The Greek Tourism Debate: Η επίδραση της κρίσης του τουρισμού στον κλάδο των τροφίμων

Το πλήγμα που έχει υποστεί ο κλάδος των τροφίμων και ποτών από την κατακόρυφη πτώση του τουρισμού και της εστίασης ανέλυσαν οι κ.κ. Αλέξανδρος Δανιηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Αριστοτέλης Παντελιάδης, επικεφαλής της αλυσίδας METRO και Γιάννης Παπαχρήστου, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας-Κύπρου της Coca-Cola Τρία Έψιλον.

Αναφερθείς στη στάθμιση που έχει ο τουρισμός στην ετήσια δραστηριότητα της επιχείρησης, ο κ. Παντελιάδης εξήγησε ότι ο κλάδος των σούπερ μάρκετ επηρεάζεται μεν από τον τουρισμό αλλά όχι αισθητά. Στην περίπτωση του Cash & Carry βέβαια, το οποίο, όπως εξήγησε ο κ. Παντελιάδης, τροφοδοτεί όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού, υπολογίζεται ότι το 1/3 της δουλειάς – άμεσα κι έμμεσα –  σχετίζεται με τον τουρισμό. Αυτό το κομμάτι, όπως εξήγησε, έχει πληγεί και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. «Δουλεύουμε με πολλά σενάρια αλλά η πραγματικότητα θα μας καθοδηγήσει». Μέχρι στιγμής, όπως τόνισε, πολλοί πελάτες από τον κλάδο HORECA καταφεύγουν στην αίτηση αυξημένης πίστωσης στην εταιρεία σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την κρίση, «ωστόσο δεν είναι αυτό το κλειδί της επιβίωσής τους. Εμείς προσπαθήσαμε να συνεργαστούμε μαζί τους σε διάφορα επίπεδα και βέβαια προσπαθούμε να βοηθήσουμε με ειδικές προσφορές, ώστε να λειτουργήσουν κερδοφόρα. Μέχρι στιγμής είναι δεκτικοί» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ο κ. Παντελιάδης δήλωσε αισιόδοξος ότι μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα θα βγει κερδισμένη από την συγκεκριμένη κρίση, τονίζοντας όμως πως γίνεται σαφές ότι η χώρα θα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο του τουρισμού, αφενός διευρύνοντας την τουριστική της σεζόν κι αφετέρου προσεγγίζοντας υψηλότερου εισοδήματος τουρίστες.

Το 50% του τζίρου των δραστηριοτήτων της Coca Cola αφορούν στην εστίαση κι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτών είναι συνδεδεμένο με τον τουρισμό, ανέφερε από πλευράς του ο κ. Παπαχρήστου, εξηγώντας ότι ο τουρισμός ήταν που στήριξε την οικονομία κατά την προηγούμενη κρίση, αφού ισοστάθμισε τις απώλειες που προήλθαν από τις ανακατατάξεις του λιανεμπορίου κι από τη μείωση του εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών.

Στην προκειμένη κρίση, ακόμα και πριν το lockdown, όπως εξήγησε ο κ. Παπαχρήστου, «προσπαθήσαμε να διασφαλίσουμε τη ρευστότητα του εμπορίου μεταξύ της Coca Cola και των μικρών σημείων HORECA, να κατανοήσουμε τι ζητούν οι πελάτες μας αλλά και να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό των μικρών καταστημάτων με ειδικά σεμινάρια για την επόμενη ημέρα».

Αναφερθείς στην επιστροφή στην κανονικότητα ο κ. Παπαχρήστου σημείωσε ότι στον κλάδο της εστίασης δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής και τόνισε ο κλάδος θα πρέπει να δει συνολικά «τι μπορεί να κάνει για να αυξηθεί κατανάλωση αφού στόχος είναι να μεγαλώσει η πίτα». «Σαφώς ο τουρισμός θα επηρεάσει τα νούμερα αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι το μοντέλο δεν θα είναι βιώσιμο» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι «η κρίση που περνάμε θα πρέπει να μας βάλει σε δεύτερες σκέψεις όσον αφορά στην υπερεξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό».

Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η επίδραση της πτώσης του τουρισμού στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, αφού «τα 2/3 των πωλήσεων της επιχείρησης αφορούν τον κλάδο που αποκαλείται HORECA» όπως σημείωσε ο κ. Δανιηλίδης «άμεσα κι έμμεσα, μόνο ο εισερχόμενος τουρισμός εκτιμάμε ότι είναι πάνω από το 20% της συνολικής μας δραστηριότητας και για την μπύρα και για το νερό».

Ο κ. Δανιηλίδης ανέφερε ότι «από το lockdown και μόνο η αγορά πιέστηκε στο κομμάτι της ρευστότητας. Τα 2/3 της αγοράς μας έμειναν χωρίς αντικείμενο, γι’ αυτό κι εμείς έπρεπε να βρούμε τον σωστότερο τρόπο για να κατανείμουμε σε όλες τις πλευρές την πίεση αυτή». Παράλληλα αποφασίσαμε να μην μπει η διεύθυνση πωλήσεων σε καθεστώς αναστολής εργασίας, ώστε να προετοιμάσουμε τους πελάτες μας για την επανεκκίνηση αλλά και να κατανοήσουμε τις ανάγκες τους.

Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη «κανένα σενάριο δεν αναμένεται να προσεγγίσει την περσινή χρονιά, οι πωλήσεις θα είναι σαφώς μειωμένες», ωστόσο «η επιτυχία στο μέλλον θα κρίνεται από την ταχύτητα με την οποία θα προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα και στις συνεχείς αλλαγές». «Είναι κρίσιμο για όλους να συνειδητοποιήσουμε ότι κάποια πράγματα δεν θα επιστρέψουν ποτέ στην προ κορονοϊού εποχή. Για όλους αυτούς τους λόγους η χώρα μας πρέπει να αναπτύξει τον τουρισμό της ποιοτικά αλλά και την παραγωγή της ώστε να μην εξαρτάται σε τέτοιο βαθμό από τον τουρισμό» κατέληξε.