιού». Το θέμα είναι ότι αυτός ο θρίαμβος δεν έχει συμβεί ακόμα.

Η διάθεση των εμβολίων ξεκίνησε στην Ιαπωνία στις 17 Φεβρουαρίου, με την κυβέρνηση να χορηγεί 40.000 εμβόλια της Pfizer σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς που επικαλείται το Associated Press, η Ιαπωνία δεν θα επιτύχει την ανοσία μέσω εμβολίων πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων τον Ιούλιο.

Εντωμεταξύ, πολλές από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου εξακολουθούν να αγωνίζονται για να περιορίσουν καθημερινά τους αριθμούς κρουσμάτων και τα εμβόλια δεν αναμένεται να διαδοθούν παγκοσμίως για τουλάχιστον ένα ακόμη έτος. Ακόμη και στην Ιαπωνία, αρκετοί νομοί βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση ενός ξαφνικού ξεσπάσματος του COVID-19.

Στις 2 Φεβρουαρίου, ο Yoshihide επέκτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 7 Μαρτίου, καθώς τα νοσοκομεία δέχονται πίεση παρότι τα κρούσματα μειώθηκαν. Με τον ιό να απέχει πολύ από το να θεωρηθεί περιορισμένος, οι πολίτες της Ιαπωνίας έχουν χάσει το ολυμπιακό τους …πνεύμα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Kyodo News, το 80% των ερωτηθέντων θέλει οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 – τώρα του 2021– να ακυρωθούν ή να προγραμματιστούν ξανά. Ωστόσο, ο Suga και ο πρώην επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής του Τόκιο, Yoshiro Mori (ο οποίος παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο μετά την κατακραυγή για τα σεξιστικά του σχόλια σχετικά με τις γυναίκες που είναι φλύαρες) δεσμεύθηκαν περί του αντιθέτου.

Στις 3 Φεβρουαρίου, η Ολυμπιακή Επιτροπή του Τόκιο απάντησε τουλάχιστον εν μέρει σχετικά με το «πώς» θα διεξαχθούν οι Αγώνες, όταν εξέδωσε ένα «βιβλίο οδηγιών» στους συμμετέχοντες αξιωματούχους των αθλητικών ομοσπονδιών, περιγράφοντας τους περιορισμούς που θα ισχύουν κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Σύμφωνα με τους κανόνες, οι αξιωματούχοι θα πρέπει να αρχίσουν να παρακολουθούν την υγεία και τη θερμοκρασία τους δύο εβδομάδες πριν πετάξουν στο Τόκιο. Οι εκπρόσωποι θα πρέπει επίσης να επιδείξουν ένα αρνητικό τεστ COVID-19 πριν επιβιβαστούν σε πτήσεις προς την Ιαπωνία και, μόλις φτάσουν, οι αξιωματούχοι θα εξεταστούν ξανά και θα μεταφερθούν στον τόπο διαμονής τους, αλλά δεν θα χρειαστεί  να μείνουν σε καραντίνα.

Με τον κίνδυνο το Τόκιο 2021 να μετατραπεί σε ένα σημαντικό γεγονός υπερμετάδοσης, η ΔΟΕ δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν οι διεθνείς θεατές θα είναι ευπρόσδεκτοι στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Mori είχε αναφέρει σε δημοσιογράφους ότι η απόφαση για το θέμα θα ληφθεί το αργότερο έως τον Μάρτιο.

Πηγή: fortune.com