Μερική άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ε.Ε.

Μερική άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ε.Ε.

Τους όρους της διεθνούς συμφωνίας για τα πυρηνικά τηρεί η Τεχεράνη, που από σήμερα περιορίζει κατά 20% τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Τη μερική άρση των δυσβάστακτων οικονομικών κυρώσεων που είχε επιβάλει εις βάρος του Ιράν αποφάσισαν με ψηφοφορία σήμερα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τις ενδείξεις ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας που σύναψε με τις μεγάλες δυνάμεις και διακόπτει από σήμερα τον εμπλουτισμό ουρανίου στα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας κατά 20%.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, η οποία επετεύχθη τον Νοέμβριο στη Γενεύη, το Ιράν σταματά τον εμπλουτισμό του ουρανίου κατά 20%, με αντάλλαγμα τη χαλάρωση ορισμένων οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες τού έχουν επιβληθεί λόγω της αμφιλεγόμενης πυρηνικής του δραστηριότητας.

«Η εκούσια διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου κατά 20% είναι το βασικό μέτρο που θα λάβουμε σήμερα στις 12:00 τοπική ώρα. Δυο μονάδες συσκευών φυγοκέντρησης στη Νατάνζ και τέσσερις στο Φορντό θα αποσυνδεθούν ως τις 12:00, πράγμα που σημαίνει ότι ο εμπλουτισμός κατά 20% θα σταματήσει», ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού πυρηνικής ενεργείας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

«Έχουμε αρκετό απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 20% για τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια, συνεπώς δε χρειάζεται να συνεχίσουμε την παραγωγή», επεσήμανε ο Σαλεχί.

«Είναι μια σημαντική ημέρα στην προσπάθειά μας να διασφαλίσουμε πως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα είναι αποκλειστικά ειρηνικό», δήλωσε η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Άστον.

Διαβάστε ακόμη: Σε ισχύ η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν από 20 Ιανουαρίου

Όπως αναφέρει σήμερα και σχετική εμπιστευτική έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας -που περιείλθε στην κατοχή του Reuters–  το Ιράν έχει αρχίσει την αραίωση των αποθεμάτων του εμπλουτισμένου σε ποσοστό 20% ουρανίου του, επίπεδο το οποίο είχε φέρει την Τεχεράνη πιο κοντά στην παραγωγή καυσίμου για την κατασκευή ατομικού όπλου, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τη χαλάρωση ορισμένων δυτικών κυρώσεων.

«Η Υπηρεσία επιβεβαιώνει ότι από τις 20 Ιανουαρίου του 2014, το Ιράν σταμάτησε τον εμπλουτισμό του ουρανίου U-235 σε ποσοστό άνω του 5% στις δύο μονάδες φυγοκέντρησης στη Νατάνζ και το Φορντό», αναφέρει στην έκθεσή της η ΙΑΕΑ.

«Η διακοπή του εμπλουτισμού του ουρανίου σε ποσοστό 20% άρχισε στο εργοστάσιο της Νατάνζ και οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας μεταβαίνουν στο εργοστάσιο του Φορντό», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο υπ’ αριθμόν δυο του Οργανισμού Πυρηνικής Ενεργείας του Ιράν, Μπεχρούζ Καμαλβαντί.

Διαβάστε ακόμη: «Το Ιράν δεν θα κατασκευάσει ποτέ πυρηνικά όπλα»