Θα καταφέρει να συνεχίσει τελικά η Uber τις δοκιμές των οχημάτων χωρίς οδηγό;

Η Uber είχε ήδη σταματήσει τις δοκιμές σε εθνικό επίπεδο, καθώς οι αρχές ερευνούν τη μοιραία σύγκρουση που συνέβη το Μάρτιο.

Η Uber Technologies Inc. σταματά τις δοκιμές αυτοκινήτων χωρίς οδηγό στην Αριζόνα, καθώς οι ομοσπονδιακές αρχές ερευνούν μια θανατηφόρα σύγκρουση με πεζό στην περιοχή. Αυτός ήταν ένας από τους πρώτους θανάτους που οφείλονταν σε αυτοκινούμενο αυτοκίνητο. Η εταιρεία οδηγείται σε ταραχώδη πολιτικά νερά, καθώς προσπαθεί να βγάλει πάλι στους δρόμους τα αυτόματα αυτοκίνητά της, μέσα στους επερχόμενους μήνες.

Η Uber είχε ήδη σταματήσει τις δοκιμές σε εθνικό επίπεδο, καθώς το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών ερευνά τη σύγκρουση που συνέβη το Μάρτιο. Η Uber δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει στην Αριζόνα, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της έρευνας.

Μετά το ατύχημα, ο Κυβερνήτης της Αριζόνα, Doug Ducey, ζήτησε από την Uber να σταματήσει τη λειτουργία της στους δρόμους της πολιτείας επ’ αόριστον, καλώντας το περιστατικό «μια αδιαμφισβήτητη αποτυχία».

Η Uber ελπίζει να ολοκληρώσει τις δοκιμές στο Pittsburgh αυτό το καλοκαίρι. Η εταιρεία δήλωσε ότι στο άμεσο μέλλον στοχεύει να διατηρήσει τις δοκιμές των αυτόματων οχημάτων κοντά στα τεχνικά της γραφεία για να αποφύγει πιθανά μελλοντικά συμβάντα.

Ο δήμαρχος του Pittsburgh οργίστηκε με την εν λόγω ανακοίνωση της Uber, και όπως δήλωσε, «η Uber δεν μου μίλησε για την σημερινή της ανακοίνωση, και ήμουν υποχρεωμένος να μάθω γι’ αυτήν από αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Μάλιστα, ο δήμαρχος William Peduto, σημείωσε σε έγγραφη δήλωσή του πως «αυτός δεν είναι ο τρόπος να ανακατασκευαστεί μια λειτουργική σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση, ειδικά όταν κάποιος αντιμετωπίζει ζητήματα δημόσιας ασφάλειας».

Από την πλευρά της, η Uber δήλωσε ότι συναντήθηκε με ιθύνοντες της πόλης του Pittsburgh στις 18 Μαΐου για να συζητήσουν την επανακυκλοφόρηση των αυτοκινήτων χωρίς οδηγούς.

Στη δήλωσή του, ο Peduto σημείωσε πως τα αυτόνομα οχήματα της Uber δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πόλη μέχρι την ολοκλήρωση της ομοσπονδιακής έρευνας. Συμπλήρωσε, μάλιστα, λέγοντας ότι ήθελε να περιορίσει την ταχύτητα των αυτόνομων αυτοκινήτων της Uber στα 25 μίλια την ώρα έτσι ώστε αν χτυπούσαν κάποιο πεζό, το ατύχημα δεν θα ήταν μοιραίο.