Θέλεις να αγοράσεις βίλα στην Ελλάδα; Τώρα είναι η στιγμή!

Θέλεις να αγοράσεις βίλα στην Ελλάδα; Τώρα είναι η στιγμή!

Γενναίοι επενδυτές αναζητούν φθηνές βίλες στα ελληνικά νησιά, με την ελπίδα ότι η καταρρέουσα οικονομία θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική της δύναμη.

«Η κλιμάκωση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες έχει δημιουργήσει κύμα ενδιαφέροντος στους ξένους αγοραστές», αναφέρει σε ανάλυσή του το CNN Money και σημειώνει: «Ο Γιώργος Ηλιάδης της Algean Group δηλώνει πως οι έρευνες για εξοχικά σε γραφικά ελληνικά νησιά όπως η Μύκονος έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες».

«Έχουμε ανθρώπους που βιάζονται να αγοράσουν, περιμένουν γρήγορη ανάκαμψη», δηλώνει ο κ. Ηλιάδης. Οι τιμές ακινήτων στα ελληνικά νησιά έχουν μειωθεί κατά 30% από το 2011 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη, ενώ η αγορά στην ηπειρωτική χώρα έχει πέσει ακόμη περισσότερο. Άνθρωποι της αγοράς σημειώνουν πως οι τιμές στην Αθήνα έχουμε πέσει κατά 50% από το 2008.

Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Μουλάς της Savills σημειώνει πως το ενδιαφέρον από ξένους εκτοξεύτηκε την περασμένη εβδομάδα. Οι επενδυτές προέρχονται κυρίως από την Ευρώπη, αλλά και τη Μέση Ανατολή και την Ασία.«Σε αυτή την αγορά, θα βρει κανείς καλές ευκαιρίες», σημειώνει ο κ. Μουλάς.

«Η μοίρα της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αναμένεται να καθοριστεί στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου και θα αποφασιστεί αν τελικά η Ευρώπη θα δεχθεί ή όχι την τελευταία πρόταση της Ελλάδας για ένα σχέδιο διάσωσης», αναφέρει το CNN Money και προσθέτει: «Ο κ. Ηλιάδης δήλωσε ότι κατά την τελευταία περίοδο αστάθειας το αγοραστικό ενδιαφέρον αντί να αποθαρρυνθεί, εντάθηκε. Ωστόσο, η αύξηση της έρευνας αγοράς δεν έχει μεταφραστεί ακόμη σε πωλήσεις».

Οι προτιμήσεις των αγοραστών επικεντρώνονται σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, καθώς και στο Πόρτο Χέλι – το λεγόμενο Hamptons της Ελλάδα. Ετοιμαστείτε να πληρώσετε τουλάχιστον μισό έως ένα εκατομμύριο ευρώ για ένα σπίτι με τρία υπνοδωμάτια σε κάποιο ελληνικό νησί, με θέα στην πισίνα ή στο πέλαγος. Πρόκειται για μία σημαντική μείωση των τιμών τα τελευταία χρόνια. Ένα σπίτι σε ελληνικό νησί μπορεί να αποδειχθεί μία καλή επένδυση. Τα εισοδήματα από την ενοικίασή τους είναι ιδιαιτέρως ελκυστικά, αλλά θα πρέπει να φροντίσετε να τα «κλείσετε» κατά τη διάρκεια του χειμώνα».

«Μήπως ενδιαφέρεστε αλλά το μισό εκατομμύριο δεν είναι για την τσέπη σας; Μπορείτε να βρείτε καλύτερες τιμές σε πιο απομακρυσμένα και λιγότερο δημοφιλή νησιά. Πολλοί Έλληνες έχουν ακίνητη περιουσία στην Πάτμο, σημειώνει ο κ.Ηλιάδης και ίσως έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να πουλήσουν. Μια άλλη επιλογή είναι να ψάξετε για ακίνητα στην ηπειρωτική χώρα, όπου οι τιμές είναι ακόμη πιο χαμηλές κι έτσι να αποφύγετε και την ταλαιπωρία των διακοπών ταξιδεύοντας στα νησιά».

«Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Οι επενδυτές θα έρθουν αντιμέτωποι με μια απότομη υποτίμηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας τους, στην περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ και πάει σε νέο νόμισμα. Οι φόροι ιδιοκτησίας είναι επίσης ένας τρόπος για την ελληνική κυβέρνηση να συγκεντρώσει τα τόσο αναγκαία έσοδα. Επιπλέον, ο τουρισμός μπορεί να μειωθεί εάν τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας επιδεινωθούν.

Και έπειτα, υπάρχει και το ζήτημα του timing: Εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ και εισάγει ένα νέο νόμισμα, ενδεχομένως να εμφανιστούν ακόμη καλύτερες ευκαιρίες. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς δηλώνει πως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μια «αγορά αγοραστών» και προειδοποιεί πως υπάρχει ελπίδα για ακόμα καλύτερες συμφωνίες».