Θα παραμείνει ο Ενρίκο Λέτα πρωθυπουργός της Ιταλίας;

Θα παραμείνει ο Ενρίκο Λέτα πρωθυπουργός της Ιταλίας;

Στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοκρατικού Κόμματος στρέφεται η προσοχή, καθώς θα αποφασιστεί εάν την πρωθυπουργία θα αναλάβει ο Ματέο Ρέντσι.

Κρίσιμες για το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα θεωρούνται οι επόμενες 24 ώρες, καθώς αναμένεται να αποφασιστεί αν θα παραμείνει πρωθυπουργός ή αν θα παραχωρήσει το θώκο του επικεφαλής της κυβέρνησης στον γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Ματέο Ρέντσι, καθώς πληθαίνουν οι φωνές στην ιταλική πολιτική σκηνή που ζητούν από τον Λέτα να αποσυρθεί προς χάριν του πιο δημοφιλούς πρώην δημάρχου της Φλωρεντίας.

Ο Λέτα συναντήθηκε σήμερα μετά το μεσημέρι με τον Ρέντσι στο γραφείο του στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι της Ρώμης, εν όψει της αυριανής κρίσιμης συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας, του οποίου ο Ρέντσι είναι γενικός γραμματέας από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Κανείς δεν έκανε δηλώσεις μετά τη συζήτησή τους που διήρκεσε μία ώρα, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών ο Ρέντσι θα μπορούσε να υπερισχύσει άνετα στην αυριανή ψηφοφορία της 140μελούς ηγετικής ομάδας του κόμματος, η οποία αναμένεται να αποφανθεί για την πρωθυπουργοποίησή του.

Διαβάστε ακόμη: Το αστέρι του Ματέο Ρέντσι

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα La Repubblica, ο Λέτα δεν μοιάζει να προτίθεται προς το παρόν να παραχωρήσει τη θέση του στον Ρέντσι, όπως του ζήτησε ανοικτά χθες μια μερίδα στελεχών του κεντρώου κόμματος Επιλογή Πολιτών (SC) που έχει ιδρύσει ο Μάριο Μόντι. Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι ο κεντροαριστερός νυν πρωθυπουργός επιθυμεί πριν απ’ όλα, να επαληθεύσει στο κοινοβούλιο ότι διαθέτει ακόμη την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Το «μπρα ντε φερ» που εκτυλίσσεται ανάμεσα στους Λέτα-Ρέντσι αφορά, κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, το PD.

Ως τώρα ο Ρέντσι δήλωνε ότι θα αναλάμβανε την πρωθυπουργία μόνον αν κέρδιζε τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Μένει να διαπιστωθεί πόσο θα «αντισταθεί» ο Λέτα, ο οποίος επισήμως ετοιμάζει το ανανεωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα , με τους κύριους στόχους και προτεραιότητες για όλο το 2014. Πρόκειται για δυο «παράλληλες πραγματικότητες»

Ο τηλεοπτικός όμιλος του Μπερλουσκόνι διατείνεται ότι το πολιτικό αυτό… «ματς» δεν έχει ακόμη κριθεί οριστικά. Τονίζει ακόμη πως ο Ρέντσι θα επιθυμούσε να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με πρωτοβουλία του προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο – όπως είχε συμβεί με τον Μάριο Μόντι τον Νοέμβριο του 2011. Αυτό πάντως κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι ότι θα συμβεί.

Διαβάστε ακόμη: Επιστροφή στην ανάπτυξη «βλέπει» για το 2014 ο Λέτα