Θεαματική στροφή του ΟΗΕ που «διασώζει» τη Γενεύη 2

Θεαματική στροφή του ΟΗΕ που «διασώζει» τη Γενεύη 2

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι- Μουν, πήρε πίσω την πρόσκληση του στο Ιράν. 

Λίγο πριν την έναρξη της ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία, την Τετάρτη, στην Ελβετία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν απέκλεισε απ’ αυτή το Ιράν, λίγο αφού το είχε προσκαλέσει, σε μια θεαματική στροφή η οποία διασώζει προσωρινά τη Γενεύη 2. Ο Μπαν «αποφάσισε η μονοήμερη σύνοδος στο Μοντρέ (Ελβετία) να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή του Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεζίρκι.

Ο λόγος είναι ότι η συριακή αντιπολίτευση είχε απειλήσει να μποϊκοτάρει τη διάσκεψη αν ήταν παρόν το Ιράν, σύμμαχος του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Σε ανακοίνωσή του, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης αμέσως «επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στη Γενεύη 2, που έχει στόχο μια πολιτική μετάβαση στη Συρία». Αντιθέτως μία από τις κύριες συνιστώσες της αντιπολίτευσης αυτής, το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το Συνασπισμό για να διαμαρτυρηθεί για τη συμμετοχή του στη Γενεύη 2.

Διαβάστε ακόμη: Μερική άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ε.Ε.

Η διάσκεψη Γενεύη 2 πρόκειται να αρχίσει αύριο με μια υπουργική σύνοδο στο Μοντρέ υπό την προεδρία του Μπαν Κι-Μουν, στην οποία είναι προσκεκλημένες περίπου 40 χώρες, μεταξύ των οποίων οι μεγάλες δυνάμεις και οι άλλες χώρες της περιοχής, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία. Οι αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης πρόκειται στη συνέχεια να διαπραγματευθούν από την Παρασκευή στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λάχνταρ Μπραχίμι.

Ο Μάρτιν Νεζίρκι δικαιολόγησε την απόφαση του Μπαν επικαλούμενος την άρνηση του Ιράν να υποστηρίξει μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία, όπως το προβλέπει το «ανακονωθέν της Γενεύης» που υπογράφηκε στις 30 Ιουνίου 2012 από τις μεγάλες δυνάμεις.

Άσαντ: «Τίποτε δεν με εποδίζει να είμαι πάλι υποψήφιος»

Παρά τις λεκτικές διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στον Μπαν από υψηλόβαθμους ιρανούς αξιωματούχους, εξήγησε, η Τεχεράνη αρνήθηκε να επικυρώσει το ανακοινωθέν, τη στιγμή που αυτό αποτελεί «τη βάση των συζητήσεων και το στόχο» της Γενεύης 2.
Το ανακοινωθέν της Γενεύης κάνει λόγο για την εγκαθίδρυση μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία με «πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες», κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι ο Μπασάρ αλ-Άσαντ θα μπορούσε να χάσει ένα μεγάλο μέρος, ακόμη και το σύνολο των προνομίων του.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, που επιθυμούν την αποχώρηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, είχαν καταστήσει και οι τρεις την υποστήριξη του Ιράν σε μια δημοκρατική μετάβαση απαραίτητη προϋπόθεση για την παρουσία της χώρας αυτής στο Μοντρέ.