Το «Θέατρο του Παραλόγου»

Το «Θέατρο του Παραλόγου»

Δείτε τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Mega Channel και Editor in Chief του FortuneGreece.com, Σωτήρης Δανέζης, από τη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.

Στη διαδρομή για τη βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και 25 χιλιόμετρα από τη Σεβαστούπολη, τα αυτοκίνητα αναγκάζονται να μειώσουν ταχύτητα στο σημείο όπου Ουκρανοί πολιτοφύλακες και Κοζάκοι αστυνομικοί ελέγχουν οδηγούς και αυτοκίνητα για ναρκωτικά και όπλα, όπως μας λένε. Μερικοί από αυτούς ποζάρουν μάλιστα περήφανα κάτω από τις σημαίες της Ρωσίας και του ρωσικού πολεμικού ναυτικού που έχουν τοποθετήσει στο οδόφραγμα.

Στην ουκρανική ναυτική βάση της Σεβαστούπολης, βάση των Ουκρωνών πεζοναυτών και των λίγων αξιόμαχων πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, επικρατεί το «θέατρο του παραλόγου»: πολεμικά πλοία με ουκρανική σημαία και κτιριακές εγκαταστάσεις όπου έχει υψωθεί η ρωσική σημαία. Τέσσερα βοηθητικά πλοιάρια έχουν σχηματίσει μια αλυσίδα που φράζει την είσοδο του ναυστάθμου, ενώ παράλληλα στον κόλπο όπου βρίσκονται ελλιμενισμένα τα ουκρανικά πολεμικά, κινούνται ένα ρυμουλκό και ένα μικρό φουσκωτό σκάφος με τη σημαία του ρωσικού στόλου. Σκοπός τους, προφανώς, είναι να εμποδίσουν άμεσα τον απόπλου σε οποιοδήποτε ουκρανικό πλοίο.

Διαβάστε ακόμη: Τάδε έφη Πούτιν…

Ο Ουκρανός πλοίαρχος Αλεξέι Στεπανιένκο λέει ότι η είσοδος του ναυστάθμου έχει κλείσει εδώ και τέσσερις ημέρες από τα ρωσικά βοηθητικά πλοία. Λέει ακόμη ότι ένας Ρώσος διοικητής του ζήτησε να κλειδώσει τις αποθήκες με τα όπλα και αν επιθυμούν οι πεζοναύτες και το προσωπικό της βάσης να παραμείνουν στον ναύσταθμο, αλλά άοπλοι. Ο πλοίαρχος Στεπανιένκο αρνήθηκε και είπε ότι για την ώρα επικρατεί ηρεμία, χωρίς κανείς να προκαλεί κανέναν. «Οι διαταγές μου είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Δεν έχω διαταγές για να παραδώσω τη βάση σε κανέναν», είπε.

Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας εάν θεωρεί την κίνηση των Ρώσων εχθρική πράξη, ο Ουκρανός αξιωματικός απαντά «όχι, δεν νομίζω. Και δεν έχω διαταγές για το πως θα πρέπει να την εκλάβω».

Λίγα μέτρα μακριά από την πύλη, όπου είχαμε αυτή τη συνομιλία με τον αξιωματικό του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, στεκόταν και μας επιτηρούσε ένας από τους γνωστούς στρατιώτες χωρίς διακριτικά, με όπλο ελεύθερου σκοπευτή, κι ένας συνάδελφος με όπλοπολυβόλο. Και οι δύο φυσικά είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους…

Δείτε την ανταπόκριση του Σωτήρη Δανέζη από τη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης για το Mega Channel:

O Σωτήρης Δανέζης είναι πολεμικός ανταποκριτής, δημιουργός ντοκιμαντέρ και ο Editor in Chief του FortuneGreece.com

Διαβάστε ακόμη: Η κρίση στην Ουκρανία και η παγκόσμια οικονομία