Μ. Τζελέπη (Coca-Cola Hellas): Το Zero Waste στην πράξη και η ευκαιρία για τη ho.re.ca.

Από αριστερά: Φίλιππος Κυρκίτσος, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, Μαρία Τζελέπη, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Coca-Cola Hellas, Tάσος Ζάχος, Editor in Chief Fortune Greece
Η παρέμβαση εθνικής εμβέλειας που απευθύνεται σε πάνω από 110.000 επιχειρήσεις, οι επενδύσεις και οι πολλαπλασιαστές στην τοπική αγορά - Δείτε όσα συζητήθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Fortune Greece στη HORECA 2023 (βίντεο).

Με επίκεντρο την αγορά ho.re.ca., το Zero Waste Future της Coca-Cola στην Ελλάδα, που ξεκίνησε το 2018, βάζει πιο ψηλά τον πήχη για την ανακύκλωση και απευθύνεται σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε στο συνέδριο του Fortune Greece στη Ho.Re.Ca. 2023 η Μαρία Τζελέπη, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης της Coca-Cola Hellas για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Σε συζήτηση που συντόνισε ο Τάσος Ζάχος, editor in chief του Fortune Greece, η κ. Τζελέπη τόνισε ότι το πρόγραμμα, που διαθέτει εμπλουτισμένη ψηφιακή πλατφόρμα για την ho.re.ca., απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες της Ελλάδας. Η εγγραφή δεν απαιτεί πάνω από 1′ και η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι απολύτως δωρεάν.

Ο Φίλιππος Κυρκίτσος, ιδρυτής και πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, που είναι στρατηγικός συνεργάτης του προγράμματος, μίλησε για σημαντική ποιοτική εξέλιξη στο Zero Waste Future, καθώς πλέον απευθύνεται σε πάνω από 110.000 επιχειρήσεις ho.re.ca.

Το πρόγραμμα βοηθά τις επιχειρήσεις της αγοράς να μεταβούν στην εποχή του zero waste αποκτώντας τεχνογνωσία στον τομέα της πρόληψης, των logistics και των αλλαγών που μπορούν να κάνουν εσωτερικά, ώστε να μειώσουν τα απόβλητά τους. Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, δίνονται στους επαγγελματίες κατευθύνσεις, ώστε να κάνουν σωστή διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών, μια διαδικασία που σήμερα υλοποιείται σε πολύ μικρό βαθμό στη ho.re.ca. και επιπλέον να εκπαιδευτούν στη διαλογή των οργανικών αποβλήτων που σήμερα δεν γίνεται σχεδόν καθόλου. Αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος μια επιχείρηση ho.re.ca., που σήμερα με βάση επίσημα στοιχεία ανακυκλώνει 700 κιλά υλικά το χρόνο, μπορεί να φτάσει να ανακυκλώνει πολλούς τόνους, όπως τόνισε ο κ. Κυρκίτσος. Πρόκειται για μια εθνικής εμβέλειας παρέμβαση που θα βοηθήσει τη χώρα να πετύχει τους στόχους της για την ανακύκλωση. Όπως σημείωσε ενδεικτικά, η Ελλάδα είναι μεταξύ των τελευταίων χωρών της ΕΕ σε επίπεδο στόχων, με ποσοστό 23% στη συνολική εκτροπή απορριμμάτων από τους ΧΥΤΑ, όταν ο μ.ο. στην Ευρώπη είναι πάνω από 40%. «Έχουμε περιθώρια για διπλασιασμό των επιδόσεων σε λίγα χρόνια και μπορούμε να το πετύχουμε με δράσεις όπως το Zero Waste HoReCa», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Zero Waste Ho.Re.Ca. διάκριση

Το σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ho.re.ca. συνεπάγεται αντίστοιχα σημαντικές ευκαιρίες, όπως σχολίασε ο κ. Κυρκίτσος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Τάσου Ζάχου. Πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις ho.re.ca. μέσω της ειδικής πλατφόρμας του Zero Waste Future, πέραν της δυνατότητας να λάβουν δωρεάν τεχνογνωσία μέσα από ειδικά σεμινάρια, έχουν επίσης την ευκαιρία να λάβουν τη διάκριση Zero Waste (χρυσή, αργυρή ή χάλκινη), η οποία μπορεί να μην αποτελεί πιστοποίηση ανεξάρτητου φορέα, που συνεπάγεται κόστος αρκετών χιλιάδων ευρώ, αλλά είναι μια καταξίωση που επιβεβαιώνει τις δράσεις που αναλαμβάνει η επιχείρηση ho.re.ca. και τις επιδόσεις της σε σχέση με συγκεκριμένα κριτήρια και στόχους.

Μαρία Τζελέπη, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Coca-Cola Hellas
Μαρία Τζελέπη, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Coca-Cola Hellas

Μέσω της πλατφόρμας οι επιχειρήσεις μπορούν να διακριθούν γρήγορα και δωρεάν, σύμφωνα με την Μαρία Τζελέπη, που έδωσε έμφαση στο ρόλο της εκπαίδευσης των πολιτών και των επαγγελματιών της ho.re.ca., αλλά και στην ευθύνη των επιχειρήσεων, ως προϋπόθεση για την επίτευξη εταιρικών και εθνικών στόχων για την ανακύκλωση. Αναφερόμενη ειδικότερα στην The Coca-Cola Company, με δραστηριότητα σε δεκάδες χώρες παγκοσμίως, σημείωσε ότι η εταιρεία, μέσω των προγραμμάτων που αναπτύσσει, δίνει το παράδειγμα στις τοπικές αγορές, ώστε να καλλιεργηθεί κουλτούρα κυκλικής οικονομίας στους πολίτες αλλά και σε ότι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα και τα δίκτυα πωλήσεων και διανομής να υιοθετηθεί ένας βιώσιμος τρόπος λειτουργίας.

Φίλιππος Κυρκίτσος, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Ανακύκλωσης
Φίλιππος Κυρκίτσος, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Ανακύκλωσης

Οι επενδύσεις και οι πολλαπλασιαστές στην τοπική αγορά

Το θετικό αποτέλεσμα του φιλόδοξου παγκόσμιου οράματος της εταιρείας «Για έναν κόσμο χωρίς απορρίμματα» πολλαπλασιάζεται με τις επενδύσεις που υλοποιούνται. Σύμφωνα με την κ. Τζελέπη, όπως σε όλες τις χώρες που έχει παρουσία η Coca-Cola, έτσι και στην Ελλάδα, έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις σε συντονισμό με τους εθνικούς στόχους και γίνονται πράξη. Αναφέρθηκε δε στην επένδυση στην καινοτομία, σημειώνοντας ενδεικτικά την παραγωγή της νέας συσκευασίας KeelClip που καταργεί την πλαστική μεμβράνη εξοικονομώντας 540 τόνους πλαστικού ετησίως στην ελληνική αγορά. Επιπλέον, η εταιρεία υιοθετεί μη αποσπώμενο καπάκι σε όλα τα αναψυκτικά, ροφήματα και χυμούς του χαρτοφυλακίου της από τον Μάρτιο. Με τον νέο σχεδιασμό, εφαρμόζει την Ευρωπαϊκή Οδηγία και την σχετική ελληνική νομοθεσία έναν χρόνο νωρίτερα απ’ ότι προβλέπεται. Το αποτύπωμα των επενδύσεων της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης της Coca-Cola στην Ελλάδα έχουν πολλαπλασιαστή στην τοπική αγορά τα κοινωνικά προγράμματα, όπως το Zero Waste Ho.Re.Ca. hub, για την ανακύκλωση και το Zero Drop, για την εξοικονόμηση νερού, το οποίο μάλιστα επεκτείνεται μετά τη Φολέγανδρο και σε άλλα δύο νησιά φέτος.

Διαβάστε επίσης:

Σημαντικός σταθμός στο ταξίδι της Coca-Cola «Για Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα» οι επιχειρήσεις HoReCa

Η μετάβαση στην κυκλική οικονομία θέλει KPI metrics