Τhe Power of Innovation: H Πέγκυ Αντωνάκου της Google στο πρώτο τεύχος της χρονιάς

Τhe Power of Innovation: H Πέγκυ Αντωνάκου της Google στο πρώτο τεύχος της χρονιάς

Το πρώτο τεύχος της χρονιάς είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους και στις εταιρείες που καινοτομούν, με τις τεχνολογικές υπερδυνάμεις να έχουν την τιμητική τους. Και έρχεται ως συνέχεια μιας βραδιάς στις αρχές Φεβρουαρίου στο Ωδείο Αθηνών, όταν έντεκα επικεφαλής επιχειρήσεων τεχνολογίας, μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου, άνοιξαν τη μεγάλη και συναρπαστική συζήτηση για τη δύναμη της καινοτομίας.

Τεχνητή νοημοσύνη, εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, metaverse, internet of things, cloud, τρισδιάστατη εκτύπωση, δίκτυα 5ης γενιάς βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και ανέδειξαν τον τρόπο που αλλάζουν τις λειτουργίες των επιχειρήσεων και τα οικονομικά και πολιτικά μοντέλα των κρατών σε όλο τον πλανήτη.

Το θερμόμετρο ανέβηκε κατακόρυφα όταν η συζήτηση στράφηκε στη σχέση μεταξύ τεχνολογίας, επιχειρηματικότητας και εθνικής ταυτότητας, με το συμπέρασμα να είναι κοινό για όλους: Ο ανθρώπινος νους πάντα θα βρίσκεται πίσω από τα θαύματα της τεχνολογίας. Θα σταθώ σε μια εξαιρετική επισήμανση της Μαρίας Ευθυμίου, η οποία παρομοίασε τη θάλασσα με το internet του 16ου και 17ου αιώνα.

Αναφέρθηκε στον τρόπο που οι πολυεθνικές εταιρείες της εποχής, όπως η Αγγλική και η Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών, έχτιζαν τη δύναμή τους με τα εμπορικά ταξίδια διά θαλάσσης, χωρίς ίντερνετ και ψηφιακές υποδομές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η συνεργασία συνδέεται με την ευρηματικότητα και εμπεριέχει την επιχειρηματικότητα. Έκτοτε, κατέληξε, «έχουν αλλάξει πολλά, αλλά σταθερή αξία παραμένει ο ανθρώπινος νους, που παράγει τους κώδικες για να εξασφαλίζεται η συνεργασία και να προωθείται η επιχειρηματικότητα».

Εντούτοις, η τεχνητή νοημοσύνη παραμένει το καυτό θέμα της εποχής και οι απόψεις των ειδικών στις σελίδες που ακολουθούν κυμαίνονται από αισιόδοξες έως τρομακτικές. Στα θετικά βρίσκονται η διάγνωση ασθενειών, η πρόβλεψη φυσικών καταστροφών, η λύση σε σύνθετα επιχειρηματικά προβλήματα. Στις ανησυχίες ελλοχεύουν η πιθανή αδυναμία αποφυγής ψευδών πληροφοριών («hallucination») ή ακόμη και η αδυναμία να αποτραπεί η κατάχρησή της από εγκληματίες και τρομοκράτες. Επειδή, όμως, η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μια εκκολαπτόμενη τεχνολογία, η ισχυρή διακυβέρνηση και οι ρυθμιστικές αρχές θα παίξουν κομβικό ρόλο για τον καθορισμό και τον περιορισμό των κινδύνων από τη χρήση της.

Όμως, θέλω να σταθώ σε κάτι ακόμη. Παρά την επέλασή της, η τεχνολογία θεωρείται ακόμη «προνόμιο» των ανδρών. Οι γυναίκες καλύπτουν μόλις το 25% των θέσεων εργασίας και μόνο το 3% από αυτές κατέχουν θέσεις ευθύνης και ηγεσίας. Τώρα, λοιπόν, είναι η στιγμή κράτος και επιχειρήσεις να ενθαρρύνουν και να ενισχύσουν τη συμμετοχή και την ενασχόληση των γυναικών με την τεχνολογία, την ώρα που οι επενδύσεις πολυεθνικών κολοσσών στην Ελλάδα δημιουργούν θέσεις εργασίας και υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμείς επιλέξαμε να αναδείξουμε τη θηλυκή πλευρά της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, με μια εμβληματική γυναίκα που βρίσκεται στο «τιμόνι» μιας κορυφαίας τεχνολογικής εταιρείας στην Ελλάδα. Έχει θητεύσει σε θέσεις ηγεσίας σε εταιρείες όπως η Dell, η Microsoft και η Google, και σήμερα η Πέγκυ Αντωνάκου, γενική διευθύντρια της Google για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μιλάει εφ’ όλης της ύλης στο Fortune για την ψήφο εμπιστοσύνης της εταιρείας που εκπροσωπεί στη χώρα μας, τις αναδυόμενες τεχνολογίες και τις συναρπαστικές ευκαιρίες που προσφέρει. Ως γυναίκα, μητέρα και επικεφαλής, αυτό που κυρίως την γοήτευσε στην τεχνολογία και αποτελεί προσωπικό της στόχο κάθε φορά είναι να φέρνει αποτελέσματα που συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Role model για τις γυναίκες next gen!

*Η Αναστασία Παρετζόγλου είναι Brand Manager του Fortune Greece

**Το νέο τεύχος του Fortune Greece κυκλοφορεί από την Παρασκευή 3/3 στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης ΕΔΩ