Θα συνεχιστεί η κατάρρευση των cryptos; Οι traders βλέπουν επιστροφή στην κανονικότητα

Θα συνεχιστεί η κατάρρευση των cryptos; Οι traders βλέπουν επιστροφή στην κανονικότητα
epa09018336 A bitcoin reflects in front of a monitor showing a stock barometer in Duesseldorf, Germany, 17 February 2021. For the first time, the cryptocurrency Bitcoin has exceeded the mark of 50,000 dollars. Most recently, it became known that Elon Musk, CEO of the US electric car manufacturer Tesla, is said to have invested 1.5 billion dollars in Bitcoin. In recent weeks, he had boosted Bitcoin as well as other Internet currencies with positive news via the short message service Twitter. Credit card provider MasterCard also announced that it would open its payment network to cryptocurrencies. Visa plans to help banks introduce trading with Bitcoin and other cryptocurrencies by launching software with API access. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης του Bitcoin δείχνουν θετικά σημάδια μετά την καταστροφή, λένε οι ειδικοί.

Τα κρυπτονομίσματα διέρχονται μια ιστορική περίοδο αστάθειας, αλλά οι traders συμβολαίων δικαιωμάτων προαίρεσης βλέπουν θετικά σημάδια στην αγορά στον απόηχο της αναστάτωσης που έπληξε τους δανειστές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και άλλους στον κλάδο.

Ο Chris Bae, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής στον πάροχο λύσεων δομημένων παραγώγων EDG και πρώην έμπορος στην UBS και την Goldman Sachs, εξετάζει την αγορά συμβολαίων και παρακολουθεί τα παγκόσμια χρηματιστήρια που προσφέρουν συναλλαγές δικαιωμάτων προαίρεσης.

«Δεν βλέπουμε ότι η ρευστότητα έχει μειωθεί δραματικά», δήλωσε ο Bae σε συνέντευξή του. «Υπάρχουν πολλά δεδομένα που υποδηλώνουν ότι η ωριμότητα της αγοράς έχει προχωρήσει και ότι στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης ειδικότερα, τα πράγματα έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα, σε μεγάλο βαθμό, όταν λαμβάνεται υπόψη το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε». Ο Bae πρόσθεσε ότι τα spreads προσφοράς-ζήτησης φαίνονται λογικά.

Το περιβάλλον, φυσικά, έχει επιβαρυνθεί από μια σειρά από συμβάντα, καθώς και από την κατάρρευση των stablecoin και των μεγάλων επωνύμων hedge funds κρυπτονομισμάτων. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι δανειστές ειδικότερα, έδειξαν αστάθεια, με το Celsius Network και το Babel Finance να παγώνουν τις αναλήψεις και το Three Arrows Capital, ένα σημαντικό hedge fund κρυπτονομισμάτων, να αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα λιγότερο ευνοϊκό υπόβαθρο νομισματικής πολιτικής, όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν με μανία τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τις αυξήσεις των τιμών.

Βεβαίως, η αγορά είναι πολύ διαφορετική από ό,τι κατά τη διάρκεια της ανοδικής πορείας του περασμένου έτους. Το «ανοιχτό ενδιαφέρον», ή ο συνολικός αριθμός των συμβάσεων που εκκρεμούν, έχει μειωθεί αρκετά από τα υψηλά του. Το ανοιχτό ενδιαφέρον είναι μειωμένο λίγο περισσότερο από 7 δισεκατομμύρια δολάρια από το ρεκόρ περίπου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Skew. Ο όγκος είναι επί του παρόντος ελαφρώς κάτω από τα 600 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με το υψηλό όλων των εποχών άνω των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων επίσης τον Οκτώβριο.

Ο Patrick Chu, επικεφαλής θεσμικής κάλυψης Ασίας-Ειρηνικού στην Paradigm, έναν πάροχο ρευστότητας για παράγωγα κρυπτονομισμάτων, λέει ότι η πτώση του ανοιχτού ενδιαφέροντος αντανακλά το κλίμα της αγοράς. Κατά τη διάρκεια των πτωτικών αγορών, το ενδιαφέρον τείνει να μειώνεται.

Τα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης μπορούν να εξυπηρετήσουν δύο λειτουργίες, λέει. Το ένα είναι η αντιστάθμιση κινδύνου και το δεύτερο είναι η κερδοσκοπία. «Αφενός, το ποσό των περιουσιακών στοιχείων που αναπτύσσονται συρρικνώνεται, οπότε υπάρχουν λιγότεροι κίνδυνοι για αντιστάθμιση. Αφετέρου, για την κερδοσκοπία, οι άνθρωποι έχουν μια πολύ ισχυρή μακροχρόνια προσέγγιση για τα κρυπτονομίσματα, οπότε όταν η αγορά πέφτει, οι επενδυτές πλήττονται».

Ωστόσο, λέει ο Chu, η εταιρεία του βλέπει «ολοένα και περισσότερους παίκτες TradFi» —ή συμμετέχοντες παραδοσιακής χρηματοδότησης— να δείχνουν ενδιαφέρον για συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης. Και μπαίνουν στην αγορά, λέει. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα επίπεδα ανοιχτού ενδιαφέροντος παρέμειναν σταθερά, παρά την όλη αναταραχή στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Πηγή: Fortune.com