Θανάσης Παναγούλιας: «Η HORECA είναι community πέρα από ένα event»

Θανάσης Παναγούλιας: «Η HORECA είναι community πέρα από ένα event»
Η HORECA 2023 εφαλτήριο για νέο κύκλο επενδύσεων των κλάδων των Ξενοδοχείων και της Μαζικής Εστίασης, με συμφωνίες που ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ. To πλεονέκτημα κινήσεων της FORUM ΑΕ-Member of NürnbergMesse Group στη διεθνή σκακιέρα με εξαγορές και ενίσχυση portfolio αλλά και ο σχεδιασμός για να μετατραπεί η Ελλάδα σε Παγκόσμιο Εκθεσιακό Ηub.

Με deals που ξεπερνούν σε αξία το ένα δισ. ευρώ και με την ψήφο εμπιστοσύνης χιλιάδων επαγγελματιών από τους κλάδους φιλοξενίας και εστίασης, η HORECA 2023 επιβεβαίωσε τη δυναμική της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, αλλά και την αξία του μοντέλου H2H στα εκθεσιακά δρώμενα, προσέγγιση που υιοθετεί η διοργανώτρια FORUM ΑΕ, ενώ στοχεύει σε θεματική επέκταση, εξωστρέφεια και μεγέθυνση μέσω εξαγορών.

«Οι εκθέσεις είναι το industry των ανθρώπων» αναφέρει στο Fortune Greece o Θανάσης Παναγούλιας, CEO της FORUM ΑΕ, μιλώντας για το όραμά του στον απόηχο της αποτίμησης του κορυφαίου εκθεσιακού γεγονότος που έγινε για άλλη μία φορά sold out σε λίγες εβδομάδες. «Η HORECA είναι πολλά περισσότερα από μια έκθεση. Είναι ένα community πέρα από ένα event» τονίζει περιγράφοντας το οικοσύστημα που έχει αναπτύξει η FORUM ΑΕ, αποτελούμενο από εργαλεία, κανάλια επικοινωνίας και ανθρώπινους πόρους, το οποίο δουλεύει όλο τον χρόνο για να εξυπηρετήσει τις μεταβαλλόμενες ανάγκες επαγγελματιών, ιδιοκτητών ξενοδοχείων, εστιατορίων και καφέ, προμηθευτών, κατασκευαστών, αλυσίδων του λιανεμπορίου και νέων επαγγελματιών, εργαζομένων και influencers. Όλοι αυτοί, μετά το rebound της αγοράς παγκοσμίως, θέλουν να ξαναβρεθούν με φυσικό τρόπο, να συζητήσουν, να διαπραγματευτούν, να γευτούν, να δουν καινούργια προϊόντα και υπηρεσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη HORECA 2023, μια έκθεση διεθνών προδιαγραφών με αποτύπωμα σε έναν τομέα της οικονομίας που εισφέρει σχεδόν το 1/4 του ΑΕΠ, δεσμεύτηκε όλη η μεικτή στεγασμένη επιφάνεια του Μetropolitan Expo, ήτοι 50.000 τ.μ., με 500 μοναδιαίους τιμολογούμενους εκθέτες, με περίπτερα επιφάνειας 26.000 τ.μ. Μάλιστα, η ζήτηση από Έλληνες και ξένους εκθέτες είναι τέτοια, που για να καλυφθεί απαιτείται τουλάχιστον 50% επιπλέον capacity. Η FORUM ΑΕ, με δαπάνες πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ για τη διοργάνωση, είναι διατεθειμένη να επενδύσει περαιτέρω, ενώ και η διαχειρίστρια εταιρεία του εκθεσιακού κέντρου, Athens Metropolitan Expo, στην οποία συμμετέχουν ορισμένοι από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα, προωθεί επέκταση των εγκαταστάσεων με παράλληλη διασύνδεσή τους με το μετρό. Οι παραπάνω αυτές κινήσεις τόσο εκ μέρους της FORUM ΑΕ όσο και εκ μέρους του εκθεσιακού κέντρο θα δημιουργήσουν μια τεράστια δυναμική στον εκθεσιακό κλάδο. Η στόχευση της FORUM ΑΕ είναι, με εφαλτήριο το Metropolitan Expo, να δημιουργηθεί ένα εκθεσιακό hub για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Οι νέες τάσεις στη HORECA

«Η HORECA 2023 εμφάνισε μια θεαματική αύξηση πάνω από 15,2% σε σχέση με τις επιδόσεις του 2022, καταγράφοντας επιπλέον σημαντική ποιοτική υπεροχή» σημειώνει ο κ. Παναγούλιας, που μιλά για το στοίχημα της FORUM ΑΕ να προσελκύει ποιοτικούς επισκέπτες. Συνολικά επισκέφθηκαν την έκθεση 60.735 επαγγελματίες, ενώ οι συμμετέχουσες εταιρείες κάλυψαν όλο το φάσμα της HORECA, συμπεριλαμβανομένων των νέων τάσεων, από τη στροφή των επιχειρήσεων σε λύσεις ενεργειακής απόδοσης, εξοικονόμησης κόστους, ψηφιοποίησης και βιωσιμότητας, μέχρι την έλλειψη προσωπικού. Ειδικά η έλλειψη ανθρώπων με τις κατάλληλες δεξιότητες, νούμερο ένα πρόκληση για τη HORECA, οδήγησε τη FORUM ΑΕ στο να αναπτύξει ειδικές ενότητες, κάτι που είχε κάνει και στην Xenia σε συνεργασία με τη Workathlon. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι αναφορικά με τη βιωσιμότητα υψηλά standards τίθενται και από την πλευρά της διοργάνωσης, καθώς η FORUM ΑΕ έχει αναλάβει δεσμεύσεις στο πλαίσιο της πιστοποίησης ΙSO 20121:2012 από την Bureau Veritas για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των εκθέσεων HORECA και Xenia.

Όπως μεταφέρει ο κ. Παναγούλιας, στη HORECA πραγματοποιήθηκαν πάνω από 140 ώρες παρουσιάσεων, επιδείξεων, διαγωνισμών και σεμιναρίων σε οκτώ διαφορετικά stages με full capacity. «Αυτό δείχνει την τεράστια ανάγκη για πληροφόρηση από τους επαγγελματίες του χώρου, βασικό χαρακτηριστικό του μέσου επισκέπτη» σημειώνει. Προσθέτει ότι δύο ακόμη διακριτά cluster επισκεπτών ήταν: νέοι που θέλουν να μπουν στην αγορά και «θεσμικοί», επαγγελματίες που αναζητούν high-end λύσεις για εστιατόρια και καταλύματα προκειμένου να ανταποκριθούν στη ζήτηση από ένα πιο απαιτητικό κοινό μεγαλύτερης αγοραστικής δύναμης.

«Οι εκθέσεις είναι το industry των ανθρώπων» - Θανάσης Παναγούλιας, CEO της FORUM AE.
«Οι εκθέσεις είναι το industry των ανθρώπων» – Θανάσης Παναγούλιας, CEO της FORUM AE.

Εφαλτήριο για νέο κύκλο επενδύσεων  

Όπως τονίζει ο Θανάσης Παναγούλιας, η HORECA 2023 συμπίπτει με μια κρίσιμη συγκυρία εν όψει του ανοίγματος της τουριστικής σεζόν, πριν το Πάσχα αλλά και μετά την πολύ δύσκολη περίοδο της πανδημίας, μέχρι την επανεκκίνηση της αγοράς και μετέπειτα, που οι εκθέσεις γίνονταν με περιορισμούς. Εξηγεί ότι οι επαγγελματίες εστίαζαν σε αυτό που λέμε λαϊκά «να βγει η χρονιά», τηρώντας στάση αναμονής λόγω της αβεβαιότητας για το πώς θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση. Ωστόσο, μετά τις καλές επιδόσεις του 2022, υπάρχουν προσδοκίες για το 2023 και το timing της HORECA ήταν κατάλληλο για παραγγελίες και κλείσιμο συμφωνιών για έργα ανακαινίσεων, επεκτάσεις, ένταξη νέων προϊόντων στα μενού, υιοθέτηση νέων υπηρεσιών και έξυπνων εφαρμογών για εξοικονόμηση κόστους, ενέργειας και άλλων πόρων.

Μετά το σοκ της πανδημίας, τα έσοδα στην παγκόσμια βιομηχανία εκθέσεων έχουν ανακάμψει.

Οι προσδοκίες της αγοράς επιβεβαιώθηκαν και τον Νοέμβριο του 2022 στην έκθεση της FORUM Xenia, αμιγώς ξενοδοχειακή έκθεση, και σε μεγάλο βαθμό κεφαλαιοποιήθηκαν στη HORECA με συμφωνίες. Σύμφωνα με τον κ. Παναγούλια, οι συμφωνίες που έκλεισαν στο πλαίσιο της έκθεσης και αυτές που θα οριστικοποιηθούν έναν μήνα μετά, με συντηρητικούς υπολογισμούς, θα ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ. Εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι στη Food Expo, με πάνω από 1.300 εκθέτες και buyers από 75 χώρες (στο πλαίσιο προγράμματος hosted buyer άνω του μισού εκατ. ευρώ), οι συμφωνίες για εξαγωγές υπολογίζονται σε μερικά δισεκατομμύρια, το αποτύπωμα της FORUM διευρύνεται. Εξάλλου οι ναυαρχίδες του χαρτοφυλακίου της FORUM ΑΕ, που προωθούνται μέσω ψηφιακών καναλιών και εκδόσεων (Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική, ΨΗΤΟ, Snack & Coffee και Ambrosia) είναι: HORECA, Xenia, FOOD EXPO, ARTOZA, OENOTELIA, τα δύο νεότερα brands FOODTECH και Global Pack καθώς και τα δύο φεστιβάλ ATHENS COFFEE FESTIVAL και BIO Festival. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι η κερδοφορία και ο τζίρος της FORUM ΑΕ αναμένεται να ξεπεράσει τα 17 εκατ. ευρώ το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΝürnbergMesse, η ελληνική ομάδα και τα deals που ανεβάζουν τον πήχυ

Η επίδοση αυτή, από αμιγώς εκθεσιακή δραστηριότητα, εδραιώνει τη FORUM ΑΕ ως τον κορυφαίο παίκτη της εγχώριας αγοράς και της δίνει πλεονέκτημα κινήσεων στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που αναδύεται. Τα σχέδια για τον νέο κύκλο ανάπτυξης υποστηρίζονται από τον όμιλο ΝürnbergMesse, του οποίου η FORUM ΑΕ είναι μέλος από το 2019 και είναι ήδη σε φάση υλοποίησης από τη διοίκηση του Θανάση Παναγούλια. Πρόκειται για έμπειρο στέλεχος της FORUM ΑΕ, έχοντας ξεκινήσει από υπάλληλος, για να εξελιχθεί σε διευθυντή πωλήσεων και εμπορικό διευθυντή, πριν φτάσει στην κορυφή της ηγεσίας όντας παράλληλα μέτοχος. Σημειωτέον, πήρε το χρίσμα το 2020 από τον Νίκο Χουδαλάκη, τον Χανιώτη επιχειρηματία που ίδρυσε την εταιρεία το 1987 και αποχώρησε μετά από διαδρομή 32 ετών, έχοντας εντάξει την εταιρεία στο «άρμα» ενός μεγάλου παίκτη της παγκόσμιας αγοράς.

Σήμερα, που η FORUM ΑΕ είναι 100% θυγατρική της NürnbergMesse, ο Θανάσης Παναγούλιας διατηρεί το όραμα του ιδρυτή της για επιχειρηματική αριστεία και θέλει να την καταστήσει ισότιμο παίκτη με κολοσσούς του κλάδου, μεγεθύνοντας το αποτύπωμά της στη ΝΑ Ευρώπη. Στοχεύει σε περαιτέρω επέκταση portfolio και εξαγορές, όπως αποκαλύπτει στο Fortune Greece. Αν και είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, φέρεται να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για εξαγορά ελληνικής εταιρείας του κλάδου ενώ μέσα στο 2023 είναι πιθανό να κλείσει και δεύτερο deal. Ο κ. Παναγούλιας ψάχνει για «λογικούς επιχειρηματίες που θέλουν να συμπλεύσουν με τη FORUM ΑΕ», στοχεύοντας σε ανάπτυξη συνεργιών και συμπληρωματικότητα.

Η H2H προσέγγιση στις πωλήσεις Β2Β και η «δίψα» των επιχειρηματιών

Ο κ. Παναγούλιας με τις συγκεκριμένες κινήσεις σχεδιάζει να καλύψει τις νέες ανάγκες της αγοράς που εκφράζονται, όπως λέει, με τη «δίψα» χιλιάδων επαγγελματιών για διά ζώσης B2B επαφές μετά το σοκ που προκάλεσε στην αγορά η πανδημία. Πρόκειται για δίδυμο-σοκ, καθώς από τη μια μεριά «πάγωσαν» οι επενδύσεις στη HORECA για δύο χρόνια, ενώ από την άλλη η βιομηχανία των εκθέσεων βρέθηκε στο απόλυτο αδιέξοδο, με μπαράζ ακυρώσεων και αμφισβήτηση του μοντέλου με το οποίο αναπτυσσόταν ο κλάδος μέχρι τότε. Σε εκείνο το σημείο ακόμη και κολοσσοί της βιομηχανίας επανατοποθετήθηκαν, αλλά εντέλει επικράτησε η προσέγγιση Human 2 Human (H2H), ως ένας καταλύτης για το μέλλον της βιομηχανίας των εκθέσεων. «Τέθηκε εν αμφιβόλω όλο το business model των εκθέσεων και ήταν ζητούμενο εάν οι άνθρωποι θα ξανασυναντιούνταν σε έναν φυσικό χώρο» σημειώνει, προσθέτοντας ότι, όπως αποδείχθηκε, η φυσική αλληλεπίδραση των ανθρώπων δεν μπορεί να αντικατασταθεί στο B2B business.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα τα έσοδα στην παγκόσμια βιομηχανία εκθέσεων έχουν ανακάμψει −εκτιμήσεις του οργανισμού UFI αναφέρουν ότι το 2023 θα φτάσουν το 94% των εσόδων του 2019 κατά μ.ό., με την Κίνα να εμφανίζει σχετική υστέρηση− και οι διεθνείς παίκτες ανταγωνίζονται μπροστά σε μελλοντικές προκλήσεις, δίνοντας, μεταξύ άλλων, έμφαση στην ψηφιοποίηση, στους ανθρώπινους πόρους και στην προσαρμογή του επιχειρηματικού μοντέλου στις νέες τάσεις.

Η FORUM ΑΕ είναι σε θέση να ακολουθήσει καθώς εκτίμησε εγκαίρως τον συσχετισμό δυνάμεων, με ενδεικτικό το γεγονός, όπως σημειώνει ο κ. Παναγούλιας, ότι οι δύο κορυφαίοι παίκτες της παγκόσμιας αγοράς, οι αγγλοσαξoνικές εταιρείες Reed και Informa, με τζίρο η καθεμία πάνω από ένα δισ. ευρώ, διοργανώνουν μεγάλα εκθεσιακά δρώμενα ελέγχοντας ολόκληρες αγορές. Ως μέλος του ομίλου ΝürnbergMesse, ενός από τους 15 μεγαλύτερους εκθεσιακούς φορείς παγκοσμίως, η FORUM ΑΕ λαμβάνει τεχνογνωσία, αναπτύσσει συνέργειες με το χαρτοφυλάκιό του (π.χ. BIOFACH, BrauBeviale, FachPack κ.ά.) και επιπλέον προσθέτει αξία. Είναι η μεγαλύτερη θυγατρική, με το μεγαλύτερο αποτύπωμα με όρους τζίρου και κερδοφορίας στη διεθνή δραστηριότητα του ομίλου, απ’ όπου αντλεί το 25% του τζίρου του, ο οποίος το 2022 αναμένεται να κλείσει σε περίπου 250 εκατ. ευρώ. Οι άλλοι τρεις τομείς δραστηριότητας είναι οι εκθέσεις στη Γερμανία, τα guest events και οι υπηρεσίες εστίασης, κατασκευής περιπτέρων, φωτισμοί κ.ά.

*Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 3/3 στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης ΕΔΩ

**Φωτογραφίες: Σύλβια Διαμαντοπούλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: